van der Horst

Mexico City: Vier op een rij voor Audi?

Start 2019 Mexico e-Prix
Start 2019 Mexico e-Prix
Na een zeer interessante race in Santiago trekt de Formule E noordwaarts richting Mexico, waar de hoofdstad de volgende gastheer is op de kalender. Voor het vijfde jaar op rij zullen de Mexicaanse fans de elektrische formule wagens mogen verwelkomen en dat doen zij op hun eigen manier. Vorig seizoen werden de 40.000 toeschouwers al verwend met één van de beste races van het seizoen en al dan niet de beste finish ooit in de Formule E.
Daniel Abt en Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Team Schaeffler
Daniel Abt en Lucas Di Grassi - Audi Sport Abt Team Schaeffler
Als er één team zich klaar voelt om terug te keren naar Autodromo Hermanos Rodriguez, dan is het Audi wel. Audi en Mexico City, het is de laatste jaren een geslaagd huwelijk. Met drie overwinningen op een rij valt de dominantie op. De enige manche waar het merk met de vier ringen naast de zege graaide, was de eerste; die werd namelijk gewonnen door onze landgenoot Jérôme D'Ambrosio. Iemand die nog mijmert over vorig jaar is Lucas Di Grassi na zijn jump richting de overwinning. Daarnaast is Mexico voor de Braziliaanse oud-kampioen altijd een afspraak geweest waar hij zijn vechtlust kon etaleren. Hetzelfde verhaal geldt voor de op dit moment weinig constant presterende Daniel Abt. De hamvraag is uiteraard: hoe verteren zij het nieuwe tracé? Vele lange rechte stukken en snelle bochten waardoor de banden gaan afzien en batterijbesparing een must zal zijn. Uiteraard ligt ook de concurrentie op de loer, in de eerste plaats in de vorm van BMW en Mercedes.

Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
De Beierse constructeur kan spreken van een schitterende seizoensstart met twee overwinningen voor beide piloten. Sims verloor zijn leidersplaats wel, toch is teambaas Roger Griffiths in zijn nopjes. Helaas beseft ook hij maar al te goed de keerzijde: namelijk de kwalificaties starten in groep 1 oftewel schade beperken in aanloop naar de race. Een gelijkaardig verhaal vind je ook bij Mercedes. Dat Stoffel Vandoorne al na drie races leider is in de tussenstand, zullen ze niet verwacht hebben, maar net zoals bij BMW zal onze landgenoot alles uit de kast moeten halen om niet teveel wagens voor zijn neus te krijgen bij de kwalificaties. Het verschil is dat het merk met de ster kan terugvallen op Nyck de Vries, iemand die in Santiago zeer mooie dingen liet zien. Gezien zijn elfde plaats in het klassement, mag de Nederlander in groep 2 aanvatten en - als zijn kwalificatiesessie goed verloopt - kan ook hij naar voren geschoven worden als outsider voor de overwinning.

Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Nog twee piloten die denken aan een wederopstanding zijn Jean-Éric Vergne en Sébastien Buemi. Beiden kenden echt een rotstart, waarbij de Zwitser zelfs nog geen enkel punt kon scoren. Terwijl ze aanzien worden als de kopmannen van hun teams, worden beiden eveneens afgetroefd door hun teamgenoten. Vooral viel de koppigheid van Vergne op tijdens de Santiago E-Prix, waarbij hij Antonio Félix da Costa afhield, terwijl de Portugees veel sneller was. Of deze actie da Costa uiteindelijk de overwinning kostte, zullen we nooit te weten komen. Het voordeel voor beiden is dat ze een grotere kans maken voor de Superpole en dus ook een betere startplek. Uiteraard moet dat vervolgens ook verzilverd worden in een goed eindresultaat. Maken beiden oud-kampioenen zich al zorgen? Allicht nog niet. Het seizoen telt nog elf races, maar in een kampioenschap kan elk puntje van goudwaarde blijken bij de eindstrijd in Londen.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 13 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mexico City.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons