van der Horst

Hoe kies ik de juiste laadpaal?

Elektrisch Laden
Elektrisch Laden
Een laadpaal thuis is de gemakkelijkste manier om je elektrische auto of je hybride op te laden. Je kunt je auto op verschillende plekken opladen, namelijk bij een openbare laadpaal, thuis of op je werkplek. Sommige elektrische auto’s kun je op je eigen stopcontact aansluiten om op te laden. Dat is echter niet verstandig; het is brandgevaarlijk en het duurt lang. Een eigen laadpaal thuis is een prima oplossing. Laadpaal installatie is wel een vak apart en dat kun je dus ook het beste door een vakman laten doen. Die vakman kan je ook helpen bij de keuze voor een type laadpaal. Een laadpaal heeft in de praktijk een geïntegreerde laadkabel. Beide moeten specifiek zijn afgestemd op de elektrische auto die je hebt. Er zijn verschillende keuzes in te maken. Afhankelijk van die keuzes laadt je auto sneller of iets minder snel op. Natuurlijk is er ook een verschil in kosten en dus in terugverdientijd.

Waarom een eigen laadpaal?

Je kunt je auto natuurlijk opladen bij een laadpaal bij een parkeeerplek op straat. Wanneer zo’n paal regelmatig beschikbaar is, wanneer je zelf flexibel bent in je oplaadtijden en de laadpaal is een beetje in de buurt, dan kan dat een goede oplossing zijn. Je hebt natuurlijk wel een laadpas nodig. Sommige mensen kunnen hun auto opladen op hun werkplek. Zeker wanneer je fulltime werkt en je de zekerheid hebt dat er normaal gesproken altijd een laadpaal beschikbaar is kan dat een goede oplossing zijn. Wanneer je werkgever ook nog op andere manieren elektrisch rijden stimuleert, kan het aantrekkelijk zijn daar gebruik van te maken. Ook een snellader is een mogelijkheid om je auto op te laden. Je vindt snelladers meestal bij tankstations of grote winkelcentra. Opladen bij een snellader is duurder dan bij een gewone laadpaal. Meestal gebruik je een snellader alleen wanneer je lange stukken moet rijden, zoals tijdens je vakantie.

Soorten laadpalen

Wanneer je thuis een parkeerplek hebt vlak bij je huis of schuur, dan is het mogelijk om een laadpaal thuis (of een kastje aan de muur, een zogenaamde wallbox) te installeren. Natuurlijk is een eigen laadpaal een investering, maar je verdient die investering ook wel weer terug. Je kunt namelijk je eigen stroom gebruiken, dus tegen het tarief dat je ook voor je energie thuis betaalt. Heb je zonnepanelen? Dan kan je energie zelfs gratis zijn. Op de lange termijn is een eigen laadpaal installatie voor de meeste mensen het goedkoopst. Er zijn verschillende soorten laadpalen, vaak aangeduid met type 1 en type 2. Vrij nietszeggende benamingen, maar een type 2 laadpaal is in Europa de standaard. Elke elektrische auto heeft een type 1 of een type 2 aansluiting en eenzelfde laadkabel. Je kunt het verschil zien door het aantal pinnen: type 1 heeft 5 pinnen en type 2 heeft 7 pinnen. En om het nog technischer te maken: type 2 kun je gebruiken voor 1 fase-laden en voor 3-fase (krachtstroom) laden, type 1 alleen voor 1 fase-laden.

Persbericht DB Online Marketing - Foto: Mike



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op donderdag 30 september 2021.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons