van der Horst

Gamma Racing Day: Geen Giovanni Van Lil aan de start!

Nathan Vanspringel
Nathan Vanspringel
Voor de komende 4de meeting van de Belgische Junior Ford Fiesta Sprint Cup die a.s. weekend verreden wordt in het kader van de Gamma Days, zal Giovanni Van Lil op de afspraak ontbreken. Door de afwezigheid van de Belgium Driver Academy-rijder komen Alexander Borgmans en Hanne Terium naar TT Circuit Assen als directe belagers van puntenleider Nathan Vanspringel!
De reden voor het verstek van Giovanni Van Lil dient gezocht bij de aanrijding tijdens de eerste race op Circuit Zandvoort. In volle strijd met Nathan Vanspringel voor de 1ste plaats liet Van Lil zich in de Gerlachbocht verrassen en knalde met volle snelheid in de Hugenholtzbocht tegen de betonblokken!

“De auto werd in die mate beschadigd dat het onmogelijk was om alles tijdig te herstellen en klaar te zijn voor Assen,” legt Giovanni uit. “Na het fatale weekend op Zandvoort is dit verstek een nieuwe domper voor mij. Mijn titelkansen zijn voorgoed verspeeld. Wij blijven evenwel niet bij de pakken zitten en gaan er alles aandoen om zowel in Spa als de finale op Assen aanwezig te tekenen en op de piste de strijd aan te gaan met de titelkandidaten in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup!”

Zonder Giovanni Van Lil zullen in Assen alle ogen gericht zijn op Nathan Vanspringel, die met 56 punten stevig aan de leiding staat van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup.

Alexander Borgmans
Alexander Borgmans
“Toen ik in Zolder aankwam voor wat mijn allereerste race zou worden, had ik niet durven denken dat ik na drie meetings de leider zou heten in de Junior,” lacht Nathan, de 16-jarige broer van Vanspringel Motorsport-team principal Geoffrey. “Ik zou eerder mijn geld ingezet hebben op Hanne Terium of Giovanni Van Lil. Moet gezegd zijn dat zij door pech achtervolgd werden en twee keer niet konden scoren. Hanne in Spa en Giovanni dus in Zandvoort. Ik deelde ook in de klappen, maar na de koprol in de kwalificaties op Spa kon ik gelukkig overstappen op de auto van Ruben Valckenaere, die toevallig dat weekend in de vrachtwagen stond van TeamFloral! Zonder die hulp had ik wellicht aan de kant mogen toekijken en had ik evenmin mijn eerste race gewonnen.”

Ter voorbereiding van de races op Zolder, Spa en Zandvoort kreeg Nathan telkens de gelegenheid uitvoerig test te rijden. Dat is evenwel  niet het geval voor de afspraak op het snelle TT Circuit Assen.

“Ik vernam dat Alexander Borgmans er ging testrijden en bovendien regende het die dag. Wetende dat ze een wet race verwachten in Assen, geniet Alexander enig voordeel. Maar dat kunnen we nog meer zeggen van Hanne Terium die vorig jaar al twee races afhaspelde. Hoe dan ook, wat telt voor mij is dat ik zondagavond Assen verlaat als leider in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup.”

Net zoals Nathan Vanspringel beleefde de geciteerde Alexander Borgmans dit jaar in de Ford Fiesta Sprint zijn debuut in de racerij. Na drie meetings is hij vol lof over de Ford-merkencup. En dat heeft niet alleen te maken met zijn 2de plaats in de punten.

“De Ford Fiesta Sprint Cup is de ideale leerschool,” stelt de 17-jarige Antwerpenaar. “Bij elke training en elke race doe je enorm veel ervaring op en verwezenlijk je, stap per stap, vooruitgang. Binnen de rangen van het team van Niels Lagrange by FordStore Morren Motor kan ik daarenboven terugvallen op de kennis van Kenny Herremans met de Fiesta Cup. Samen met Niels bekijken en ontleden wij de data-gegevens en begrijp ik beter waar en hoe ik bepaalde zaken anders kan aanpakken.”

Alexander kreeg ondertussen het tracé van de ‘The Cathedral of Speed’ onder de wielen geschoven en weet wat hem te wachten staat.

“Het een snel en bijzonder circuit. Voor mij was het de allereerste keer dat op een natte baan met de Fiesta rondtoerde. Dat is bij aanvang van de eerste vrije training een klein voordeel. Maar zowel Nathan als ikzelf zijn in het nadeel tegenover Hanne, vermits zij hier al heeft geracet Het is wel spijtig dat Giovanni er deze keer niet bij is. Wij vormden tot hiertoe een leuke bende en op de piste was hij een referentie voor de anderen. Mijn opdracht is duidelijk: ik wil zo hoog mogelijk finishen en voldoende punten scoren!”
Hanne Terium
Hanne Terium

Tijdens de Spa Euro Race geraakte Hanne Terium in Race 1 betrokken in een zware crash en bracht noodzakelijk de rest van de zondag door in de ziekenboeg. Wegens total loss van de oorspronkelijke #40, kon zij voor Zandvoort beschikken over de auto waarmee Huart vorig jaar uitkwam voor EMG en omdat het team van papa Edgard datzelfde weekend actief was in Belcar, werd de bijstand (even) gedaan door TeamFloral.

“Met 3de en 2de plaatsen heb ik mijn positie in de Junior wat kunnen verstevigen,” blikt Hanne terug op de races aan de Nederlandse Noordzee. “Ik ben evenwel realistisch genoeg om te beseffen dat Nathan voor mij ongrijpbaar blijft aan de spits, tenzij hij in Assen weinig of geen punten scoort. In de Junior Ford Fiesta Sprint Cup worden immers de reëel behaalde punten weerhouden en daarom is het belangrijk om zo hoog mogelijk te finishen in het algemeen klassement. Het volstaat niet om als eerste Junior over de eindmeet te gaan! Het doel is om Alexander in de tussenstand flink bij te benen. Ja, van de drie Junioren heb ik het meeste ervaring in Assen. Ik bewaar tevens goede herinneringen aan het circuit. Na een moeilijk debuut – met veel vallen en opstaan -  slaagde ik erin om voor de finale op Assen de juiste afstellingen te vinden en vooraan mee te spelen, goed voor een allereerste podium en dan nog wel op de 2de plaats!”

Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Nathan Vanspringel 56; 2. Alexander Borgmans 49; 3. Giovanni Van Lil 41; 4. Hanne Terium 40; 5. Gilles Vervisch 16

Persbericht Ford Fiesta Sprint Cup BelgiumSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op dinsdag 13 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons