van der Horst

Hongarije: Ocon klopt Vettel en pakt eerste F1-zege

Podium F1 GP Hongarije 2021
Podium F1 GP Hongarije 2021
Esteban Ocon (Alpine) heeft op de Hungaroring zijn allereerste zege in de Formule 1 gepakt. De Fransman profiteerde van een knotsgekke startfase om de leiding te veroveren en hield knap stand tegen heel wat meer ervaren concurrenten. Sebastian Vettel (Aston Martin) beet zijn tanden stuk op Ocon en besloot op de tweede plaats, net voor Hamilton die in de slotfase nog voorbijging aan zowel Fernando Alonso (Alpine) als Carlos Sainz (Ferrari). Max Verstappen kende een rotdag, sleurde zijn gehavende Red Bull naar de tiende plaats en pakte zo het enige punt voor Red Bull Racing.
Startcrash F1 GP Hongarije 2021
Startcrash F1 GP Hongarije 2021
De start van de Grote Prijs van Hongarije werd gegeven op een natte piste, waarbij iedereen opteerde voor de intermediate van Pirelli. Valtteri Bottas schatte de grip in de remzone naar de eerste bocht compleet verkeerd in, knalde tegen Lando Norris (McLaren) en kegelde zo ook beide Red Bulls van het asfaltlint. Voor Sergio Perez wachtte enkel de opgave, puntenleider Max Verstappen kon zijn weg voortzetten. Ook Lance Stroll (Aston Martin) schatte de remzone naar de eerste bocht verkeerd in, knalde tegen Charles Leclerc (Ferrari) die op koers lag om P2 te claimen, maar in de plaats daarvan meteen richting douches mocht wandelen. De wedstrijdleiding neutraliseerde de race en legde die vervolgens stil, een godsgeschenk voor enkele rijders - onder wie Verstappen - aangezien teams zo de kans kregen gehavende bolides op te lappen, in de mate van het mogelijke gedurende het halfuurtje gedwongen pauze.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Op weg naar de stilstaande herstart was het in de formatieronde Hamilton die het veld aanvoerde, voor Ocon, Vettel, Sainz, Yuki Tsunoda (AlphaTauri) en Nicholas Latifi (Williams). Geen Norris meer (opgave) en Verstappen volgde pas op P13. De regerende wereldkampioen was echter de enige bolide die niet de pits in dook om zijn groene Pirelli Cinturato's te ruilen voor slicks. Het leidde tot de ongeziene situatie, waar Hamilton de enige wagen was op de startgrid! Een blunder van formaat van Mercedes en een die Sir Lewis niet meer te boven zou komen.

Bij de herstart leidde Hamilton voor George Russell, die dankzij het pitwerk van Williams zowaar voorbij een hele resem concurrenten was geraakt. Hij werd echter geïnstrueerd zijn in de pitlane gewonnen plaatsen terug te geven en dus was het Ocon die op een snel opdrogende piste richting Hamilton reed en de leiding overnam eens de Brit aan het einde van de vierde ronde, de eerste volledige ronde op racesnelheid, tevens pitte voor medium-rubber en als allerlaatste aansloot op een piste waar het notoir moeilijk is om in te halen.
Verstappen machteloos
Esteban Ocon (Alpine) vs Sebastian Vettel (Aston Martin)
Esteban Ocon (Alpine) vs Sebastian Vettel (Aston Martin)
Mercedes-protégé Ocon bouwde een voorsprong uit en Vettel slaagde er nooit in om de Fransman te passeren. Latifi kon het tempo niet volgen en zou terugvallen. Verstappen knokte zich in de top 10, maar met een gehavende strijdros zat er vandaag niet meer in voor de Belgische Nederlander. Hamilton maakte enkele posities goed, vooral geholpen door pitstops van zijn directe concurrenten. Na zijn tweede stop kwam hij op de piste achter tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso. En Alonso, die zou zijn huid duur verkopen - of wat dacht u?

Rondenlang kregen we een gesmaakte strijd tussen de twee kemphanen, tot de Alpine-rijder zich op vijf ronden van het einde verremde in de eerste bocht en Hamilton bedankte. Hij stormde door richting Sainz, die de laatste podiumplek in handen had. Op oud rubber trachtte de Ferrari-rijder nog weerwerk te bieden, maar hij was een vogel voor de kat. Doordat Hamilton veel tijd verloren had in het duel met Alonso, moest hij uiteindelijk vrede nemen met de laagste podiumtrede. Sainz hield landgenoot Alonso af voor de vierde plaats, maar had ongetwijfeld op meer gehoopt na deze knotsgekke race.

Pierry Gasly (AlphaTauri) besloot op P6, voor teamgenoot Yuki Tsunoda en het Williams-duo Nicholas Latifi - George Russell die met die dubbele puntenfinish Williams de eerste punten van het seizoen bezorgden. Verstappen redde de eer met één luttel puntje, maar verliest na een baaldag wel de leiding in de tussenstand. Valtteri Bottas kreeg voor zijn incident in de openingsronde vijf plaatsen straf op de grid van de volgende Grote Prijs, die in ons land op 29 augustus.

In de tussenstanden voor het wereldkampioenschap leidt Lewis Hamilton nu met zes punten bonus op Max Verstappen, terwijl Mercedes tien eenheden voorsprong telt op Red Bull Racing in de rangschikking bij de constructeurs.

Update

Sebastian Vettel werd na afloop gediskwalificeerd.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Hongarije 2021

#RijderTeamResultaat
1.Esteban OconAlpine F1 Team70 ronden in 2:04:43.199
2.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+1.859s
3.Lewis HamiltonMercedes+2.736s
4.Carlos SainzFerrari+15.018s
5.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+15.651s
6.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+63.614s
7.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+75.803s
8.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+77.910s
9.George RussellWilliams Mercedes+79.094s
10.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+80.244s
11.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
12.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+1 ronde
13.Mick SchumacherHaas+1 ronde
14.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
15.Nikita MazepinHaasDNF (niet geklasseerd)
16.Lando NorrisMcLaren MercedesDNF (niet geklasseerd)
17.Valtteri BottasMercedesDNF (niet geklasseerd)
18.Sergio PérezRed Bull Racing HondaDNF (niet geklasseerd)
19.Charles LeclercFerrariDNF (niet geklasseerd)
20.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 TeamDNF (niet geklasseerd)


Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons