van der Horst

Santiago: Wie verteerde de winterstop het beste?

Start 2019 Formula E Ad Diriyah ePrix 2
Start 2019 Formula E Ad Diriyah ePrix 2
Na twee maanden wachten mogen de Formule E-wagens terug van stal en trekt de karavaan richting de Chileense hoofdstad Santiago. De eerste twee manches in Riyadh gaven al een kijk op wat de teams in petto hebben en welke ijzers de nieuwe constructeurs in het vuur hebben. Toch kende het openingsweekend een paar verrassende wendingen. Gaan de deelnemers verder op dit elan of hebben sommigen lessen getrokken deze winter?
Alexander Sims - BMW i Andretti Motorsport
Alexander Sims - BMW i Andretti Motorsport
Als er één ding zeker was in Saoedi-Arabië, is dat de Duitse constructeurs meer dan klaar waren om de strijd aan te gaan. Bij BMW kon men rekenen op Alexander Sims die zijn pechmomenten van vorig seizoen kon omzetten in een overwinning, een die hij eigenlijk al verdiende sinds New York vorig jaar. Audi kon, dankzij klantenteam Virgin en Sam Bird, ook reeds een eerste overwinning op zijn conto schrijven. Meer zelfs, van de hele top tien was Oliver Rowland (Nissan) de enige die een complete Duitse dominantie kon doorprikken. Nadelig voor al deze rijders is natuurlijk dat zij als eerste de baan op moeten tijdens de kwalificatiesessie dus zullen moeten terugvechten. Hierbij vormt niet alleen het circuit een uitdaging, maar ook de hoge temperaturen zullen hun tol eisen. 

Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Nyck de Vries - Mercedes EQ Formula E Team
Daarnaast was er ook het opmerkelijk debuut van Mercedes en Porsche. Mercedes kan ronduit over een geslaagd debuut spreken, terwijl ook Porsche een podiumplaats scoorde. Het waren de ervaren mannen - Stoffel Vandoorne (Mercedes), Edoardo Mortara (Venturi-Mercedes) en André Lotterer (Porsche) - die tot nu toe het mooie weer maakten, maar ook Nyck de Vries (Mercedes) liet zijn kunnen zien. Dit vormpeil een heel seizoen aanhouden in een competitief veld als dat van de Formule E, is een bijzonder lastige opdracht. Zoals we vorig seizoen meermaals opmerkten, wordt het kleinste foutje afgestraft. Aan beide constructeurs om te proberen constant te zijn om er te staan op de momenten die er toe doen; te beginnen met dit weekend.

Jean-Éric Vergne & Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne & Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
Toch werd een aantal titelkandidaten met tegenslag geconfronteerd onder de Saoedische zon. Sébastien Buemi (Nissan) kende een pechweekend met 0 punten, maar ook DS Techeetah heeft nog zeer veel werk op de plank liggen. Tweevoudig kampioen Jean-Éric Vergne kon over het hele weekend heen slechts vier punten scoren en ook Antonio Félix da Costa kende een niet al te beste start voor zijn nieuwe werkgever. Natuurlijk hoeft dit nog niets te betekenen, het seizoen is immers nog lang...

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op donderdag 16 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Santiago.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons