van der Horst

Ford Fiesta Sprint Cup NL: "Het is hard gegaan de afgelopen weken"

Ford Fiesta Sprint Cup
Ford Fiesta Sprint Cup
Dat er in 2018 met de Ford Fiesta Sprint Cup een nieuwe monomerkencup wordt geïntroduceerd, wist u al. Voor het eerst geeft promotor Dick van Elk ook harde cijfers naar wat betreft het deelnemersveld, en dat ziet er op zijn zachtst gezegd goed uit - ook voor Belgische rijders! We recapituleren even: wagen met dienst is een voor de racerij aangepaste Ford Fiesta ST-Line met een gewicht van 975 kilo en ca. 150 pk. Voornaamste doelgroep wordt gevormd door jongeren van 15 tot 24 jaar, maar de cup staat ook open voor oudere rijders. Met identieke wagens wordt het verschil gemaakt met stuurmanskunst.
  • STX Motorhomes
Dick Van Elk
Dick Van Elk
“Het is hard gegaan in de afgelopen weken, het enthousiasme onder teams en privérijders bleek groot en het einde van de aanmeldingen is zeker nog niet in zicht”, aldus Dick van Elk die in één adem een voorlopige deelnemerslijst van maar liefst een 25-tal wagens kon bekendmaken (zie lager). Cijfers dus waarover België enkel nog maar kan dromen, want het is al een hele tijd geleden dat we nog een sprintcup hadden die dermate grote deelnemersvelden bij elkaar bracht.

Dick van Elk
Dick van Elk
Dick van Elk's bedrijf V-Max Racing Management mikt zoals geweten op meetings in razendpopulaire weekends voor bomvolle tribunes. Elke meeting is gevuld met twee trainingen over 30 minuten, een kwalificatie over 20 minuten en twee sprintwedstrijden over wederom 30 minuten. Omdat er ook interesse is van oudere deelnemers, zal de organisatie werken met twee divisies: één voor de rijders van 15 tot 24 jaar en één voor de oudere rijders. "Gezien het aantal vrouwelijke rijders dat heeft ingeschreven, komt er ook een Ladies Cup", klinkt het. De ontwikkeling van de bolides verloopt naar verluidt vlot en voldoende cup's klaarstomen tegen de seizoensopener op 18, 19 en 20 mei in Zandvoort, mag volgens de promotor geen probleem vormen. Een week voordien is er een testdag gepland waarop de teams de ECU (electronica voor o.m. de motor) krijgen overhandigd. “Doordat de wagens nu vrijwel uitverkocht zijn, overwegen we er nog een 10-tal te bestellen. Willen we deze nog op tijd binnen krijgen vanuit de fabriek van Ford in Keulen en tijdig kunnen ombouwen dan moeten nieuwe bestellingen uiterlijk in de eerste week van maart doorgegeven worden”.

Start Supercar Challenge GT's 2015
Start Supercar Challenge GT's 2015
Doordat de nieuwe Fiesta Sprint Cup door V-Max georganiseerd wordt, rijdt deze Cup veelal tijdens dezelfde evenementen als de Supercar Challenge. Een groot deel van de organisatie wordt door dezelfde bekende mensen gedaan, Bobbe Veldkamp is aangesteld wedstrijdleider, Renate Berendsen is Cup coördinator tijdens de evenementen en Renata Aartsen doet het event management. Er is een nieuwe Technische Commissie onder leiding van HTC Wil Buis die o.a. een jarenlange ervaring heeft met de Formule Ford. “Niet alleen voor ons, maar voor alle teams en rijders, is een goede technische controle van groot belang, een uitgebreid TC team met veel kennis van de Ford wagens en raceaspecten gaat hier voor zorgen”, besluit Dick van Elk.

Programma evenementen 2018

1e Testdag Zandvoort            :  15 Mei , van 17:00 tot 21:30 uur   
JUMBO Racedagen – Zandvoort        :  18-19-20 Mei  
2e testdag Zolder NL+BE Cup        :  28 Juni      
Zolder Superprix – Zolder (B)        :  30 Juni - 1 Juli
GAMMA Racing Day – Assen        :  17-18-19 Augustus
Noordzee Cup – Zandvoort        :  8-9 September
Racing Festival – Francorchamps    :  29-30 September   
HANKOOK Finaleraces – Assen        :  20-21 Oktober  

Voorlopige deelnemerslijst Ford Fiesta Sprint Cup Nederland

EMG Motorsport - 4 deelnemers: Hanne Terium/Lio Derdaele/Frédérique Jonckheere/tba
Ferry Monster Autosport - 2 deelnemers: tba / tba
Dekker Racing - 3 deelnemers: Marcel Dekker/Ronald Bezuur/Jos Veldboer
Stuart Racing - 2 deelnemers: Leroy Stuart/ tba
Bas Koeten Racing - 4 deelnemers: Loek Hartog/ Belle & Dante Rappange  / tba / tba
RaceArt by BKR - 1 deelnemer: Jules Grouwels
Johan Kraan Motorsport - 3 deelnemers: tba / tba / tba
Blueberry Racing - 2 deelnemers: Vip Car / tba
Privateers - 4 deelnemers: Daan Pijl / tba / tba / tba

Foto's: Niels Vaeck, Marnik Mouchaers, Ronald Janssens & Ford Fiesta Sprint Cup Nederland



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op dinsdag 27 februari 2018.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons