van der Horst

GP Eifel: Hamilton wint, Ricciardo derde

Podium 2020 F1 GP van de Eifel
Podium 2020 F1 GP van de Eifel
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van de Eifel gewonnen op de Nürburgring. Hij evenaart daarmee het record van Michael Schumacher van 91 overwinningen. Teamgenoot Valtteri Bottas moest opgeven tijdens zijn honderdvijftigste race waardoor Max Verstappen de tweede positie kon inpalmen. Daniel Ricciardo behaalde de laatste podiumplek waardoor Renault voor het eerst sinds 2011 terug op het podium te zien was, voor de Australiër zelf was het al van 2018 geleden dat hij met champagne mocht spuiten.
Start 2020 F1 GP van de Eifel
Start 2020 F1 GP van de Eifel
Na een propere start gingen Hamilton en Bottas zij aan zij de eerste bocht in. De Brit dwong Bottas wijd, maar Bottas bleef op het gaspedaal staan en kon de eerste plek terugpakken. Ricciardo kon een plaats goedmaken tot op P5, na Verstappen en Leclerc. Toen Ricciardo in de negende ronde voorbij Leclerc raakte, kon hij cruciale voorsprong opbouwen ten opzichte van Sergio Perez, die zijn naaste achtervolger was omdat Leclerc de ronde na het inhaalmanoeuvre de pits opgezocht had.

In de dertiende ronde verremt Bottas zich in de eerste bocht waardoor Hamilton opnieuw zij aan zij met zijn teamgenoot kwam te rijden en deze keer wel de eerste plek kon overnemen. Doordat Bottas zijn wiel te lang geblokkeerd had tijdens het remmen, moest hij de pits opzoeken voor vers rubber. De Fin viel terug naar P4.

Eén ronde later tikte Kimi Raikkonen - die nu met 323 races de meest ervaren F1-rijder ooit is - George Russell aan in de eerste bocht. De Brit werd op twee wielen gekatapulteerd en moest enkele bochten verder opgeven. Raikkonen kreeg een tijdstraf van tien seconden opgelegd voor het incident.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Nog eens een ronde verder kon Bottas voorbij Ricciardo raken, terwijl Kvyat in de laatste bocht zijn voorvleugel verloor na contact met Albon. Net daarna werd er een Virtual Safety Car geactiveerd werd om Russells wagen te kunnen wegtakelen. Zo kregen Hamilton en Verstappen de kans om een heel goedkope pitstop af te werken en hun posities te behouden.

De VSC werd snel opgeheven en Bottas laat weten dat zijn Mercedes-krachtbron geen power meer heeft. Na een ronde cruisen moest de Fin opgeven. Hij was deze namiddag niet de enige met motorproblemen. Ocon moest vijf ronden later ook opgeven, terwijl Albon - die net een straftijd van vijf seconden gekregen had voor het incident met Kvyat - ook de pits binnenreed om op te geven wegens motorproblemen.

We kregen vervolgens een mooie strijd te zien om de vierde plek tussen Perez en Leclerc, waarbij na enkele keren van positie te zijn gewisseld, uiteindelijk Perez aan het langste eind trok. Een tiental ronden later gaf ook Norris op wegens motorproblemen. Omdat zijn motor begon te branden, reed de safety car de baan op. De meeste rijders doken de pits in om nieuwe zachte banden te laten monteren. Grosjean, op dat moment P7, deed dat niet, maar werd bij de herstart vrij snel ingehaald om terug te zakken naar P9.

Hamilton maakte een goede herstart en zorgde ervoor dat we geen strijd meer te zien kregen voor de overwinning. Zowel hij als Verstappen zetten om beurten de snelste rondetijden neer, maar uiteindelijk was het Verstappen die het ronderecord het meeste aanscherpte en het extra punt binnenhaalde.

Daniel Ricciardo - Renault
Daniel Ricciardo - Renault
Daniel Ricciardo sloot met een verdiend podium aan op P3, terwijl Perez kort erna aansloot op de vierde positie. Carlos Sainz volgde op een vijfde stek, minder dan een seconde voor Pierre Gasly.

Charles Leclerc finishte op de zevende positie, net voor Nico Hülkenberg die een heel knappe inhaalrace reed nadat hij last minute in de wagen moest stappen en als laatste de race moest aanvatten. De Duitser zag zijn werk beloond met de 'driver of the day'-titel. Grosjean kon zijn negende plaats vasthouden terwijl Antonio Giovinazzi het laatste puntje meepikte. Sebastian Vettel finishte op zijn startpositie en werd dus elfde voor zijn thuispubliek.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van de Eifel 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:35:49.641
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+4.470s
3.Daniel RicciardoRenault+14.613s
4.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+16.070s
5.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+21.905s
6.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+22.766s
7.Charles LeclercFerrari+30.814s
8.Nico HülkenbergRacing Point BWT Mercedes+32.596s
9.Romain GrosjeanHaas+39.081s
10.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+40.035s
11.Sebastian VettelFerrari+40.810s
12.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+41.476s
13.Kevin MagnussenHaas+49.585s
14.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+54.449s
15.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+55.588s
16.Lando NorrisMcLaren RenaultDNF
17.Alexander AlbonRed Bull Racing HondaDNF
18.Esteban OconRenaultDNF
19.Valtteri BottasMercedesDNF
20.George RussellWilliams MercedesDNF

Foto's: Racing International Photography



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons