van der Horst

Franco 200: Alles ligt nog wijdopen tijdens de finale

Start 2022 BGDC Zolder 200
Start 2022 BGDC Zolder 200
Over een kleine week, ter gelegenheid van de traditionele afspraak tijdens de 24H2CV op het circuit van Spa-Francorchamps, kennen de 100 Series by BGDC hun verdict. Met een dubbele puntentelling, dus met vier toekenningen aan punten in plaats van twee, kunnen er in de diverse klassen nog heel wat dingen gebeuren...
Met meer dan dertig wagens aan de start en een wedstrijd van 200 minuten te betwisten op zaterdag 29 oktober tussen 12u15 en 15u35, ontbreekt het de Franco 200 niet aan interessepunten. Meer nog, omdat het gewoonlijke puntenaantal per 100 minuten dubbel wordt geteld, kunnen er nog heel wat rangschikkingen overhoop worden geworpen in de Belgische Ardennen.  We willen iedereen er nog even aan herinneren dat volgens het sportreglement van de 100 Series by BGDC, de drie slechtste resultaten, of niet-deelnames, worden afgetrokken op het einde van het seizoen.
 
Concreet staan de zaken er, na de opeenvolgende wedstrijden van de Hockenheim 200 en de  Zolder 200, als volgt voor in de diverse klassen van de 100 Series by BGDC.
 
Van Kuyk/Leten - Renault Clio
Van Kuyk/Leten - Renault Clio
In de Klasse A trekken Rogier Van Kuyk en Thomas Leten (Renault Clio #69) voorlopig aan het langste eind. Maar een beginnend motorbrandje in de Limburgse dennenbossen en daarbij nog de zege van Marco Van Belle (Honda Civic #13), hebben het hele titeldebat opnieuw gelanceerd. En ook het duo Vander Eecken-La Monica (Peugeot 206 #70) mag er, althans rekenkundig, nog in geloven…
 
Yvan Muller - Renault Clio
Yvan Muller - Renault Clio
De zeer populaire Klasse B wordt voorlopig gedomineerd door Yvan Muller (Renault Clio #96), maar de Britten Ricky Coomber en Mark Simmons (Honda Civic #99), die hun beste seizoen ooit afwerken in de 100 Series by BGDC, liggen in hinderlaag. In het seizoen 2022 blazen Guy Katsers en Philippe Ménage (Vauxhall Astra #777) daarentegen warm en koud. Ze blijven wel in strijd voor de titel maar worden niet alleen op de hielen gezeten door Hervé Deger en Jérôme Heinen (Renault Clio #37), maar tevens ook door Nicolas Busschaert (Renault Clio #88). Kortom, de onzekerheid zal troef zijn op Francorchamps…
 
Hoogwerf/Teirlinck - SEAT Cupra
Hoogwerf/Teirlinck - SEAT Cupra
En wat te zeggen over de Klasse E, waar de toerwagens het abonnement lijken te hebben op de hogere sferen van het algemene klassement. Steven Teirlinck (Cupra #25) is er nipt leider voor de afspraak in Spa, maar in zijn kielzog volgen Gunther en Maxim Van den Hove (Cupra #43), Caren Burton en Damien Dussoul (Peugeot 308 #23), die op Spa terug van weggeweest zullen zijn, en Yardy Hoogwerf, de ploeggenoot van Teirlinck. Een ding is zeker: het zal wachten worden op het vallen van de finishvlag om de zaken klaar te zien…
 
Patze/Patze - BMW Z4
Patze/Patze - BMW Z4
De BMW Z4 #94 van André en Guillaume Patze staat bij de bookmakers hoog aangeschreven in de Klasse F, maar op Zolder hebben we kunnen vaststellen dat niets op voorhand gewonnen is in de autosport. We zullen onze aandacht tot op het einde ook moeten richten op de prestaties van de Seat Leon Supercopa MK2 #27 van Eric De Boeck en Jean-Luc Peigneur, die ook nog steeds kunnen ‘’gekroond’’ worden!
 
Geen spanning meer in de Klasse G- daarentegen, met een titel die al in handen is van Johan en Michael Van Peperzeel, maar die wel hun oudere Porsche 996 GT3 Cup #996 inruilden voor een modernere 991.2 GT3 Cup tijdens de voorlaatste afspraak van het seizoen, vorige keer in Zolder.
 
Vanspringel/Van der Straeten - MARC Focus V8
Vanspringel/Van der Straeten - MARC Focus V8
Van een titel zal er ook worden gesproken bij Raphaël van der Straten en Nathan Vanspringel (MARC Focus V8 #2) in de Klasse S+. De laatste opgave van de MARC BMW V8 #66 van Chris Van Woensel, Dirk Mertens en Maurits Van Egdom in Limburg sloeg de laatste hoop van dit trio met de Australische machine aan diggelen.
 

Roos/Roos - Porsche Cayman
Roos/Roos - Porsche Cayman
De Klasse G+ is het speeldomein van de Porsche Cayman bolides en is ook een klasse waar alles nog mogelijk is tijdens deze Franco 200. Voor het ogenblik ligt het voordeel bij Mees Roos, met de Porsche Cayman #11 in de kleuren van Speedlover Racing, maar drie andere ploegen lonken ook nog naar de titel. Dat zijn Karl White en Paul Geeris (Porsche Cayman #982), Denis Vanmol en Marc-Olivier Van Oppens (Porsche Cayman #16), en ook nog Jarne Geussens en Rolph Lietart (Porsche Cayman #15). Die liggen allemaal op vinkenslag, en het belooft er dus warm aan toe te zullen gaan…
 
De Klasse G++ tenslotte, waar Evren en Ferhat Yondem (Porsche 992 #12) de titel zullen pakken, wat er ook gebeurt, aangezien zij de enigen waren die regelmaat toonden in hun deelnames. 
 
U hebt het al begrepen, de rekenmachines zullen boven worden gehaald volgende zaterdag  voor de grote finale van dit seizoen. En het is op zaterdag 14 januari dat in Mont-Saint-Guibert, de kampioenen 2022 het plezier zullen kennen om hun bekers in ontvangst te nemen tijdens de immer langverwachte jaarlijkse officiële prijsuitreikingsceremonie, Tegen dan, zal de denktank van de 100 Series by BGDC alvast hun kalender 2023 hebben onthuld.
 
Koers dus naar het ‘’mooiste circuit ter wereld’’, voor de laatste schermutselingen van het seizoen…    
 
Hundred Series by BGDCDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Gentlemen Drivers Club op vrijdag 21 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Franco 200.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons