van der Horst

Formule E-teams overwegen juniorkampioenschap

Start 2021 Londen E-Prix 2
Start 2021 Londen E-Prix 2
Terwijl grote kampioenschappen als IndyCar of Formule 1 een autosportladder hebben met juniorseries, bestaat er bij Formule E geen duidelijk doorgroeipad. Teams en constructeurs moeten uit een ander vaatje tappen om piloten te rekruteren, waardoor het te lang kan duren eer rijders competitief zijn. Daarom zijn de teams in de Formule E aan het discussiëren om zelf een juniorkampioenschap op te starten met de Gen2-wagens, aldus Formula Scout.
  • Dreamdrive
Het idee zou zijn om vanaf 2022-23, wanneer in de Formule E de derde generatie wagen zijn intrede maakt, een juniorkampioenschap te organiseren met de huidige Gen2-wagens. In tegenstelling tot wat gebeurde met de Spark-Renault SRT-01E, de allereerste generatie van de Formule E, willen teams de huidige Spark SRT05e nog niet helemaal afschrijven. Die wagen willen ze dus gebruiken om piloten een kans te geven om sneller competitief te zijn in de Formule E.

Nissan Motorsportdirecteur Tomasso Volpe verklaarde aan Formula Scout dat dat onderwerp al een paar keer ter sprake is gekomen. Nissan moet namelijk op zoek naar een nieuwe rijder, omdat Oliver Rowland naar Mahindra trekt. Aangezien ervaren piloten in de Formule E schaars zijn, zou dat een interessante piste kunnen zijn. Al zal er wel een nog oplossing moeten gezocht worden voor de batterijen, aangezien Williams Advanced Engineering die vanaf volgend seizoen zal leveren, terwijl dat voor Gen2 gedaan werd door McLaren Applied Technologies.

Formula ERA
Formula ERA
Het is overigens niet het eerste voorstel voor een elektrisch juniorkampioenschap. Het Belgische 'The Driving Force' nam in 2019 al de eerste stappen om Formula ERA voor te stellen, dat in 2020 officieel het licht zag. De wagens zijn gebaseerd op een Mitsu-bachi F110e en beschikken over een motor van 130 kW en een batterij van 24 kWh. Normaal gezien zouden er dit najaar nog voor het eerst geracet worden met de wagens, onder meer op Circuit Zolder en zal er in 2022 een bootcamp georganiseerd worden in de Verenigde Staten. Sinds maart dit jaar is er echter nog maar weinig nieuws naar buiten gekomen. De wagen stond eerder dit jaar bij het New Race Festival wel opgesteld in de paddock op Circuit Zolder.

Foto: Formula E - Ronald JanssensDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 17 augustus 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons