van der Horst

Het internationaal anti-dopingagentschap onderzoekt Haas F1 livery, na verbod Russische vlag

Haas VF-21
Haas VF-21
Het World Anti-Doping Agency (WADA) heeft een onderzoek geopend naar de nieuwe Haas F1 kleuren voor 2021 die gisteren bekend gemaakt werden. Het internationaal anti-dopingagentschap vraagt zich af of die kleuren het actuele sportverbod tegen Rusland wel naleven.
  • G&A Motors Motorsport
Haas F1 Team toonde afgelopen donderdag een opvallend nieuw kleurenontwerp voor de VF-21. De kleuren rood, wit en blauw vertegenwoordigen de nieuwe titelsponsor Urakali, een Russische kunstmestbedrijf, maar zijn ook die van de Russische vlag. Het bedrijf is van Dmitry Mazepin, de vader van debutant Nikita Mazepin. Nu wordt de nieuwe kleurencombinatie dus bekeken door het internationaal anti-dopingagentschap na en uitspraak van het Hof van Arbitrage voor Sport, dat in december aankondigde dat Russische atleten de komende twee jaar niet mogen deelnemen aan wereldkampioenschappen.

Het verbod kwam er met betrekking op door de Russusche staat gesponsorde doping en cover-ups op de Olympische Winterspelen van 2014. Na onderzoek van het WADA van 2016 tot 2019 werd er een sportverbod van vier jaar aanbevolen. Uiteindelijk werd dat verbod verminderd naar slechts twee jaar. De Russische Automobielfederatie bevestigde in februari dat dit ook zou gelden voor de wereldkampioenschappen van de FIA, wat betekent dat Mazepin dit jaar niet onder de Russische vlag kan racen.

Het is Mazepin ook verboden nationale emblemen, vlaggen of symbolen te gebruiken, evenals het woord "Rusland" of "Russisch" op zijn kleding of uitrusting te dragen. Haas beweert dat zijn nieuwe kleurencombinatie niet dient om de uitspraak van het Hof van Abritrage voor Sport te omzeilen. Toch heeft het internationaal anti-dopingagentschap besloten de zaak te onderzoeken.

Nikita Mazepin
Nikita Mazepin
De onzekerheid lijkt te liggen in de clausule van de uitspraak die zegt dat Russische atleten "geen enkel nationaal embleem of ander nationaal symbool van de Russische Federatie in het openbaar kunnen vertonen, ook niet op hun kleding, uitrusting of andere persoonlijke voorwerpen. "

Volgens teambaas Gunther Steiner is deze livery echter niet een homage aan Rusland. "Het is duidelijk dat we de Russische vlag niet als Russische vlag kunnen gebruiken, maar je kunt kleuren op een andere manier op een auto gebruiken", aldus Steiner. "Uiteindelijk is het de atleet die de Russische vlag niet kan dragen en niet het team. Het team is een Amerikaans team."

Nikita Mazepin zelf zei donderdag dat hij het erg jammer vindt dat het verbod toegepast werd voorafgaand aan zijn eerste F1-seizoen. "Momenteel ben ik nog in discussie over hoe ik geclassificeerd zal worden", zei Mazepin. "Er is nog geen beslissing genomen."

Foto: Haas F1 Team, Sahara Force india Formula One TeamSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Formule 1 op vrijdag 5 maart 2021.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons