van der Horst

Giovanni Van Lil blikt tevreden terug op eerste seizoen in Ford Fiesta Sprint Cup

Giovanni Van Lil - Vanspringel Motorsport
Giovanni Van Lil - Vanspringel Motorsport
Nathan Vanspringel was de meest regelmatige Junior en hij verzekerde zich van de kroon door steeds vol te scoren. Giovanni Van Lil moest vrede nemen met een 4de plaats, achter het trio Vanspringel-Borgmans-Terium, maar hij toonde duidelijk dat een Junior op de piste regelmatig de degens kan kruisen met de gevestigde waarden. En dat is en blijft het opzet van de Junior Ford Fiesta Sprint Cup: het samenbrengen van meer ervaren rijders met zuivere debutanten en deze laatsten alzo toelaten zich in de kijker te rijden en, vooral, de knepen van het vak te leren!
Het beeld spreekt tot de verbeelding: op de grid van Race 1 van de Finale Races op TT Circuit Assen bleef de plaats van de Belgische ‘pole’ leeg, want in een poging om zijn reeds snelle rondetijd scherp te stellen, mispakte Van Lil zich, schoot van de piste en herleidde de #94 Belgium Driver Academy Fiesta tot een hoop schroot. In het andere geval had deze debutant op de startgrid plaatsgenomen voor de auto’s van, aub, Derdaele, De Saeger, Longin en Herremans!
 
Giovanni Van Lil - Belgium Driver Academy
Giovanni Van Lil - Belgium Driver Academy
“Die fout, dat zal nog zeer lang mijn slechtste herinnering blijven,” blikt 24-jarige Giovanni terug op de voor hem fatale kwalificaties. “Ik heb hieruit evenwel de nodige lessen getrokken. Dat je als rijder soms wat geduld  moet oefenen en niet overhaast te werk mag gaan. Op enkele minuten van het einde zette ik de 5de snelste tijd neer, ik wist dat ik via de omgedraaide grid in “pole position” zou staan en… ja, ik dacht een nog betere rondetijd te kunnen verwezenlijken…”
 
Het was niet de eerste keer dat Van Lil het kon opnemen tegen de grote jongens. Op Zandvoort tijdens het Blancpain-weekend speelde hij in Race 1 even buffer tussen Derdaele en Longin en in de proloograces van de TCR Spa 500 eindigde hij in Race 1 4de algemeen, achter het trio Huart-De Saeger-Herremans.
 
Om niet vlug te vergeten. Vooral omdat ik mijn start volledig verknoeide en er nadien toch in slaagde om op te klimmen naar die 4de plaats en parallel voor de Junior-overwinning te gaan. In de eerste ronden hield Hanne Terium mooi Nathan Vanspringel achter zich. Hanne beging een foutje, Nathan pakte over en ik kreeg daarop in bepaalde bochten Nathan in het visier. Ik ben blijven jagen en in de laatste ronde geraakte ik hem voorbij.”
 
Een succes dat zoet smaakte, want eerder verkozen hij en zijn partners verstek te geven voor de afspraak in de vierde manche die betwist werd in het kader van de populaire Gamma Days op TT Circuit Assen en dat had alles te maken met de eerdere… crash op Circuit Zandvoort!
 
“In de regen zat Nathan zeer dicht op mijn hielen,” herinnert Giovanni zich levendig de feiten. “Bij het insturen van de Hugenholtz-bocht was ik té snel, ik raakte een kerbstone en de auto werd daarop gekatapulteerd, richting de vangrail! De schade was groot en daarop hebben wij besloten de meeting op Assen aan ons te laten voorbijgaan.”
 
In het kampioenschap bleek Giovanni hiermee uitgeteld. In de voorlaatste meeting in de Belgische Ardennen zouden hij en ook Hanne Terium zich voor de tweede plaats nog kunnen positioneren tegenover Alexander Borgmans, maar door hun gezamenlijk verstek in de finale in het verre Drenthe, waren de teerlingen geworpen.
 
Giovanni Van Lil
Giovanni Van Lil
“Ondanks de twee ongevallen ben ik zeer tevreden over mijn debuut,” stelt Giovanni. “Als nieuwkomer had ik nooit durven denken dat ik van bij de eerste races voor de Junior zou meestrijden en er zelfs een paar keer mooi te kunnen finishen in het algemeen klassement. Ik heb dit jaar enorm veel geleerd en kan niet genoeg de rol benadrukken die Christophe Pampel van Belgium Driver Academy hierbij speelde: met zijn ervaring was hij voor mij een perfecte coach! Na elke sessie bekeken wij samen de onboard beelden, de data gegevens en slaagden wij erin de auto perfect af te stellen, hetgeen mij toeliet steeds voluit te gaan. Jongeren die na de karting hun weg zoeken naar de circuitracerij, kan ik een overstap naar deze Cup-racerij enkel warm aanbevelen!”

Ford Fiesta Sprint Cup

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op dinsdag 29 oktober 2019.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons