Spa: Dubbele zege voor Nicolas Vandierendonck en Bas Schouten

Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 991 GT Cup
Thems Racing by EMG Motorsport heeft een topweekend achter de rug in de Belgische Ardennen. Nicolas Vandierendonck, die voor de gelegenheid team vormde met de Nederlander Bas Schouten, pakte op het Circuit van Spa-Francorchamps tweemaal de zege in de klasse Pro-Am van de GT Cup Open Europe en mocht daarnaast ook plaatsnemen op het algemene podium.
Start 2019 GT Open Cup Spa Race 1
“Na de goede Belcar-wedstrijd te Circuit Zolder een week geleden, is deze dubbele zege het bewijs dat we de juiste weg ingeslagen zijn”, stelt een opgetogen Nicolas Vandierendonck. “We toonden van in de eerste sessie dat we over de juiste snelheid beschikten en dat we bovendien zowel in regenachtige omstandigheden als op een droge piste bij de pinken waren. Na een openingsweekend in Paul-Ricard waar het geluk niet aan onze zijde stond, komt dit dubbel podium in onze klasse als een mooie beloning. Bovendien eindigden we tevens in de algemene top drie bij de eerste race, iets wat bij race 2 helaas niet mogelijk was vanwege de tijdstraf die je als winnaar krijgt opgelegd.”

Toch kwam het algemene podium bij de zaterdagrace niet uit de lucht vallen. “We hebben zwaar moeten knokken”, erkent Vandierendonck. “Bas nam een goede start en ik heb het werk na de verplichte pitstop kunnen afmaken. Toch was het niet gemakkelijk, want onze Porsche kreeg veel ballastgewicht mee waardoor het weggedrag anders was dan we gewend waren. Zeker op een natte piste is dat geen sinecure. Maar we maakten geen fouten en ik denk dat het podium niet enkel oververdiend is, maar ook aantoont dat de wagen goed was afgesteld en het team een goed geoliede machine is. Vooral dat laatste is belangrijk, want dat betekent dat je als rijder zonder zorgen kan racen. Het bewijs was er in de vorm van de snelste ronde in de race op naam van Bas.”

Nicolas Vandierendonck nam op zondag de start van de tweede race over 20 minuten, goed voor  opnieuw 50 minuten sprint. “Bij de start werd ik in La Source naast de piste geduwd op een stuk dat weinig grip biedt. Daarmee verloor ik een drietal plaatsen en vooral de kans op een algemeen podium. Bas kon in zijn stint het gaatje richting de top 3 nog dichten, maar uiteindelijk strandden we op anderhalf honderste van de laatste podiumtrede, mede door de tien seconden straftijd die we moesten uitzitten omwille van onze zege de dag voordien. Wel pakten we opnieuw de overwinning in onze klasse en dat is vooral ook een goede opsteker naar de volgende manche van het Belcar Endurance Championship. Deze wedstrijd over 3 uren vindt namelijk plaats over enkele weken hier in Spa. Zonder twijfel willen we dan hetzelfde resultaat als dit weekend: de zege in onze klasse!”

De GT Cup Open Europe 2019 is een nieuw kampioenschap dat wordt verreden op de meest prestigieuze circuits in Europa. De kalender bestaat uit zes meetings van telkens twee races, waarbij de volgende afspraak gepland staat op 6 en 7 juli op de Hungaroring nabij Boedapest in Hongarije. De week nadien trekt Thems Racing by EMG Motorsport opnieuw naar Spa-Francorchamps voor de derde manche van het Belcar Endurance Championship 2019.