van der Horst

Hockenheim: Sirotkin wint op dominante wijze

Sergey Sirotkin - ART Grand Prix
Sergey Sirotkin - ART Grand Prix
Sergey Sirotkin heeft na een ijzersterke prestatie de eerste GP2-race op Hockenheim gewonnen. Ondanks een extra pitstop bleef de Rus de rest van het veld ruim de baas. Luca Ghiotto werd knap tweede, zijn tweede podium na Silverstone. Pierre Gasly nam plaats op het laagste ereschavot en met ploegmakker Antonio Giovinazzi pas negende vergroot de Fransman zijn voorsprong in de tussenstand om het kampioenschap. Hij heeft nu 21 punten meer dan de nieuwe nummer twee: Sirotkin.
Pierre Gasly - Prema Racing
Pierre Gasly - Prema Racing
De wedstrijd begon meteen slecht voor Giovinazzi. Gekwalificeerd als vierde diende de Italiaan als laatste te vertrekken vanwege de illegale afmetingen van zijn wagen. De Italiaan zou zich nog mooi tot in de punten knokken. Opvallend verschil op de eerste startrij: Sirotkin vertrok op zachte banden, Gasly op mediums. Bij het doven van de lichten verprutste Gasly volledig zijn start en zou pas als elfde de eerste ronde door komen. Sirotkin nam de leiding gevolgd door een agressief rijdende Raffaele Marciello die hem in de derde ronde ook zou inhalen. In de achtste ronde werd de virtual safety car uitgeroepen na een botsing tussen Artem Markelov en Jordan King. Sirotkin profiteerde hiervan en kwam binnen voor mediums. 

Luca Ghiotto - Trident
Luca Ghiotto - Trident
In de dertiende ronde kwam ook Marciello binnen waarna Alex Lynn de leiding overnam, hij werd gevolgd door Nicholas Latifi die Norman Nato en Sirotkin ophield. Na enkele ronden zouden de Fransman en de Rus tegelijk voorbij de Canadees geraken. Sirotkin stormde vervolgens over de Hockenheimring en haalde zowel Nato als wat later Lynn in. Maar wat later kreeg de ART-GP piloot echter de mededeling dat de verplichte pitstop niet is toegelaten tijdens een VSC-periode en de Rus zou nogmaals de pit in moeten duiken. Sirotkin kwam als vijfde weer buiten maar dat werd al snel tweede nadat hij Ghiotto inhaalde en Nato en King op elkaar botsten. 

Sergey Sirotkin - ART GP
Sergey Sirotkin - ART GP
Met zachte banden kwam Sirotkin snel dichter op leider Marciello. Sirotkin was ook een stuk sneller dan de Italiaan die kampte met versleten banden en zou hem makkelijk inhalen op zijn zacht rubber. Een andere rijder die met zachte banden in de slotfase de show stal van puntenleider Gasly. De Fransman reed zich sterk naar voren na zijn wel erg slechte start en haalde in de slotfase nog Arthur Pic en Marciello in. Sirotkin won uiteindelijk met een indrukwekkende dertien seconden voorsprong op Ghiotto én dat met een pitstop meer... Met deze uitmuntende prestatie wordt de Rus de nieuwe nummer twee in de tussenstand en een geduchte kandidaat voor de titel. Achter Gasly werd Marciello nog vierde terwijl de laatste punten naar Pic, Oliver Rowland, Gustav Malja, Lynn, Giovinazzi en Matsushita gingen.

UPDATE: Na de race werd Pierre Gasly uit de uitslag geschrapt omdat bij controle na de race zijn brandblusser leeg bleek te zijn. Marciello erft de derde plaats over terwijl Giovinazzi nu achtste wordt en de sprintrace mag aanvatten van op de pole.

Uitslag Race 1 GP2 Hockenheim 2016

#RijderTeamResultaat
1.Sergey SirotkinART Grand Prix1u00:28.437
2.Luca GhiottoTrident+13.146
3.Pierre GaslyPrema Racing+17.753
4.Raffaele MarcielloRussian Time+17.783
5.Arthur PicRapax+25.873
6.Oliver RowlandMP Motorsport+27.742
7.Gustav MaljaRapax+28.130
8.Alex LynnDAMS+32.730
9.Antonio GiovinazziPrema Racing+36.051
10.Nabuharu MatsushitaART Grand Prix+38.838
11.Marvin KirchhöferCarlin+43.798
12.Nabil JeffriArden International+46.523
13.Jimmy ErikssonArden International+48.067
14.René BinderCarlin+50.706
15.Nicholas LatifiDAMS+52.389
16.Jordan KingRacing Engineering+53.034
17.Philo Paz ArmandTrident+1:15.773
 Norman NatoRacing EngineeringOpgave
 Mitch EvansPertamina Campos RacingOpgave
 Sean GelaelPertamina Campos RacingOpgave
 Daniel De JongMP MotorsportOpgave
 Artem MarkelovRussian TimeOpgave

Foto's: Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in GP2 Series op zaterdag 30 juli 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Duitsland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons