van der Horst

Hongarije: Vettel krijgt berisping en wordt gediskwalificeerd - Hamilton P2, Sainz op podium

Sebastian Vettel - Aston Martin
Sebastian Vettel - Aston Martin
Sebastian Vettel (Aston Martin) is na afloop van de Formule 1 Grote Prijs van Hongarije gediskwalificeerd. Er kon slechts 0,3 liter benzine uit zijn bolide worden gehaald voor controle, in plaats van de minimale hoeveelheid van één liter. Nochtans was het team ervan overtuigd dat er minstens 1,44 liter aanwezig moest zijn in de tank, maar dat men deze er niet kon uithalen. De stewards meldden dat het team "verschillende kansen" was gegeven om te trachten de benodigde hoeveelheid benzine uit de tank te halen, maar dat men er slechts 0,3 liter kon uitpompen.
Podium GP Hongarije 2021
Podium GP Hongarije 2021
Omdat er geen voldoende groot benzinestaal kon worden gepresenteerd, werd Sebastian Vettel uit de uitslag van de Grote Prijs van Hongarije geschrapt. Daardoor verliezen hij en zijn Aston Martin team 18 punten in de tussenstand voor het WK. Het was nog maar het tweede podium voor de viervoudig wereldkampioen in Aston Martin-kleuren, na zijn tweede plaats bij de Grote Prijs van Azerbeidzjan eerder dit jaar. Vanwege de beslissing schuift wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) op naar de tweede plaats en wordt Carlos Sainz (Ferrari) gepromoveerd naar de laatste podiumtrede.

Naast de diskwalificatie kreeg Vettel, net als enkele andere rijders (waaronder teamgenoot Lance Stroll en Valtteri Bottas), een berisping. Vettel droeg op de startgrid een t-shirt in regenboogkleuren, ter ondersteunig van de Hongaarse LGBTQ+ gemeenschap in de nasleep van de nieuwe controversiële wetgeving rond minderjarigen en seksualiteit. De Duitser trok zijn t-shirt echter niet op tijd uit (voor het volkslied) en dat was niet naar de zin van de stewards. Aan Sky TV zei Vettel "Het zal me worst wezen als ze me diskwalificeren. Ze kunnen met me doen wat ze willen, het maakt me niet uit. Ik zou het gewoon opnieuw doen." In het verslag van de stewards houdt men het op "de rijder lichtte toe dat hij vergat om het WRAO (We Race as One, n.v.d.r.) t-shirt uit te trekken tijdens het volkslied vanwege de regendreiging. Ook Stroll en Bottas... vergaten dat. We Race as One, toch?
 

Update

Aston Martin gaf aan in beroep te gaan en voorlopig behoudt Vettel dus zijn tweede plaats. De FIA heeft daarop de wagen van de Duitser in beslag genomen.


Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op zondag 1 augustus 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Hongarije.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons