van der Horst

Groot-Brittannië: Wie wint "the Battle of Britain"?

Nico Rosberg - Mercedes
Nico Rosberg - Mercedes
Juli 2016, de drukste maand voor het F1-wereldje dit seizoen met maar liefst vier Grote Prijzen. Na al het drama van Oostenrijk strijkt het F1-circus dit weekend neer in Silverstone voor de Grote Prijs van Groot-Brittannië, de tiende manche van het wereldkampioenschap. Dit jaar is het reeds de 71ste keer dat deze wedstrijd zal plaatsvinden en het staat sinds 1950 non-stop op de kalender van de koningsklasse van de autosport. Datzelfde jaar vond in Silverstone de allereerste Grote Prijs plaats van het toen pas opgerichte wereldkampioenschap Formule 1. Dit jaar zal de voormalige vliegtuigbasis van de Royal Air Force uit de Tweede Wereldoorlog het decor zijn van een bikkelharde én bittere strijd tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Na hun zoveelste controverse hoopt de Duitser revange te nemen en waar beter dan de thuisbasis van de regerende wereldkampioen. De strijd om Groot-Brittannië kan beginnen.
  • Shopa
Silverstone Circuit
Silverstone Circuit
Zoals bij de meeste andere circuits beschikt ook Silverstone over twee DRS-zones. Net zoals vorig jaar bevindt de eerste detectiepunt zich voor bocht 3 en op het einde van Arena, na de vijfde bocht, start de eerste DRS-zone richting Brooklands, en mogen de rijders hun achtervleugel openen. Het tweede detectiepunt situeert zich voor bocht 11 en de tweede zone start na de bochtencombinatie van Maggots, Beckets en Chapel, namelijk op de Hanger Straight. Op deze omloop is er echter geen DRS-zone op de start/finish-lijn. De achtervolgende rijder moet bij het aansnijden van de bovengenomende detectiepunten zoals steeds op minder dan een seconde van hun voorligger rijden. Indien niet, dan mag deze zijn achtervleugel niet openklappen.

Alain Prost - Niki Lauda
Alain Prost - Niki Lauda
Pirelli neemt voor dit weekend de harde, de medium en de zachte banden mee. Eerder publiceerden we de toewijzing van alle rijders en teams. Paul Hembery, topman van de Italiaanse bandenmaatschappij, verwacht in ieder geval een onvoorspelbare wedstrijd met meerdere bandenwissels. Het circuit van Silverstone, naast het Italiaanse Monza de oudste F1-klassieker, meet 5,891 km. De lengte van de wedstrijd is zo'n 306 kilometer, wat gelijk staat aan 52 ronden. Van de actieve deelnemers is Hamilton degene met de meeste zeges op dit circuit: hij kwam drie keer als eerste over de eindmeet. De legendarische Jim Clark heeft de meeste Grote Prijzen van Groot-Brittannië op zijn naam staan, met eerste in 1962 en de laatste in 1967. De Fransman Alain Prost kwam in 1993 op gelijke hoogte van de Schot.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
In 2013 behaalde Rosberg zijn eerste en enige zege op Britse bodem. Daar zal de WK-leider zeker iets aan willen doen na de ontgoocheling van vorig weekend. Hamilton zal al het mogelijke doen om de Duitser van het hoogste schavotje af te houden. Of Niki Lauda en Toto Wolff vrezen voor nog meer brokstukken op het circuit tussen de beide Zilverpijlen is zeker een feit. Met volgens verscheidene media eventuele schorsingen van wedstrijden door het team als gevolg indien de twee terug in aanraking komen met elkaar. Liever een aan dingelen geslagen kamertje in de motorhome dan brokstukken aan bolides die miljoenen hebben gekost, moet Lauda alvast denken. Of kan dit weekend Scuderia Ferrari eindelijk de juiste tactische beslissingen maken aan de pitmuur? Het lijkt wel dat, met de komst van ex-Mercedes man Jock Clear aan de pitmuur, er een mol in het zadel zit van het Steigerend Paard. Of spreidt Red Bull haar vleugels op het oude vliegveld met een razendsnelle Max aan het stuur? We weten het zondag!

Foto's: Racing International Photography
  • LTF

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons