van der Horst

Gilles Smits wil in 2020 voluit gaan voor de Mazda MX-5 Cup

Gilles Smits - Mazda MX-5 Cup
Gilles Smits - Mazda MX-5 Cup
De familie Smits is een naam die bekend klinkt in de Belgische autosport. Vader Jean-Jacques is al vele jaren een vaste waarde in de meest uitéénlopende formules en binnen het kader van VW Fun Cup kreeg hij enkele jaren geleden het gezelschap van zoon Gilles. De 38-jarige Gilles debuteerde in 2012 in karting en werd twee jaar later vice-kampioen in de X30 Master, achter een zekere Pierre-Yves Corthals, waarna hij in 2016 zijn debuut beleefde in de VW Fun Cup. Dit jaar deelde hij in de 25 Hours VW Fun Cup de #2 van DRM met Stéphane Lémeret, Amaury Richard, Edouard Mondron en team principal Matthieu de Robiano, himself, en is vastbesloten om zich niet vast te pinnen op dit soort langeafstandsraces.
“Ik wil dolgraag overschakelen naar het zuivere sprintwerk,” stelt Gilles onomwonden. “Daarom heb ik mijn oog laten vallen op de dit jaar gelanceerde Mazda MX-5 Cup: allemaal dezelfde auto’s, tweeliter, 184 pk voor 960 kg, voorzien van slicks, mét open dak en, vooral, solo achter het stuur voor twee keer dertig minuten vechten op het scherp van de snee! Als ik de beelden zie van de recente Mazda-races op Circuit Zandvoort dan besef ik dat ik hierin een rol wil en kan spelen!”

Gilles blijft niet bij de pakken zitten. In het voorprogramma van de 25 Hours VW Fun Cup proefde hij al van de Max5 Cup, waarin weliswaar nog wordt gereden met een oudere versie van MX-5, en op Circuit Zolder zat hij ondertussen achter het stuur van een échte Mazda MX-5 Cup!

“Promotor Dick van Elk was bereid om mij te laten kennismaken met ‘zijn’ Mazda en dat werd een echte meevaller,” glimlacht Gilles. “Je voelt dat de auto op het vlak van de ophanging flink werd verbeterd en dat vertaalt zich in leuk stuurwerk en mooie remzones! Het was wel wat aanpassen om te racen met ABS! Op een deels vuile piste slaagde ik erin om correcte rondetijden op de tabellen te zetten. Dat smaakt echt naar meer…”

Het is algemeen geweten dat de Mazda MX-5 Cup dit jaar een zuiver Nederlands onderonsje is met af en toe een Belgische rijder aan de start, zonder de ‘media MX-5’ niet te vergeten die Mazda België laat rijden voor journalisten.

“Dat kan vlug veranderen,” klinkt Gilles optimistisch. “Ik weet dat er meerdere Belgische collega-rijders interesse tonen. Het volstaat dat er een paar de stap zetten om anderen te overtuigen en het startveld in één klap een meer Belgisch kleur te geven. Om het budget rond te krijgen zijn wij aan het praten met enkele Mazda-verdelers om ons te ondersteunen en zo de Belgische afvaardiging te versterken.”
Dit jaar wordt de Mazda MX-5 Cup verreden in het kader van publieksvriendelijke meetings op de circuits van Zolder, Spa-Francorchamps en in Nederland op Zandvoort en Assen.

“Voor het weekend van de Jumbo Familiedagen op Circuit Zandvoort tekenden zo’n 100.000 toeschouwers aanwezig en ook voor de Gamma Days, die binnen enkele weken plaatsvinden op TT Circuit Assen, verwacht men volle tribunes. Gezien de enorme belangstelling zijn dit unieke gelegenheden voor sponsors, partners en rijders om zich in de kijker te rijden.”

Mazda MX5 Cup

 
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op woensdag 31 juli 2019.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons