van der Horst

Oostenrijk: Bottas overleeft - Leclerc en Norris op het podium

Valtteri Bottas - Mercedes W11
Valtteri Bottas - Mercedes W11
Valtteri Bottas heeft zijn Mercedes W11 als winnaar aan de eindmeet gekregen van de Grote Prijs van Oostenrijk. Beide Mercedes werden de hele wedstrijd geplaagd door sensorproblemen. Lewis Hamilton werd voor de tweede keer dit weekend bestraft nadat hij een onfortuinlijke Alexander Albon (Red Bull Racing) van het circuit had geduwd. Charles Leclerc (Ferrari) en een uitzinnige Lando Norris (McLaren) eindigden zo op het podium.
Polesitter Valtteri Bottas profiteerde van zijn zachte banden om de beste start te nemen, hoewel Max Verstappen (Red Bull Racing) zijn concurrent niet liet ontsnappen en dankzij de medium-banden over een strategisch voordeel bleef beschikken. Een technisch probleem, schijnbaar gelinkt aan de electronica van zijn RB16, deed de Nederlander uit de wedstrijd verdwijnen. Lewis Hamilton had inmiddels al komaf gemaakt met Alexander Albon en zo leek een dubbelzege voor Mercedes alleen een kwestie van tijd.

Lewis Hamilton voor Alexander Albon
Lewis Hamilton voor Alexander Albon
De betrouwbaarheid van de W11 staat echter nog niet helemaal op punt. Na akkefietjes tijdens de wintertesten ondervonden de regerende wereldkampioenen sensorproblemen tijdens de openingsrace van het seizoen. Technisch directeur James Allison moest zijn rijders zelfs aanmanen om onmiddellijk van de boordstenen te blijven. Dat bood een gouden kans voor Alexander Albon, die na een neutralisatie en met zachtere banden de aanval kon openen. De zege leek in de maak, maar opnieuw stond Lewis Hamilton een podiumplaats voor de Thaise rijder in de weg. De Brit tikte Albon rond, die terugviel tot in de kelder van het klassement.

Lando Norris - McLaren MCL35
Lando Norris - McLaren MCL35
De actie, die door Hamilton werd bestempeld als een race-incident, leverde de zesvoudige wereldkampioen een tijdstraf van vijf seconden op. Alexander Albon, met de titel van Driver of the Day als schamele troost, had geen andere keuze dan uiteindelijk zijn bolide naast het circuit te parkeren. Charles Leclerc was de grootste opportunist en vierde een onverwachte podiumplaats, terwijl Lando Norris met succes alles uit de kast haalde om binnen vijf seconden van Hamilton te eindigen. Carlos Sainz werd vijfde en bewees dat McLaren opnieuw een stap vooruit heeft gezet.

Sebastian Vettel - Ferrari SF1000
Sebastian Vettel - Ferrari SF1000
Het zwarte schaap van de dag was eens te meer Sebastian Vettel (Ferrari), die weinig indruk maakte door opnieuw in de fout te gaan. De Duitser leek te willen profiteren van een duel tussen Charles Leclerc en Carlos Sainz, maar spinde met als gevolg was dat de Ferrari-rijder slecht één punt kon scoren. Geen opsteker in de zoektocht naar een nieuw team, zoveel is duidelijk... Vettel moest Sergio Perez (Racing Point, zesde), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Esteban Ocon (Renault) en Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) voor zich dulden.

Nog opvallend was dat slechts elf rijders aan de eindmeet stonden de Grote Prijs van Oostenrijk. Dat gegeven, in combinatie met de vele actie op het circuit, bracht met zich mee dat zeven verschillende teams punten konden scoren. Enkel Haas F1, waar geen enkele rijder de finish zag, Williams en natuurlijk Red Bull konden geen punten sprokkelen. Tijdens een ingekort seizoen laat dat zijn sporen na voor het team van Max Verstappen.

De F1-paddock verhuist natuurlijk niet, aangezien de rijders volgend weekend opnieuw zullen racen op het circuit in Spielberg.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Oostenrijk 2020

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes71 ronden in 1:30:55.739
2.Charles LeclercFerrari+2.700s
3.Lando NorrisMcLaren Renault+5.491s
4.Lewis HamiltonMercedes+5.689s
5.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+8.903s
6.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+15.092s
7.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+16.682s
8.Esteban OconRenault+17.456s
9.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+21.146s
10.Sebastian VettelFerrari+24.545s
11.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+31.650s
12.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri HondaDNF
13.Alexander AlbonRed Bull Racing HondaDNF

Foto's: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, McLaren, Scuderia Ferrari F1



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons