van der Horst

Gamma Racing Day: Bert Longin aan de leiding van het kampioenschap na race 1

Bert Longin - FordStore Feyaerts
Bert Longin - FordStore Feyaerts
De Belgen vochten aardig mee voor een plaatsje in de algemene Top 3 en het verloop van deze eerste race was dan ook ongemeen boeiend, maar uiteindelijk pakte Bert Longin in de #24 FordStore Feyaerts op een 3e plek de overwinning bij de Belgen, voor David De Saeger (4de). Bovendien komt Longin met 117 punten aan de leiding in het kampioenschap, voor een onfortuinlijke Kenny Herremans (114)!
Na afloop van de op een halfnatte piste verreden kwalificatie verraste Nederlander Daan Pijl iedereen met een uitermate snelle tijd – 2.11.715 – en verwees in één slok landgenoten De Wit, Grouwels en Caresani naar plaatsen 2, 3 en 4. David De Saeger was met een 5de tijd de snelste Belg en dat kon de rijder van FordStore Vanspringel pas waarmaken nadat Dylan Derdaele in de ultieme ronde zijn… snelste ronde zag geschrapt, voor het niet respecteren van de fameuze ‘track limits’, en vrede moest nemen met de 3de plaats bij de Belgen, achter dus De Saeger en Kenny Herremans. Liefst tien rijders – met vooral Nederlanders, maar ook De Saeger en Borgmans - dienden trouwens af te rekenen met een bestraffing (en verlies van een snelle ronde) omwille van het niet respecteren van de rijbaan…
 
David De Saeger - FordStore Vanspringel
David De Saeger - FordStore Vanspringel
Voor de startgrid van Race 1 werden de eerste vijf rijen opgesplitst tussen de Belgen en de Nederlanders en bovendien omgedraaid. Nederlander Pijl kwam hierdoor terecht op de 9de plaats op de grid, en de omgedraaide Belgische Top 5 gaf dan Huart, plaats 10, voor Bert Longin, Dylan Derdaele, Kenny Herremans en David De Saeger.  Vanaf plaatsen elf, gezamenlijk klassement,  respecteerde men de hiërarchie en daar zagen we Nathan Vanspringel, snelste Junior, voor Alexander Borgmans, Nederlander John Land en Belgen Hanne Terium, Tom Feyaerts en Bart Versluys.
 
Race 1: Bert Longin wint!
 
Dat David De Saeger, uiteindelijk 2de op het Belgische podium, na de eerste ronde pas als 17de aantikte, zegt veel over de chaos in de beginfase en vooral finale ronde…
 
Na de start verscheen immers meteen de safety car op het toneel omdat Hanne Terium, na een tik van een Nederlander, in de grintbak was beland. Ook Huart (incident met Koen de Wit) deelde in de klappen, maar kon net zoals De Saeger zijn weg verderzetten.
 
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel - Vanspringel Motorsport
Dylan Derdaele toonde van bij de (her)start dat de Nederlanders met de rode #99 rekening diende te houden. Bij de eerste échte doortocht zat hij de leider op de hielen terwijl Longin en Herremans vlakbij afwisselden voor de plaats van tweede Belg. In de 4e ronde kon Rik Koen zich loswerken van het groepje waarin Derdaele, Pijl, de Wit, Verswijveren, Herremans en Longin op een zakdoek knokten voor een plek in de Top 3. De Saeger was ondertussen opgeklommen naar de 11de rang en vooraan kreeg Derdaele een verwittiging voor driving conduct. Enkele ronden later moest hij de rol lossen en kreeg steeds meer het gezelschap van Belgen Longin en Herremans, die bovendien samen zicht hielden op een plaats in de virtuele Top 5. In de 12de ronde slaagde Longin erin Herremans achter zich te laten, maar in wat de finale ronde zou worden geraakte Herremans voorbij Longin én Derdaele. Tot de #32 Ford Van den Bossche in de genaamde Geert Timmer-bocht, net voor het neergaan van de geblokte vlag, in een ultiem remmanoeuver aangetikt werd en daar van de baan vloog.
 
Na het toekennen van 20’ strafseconden voor Koen de Wit (voorval met Huart) en vijf seconden (track limits) voor Dylan Derdaele, sleepte Bert Longin de Belgische zege (en een 3de plaats algemeen) uit de brand, voor een verrassende David De Saeger – wat een inhaalrace! – en gangmaker Dylan Derdaele.
 
Kenny Herremans werd nog gerangschikt op een 9de plaats, achter Nathan Vanspringel – 1ste Junior – Philippe Huart, Alexander Borgmans, Tom Feyaerts en Bart Versluys.
 
Op zondag 18 augustus staat Race 2, opnieuw over 30 minuten op het programma, met start om 12.04 uur.
 
Uitslag Race 1 : Bert Longin, 14 ronden ; 2. David De Saeger op 0,973 ; 3. Dylan Derdaele, op 3.898 ; 4. Nathan Vanspringel, op 37.477 ; 5. Philippe Huart, op 55.570 ; 6. Alexander Borgmans, op 57.833 ; 7. Tom Feyaerts, op 58.713 ; 8. Bart Versluys, op 1.39.986 ; 9. Kenny Herremans, op 1 ronde ; 10. Hanne Terium.

Ford Fiesta Sprint CupSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zaterdag 17 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons