van der Horst

Hungaroring: dubbele pole voor Guerrieri, Honda ongenaakbaar in Q3

Esteban Guerrieri - Münnich Motorsport
Esteban Guerrieri - Münnich Motorsport
Na Lynk & Co en Audi eerder, domineerde Honda zaterdagnamiddag op een koude en natte Hungaroring zo mogelijk nog nadrukkelijker de debatten. Esteban Guerrieri versierde niet alleen de poles voor races 1 en 3, JAS Motorsport zag daarenboven alle vier zijn wagens doorstoten naar Q3 waarin Q2-snelste Mikel Azcona helaas niet eens aan rijden toe kwam. Yvan Muller claimde dan weer de pole voor race 2 nadat hij in Q2 de tiende tijd had gelukt. Gilles Magnus gaat morgen als 10de, 4de en 7de van start.
Pechvogel Mikel Azcona naast de Honda Dalton Brothers
Pechvogel Mikel Azcona naast de Honda Dalton Brothers
Nadat Esteban Guerrieri en Mikel Azcona beide oefensessies  hadden gedomineerd, deden beiden dit nog eens over in Q1, bepalend voor de startgrid in race 1. De Argentijn stormde hierin afgetekend naar de pole terwijl de Spanjaard puntenleider Yann Ehrlacher  met een (eerdere) identieke chrono naar P3 verwees. Honda wist toén reeds alle vier zijn wagens in de top zeven te kwalificeren. Tiago Monteiro lukte hierbij de vierde tijd maar moet door een motorwissel in race 1 achteraan van start. Voor Hyundai werd Q1 een regelrecht drama; geen van de vijf Koreaanse bolides haalde immers de 'cut' voor Q2, merksnelste Luca Engstler strandde op P13, Tarquini en local hero Michelisz resp. op P14 en P16. 

Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Comtoyou-rijders Berthon en Magnus stootten weliswaar door naar Q2 maar kwamen met P10 en P11 (door het terugzetten van Monteiro in realiteit P9 en P10) minder goed voor de dag dan in beide oefensessies. Voor Tom Coronel, tweede in de puntenstand, werd deze kwalificatie een ware nachtmerrie; onze Noorderbuur vond nooit grip, kende koppeling- en aandrijfasproblemen en vertrekt in alle drie de races vanuit negentiende stelling.

Mikel Azcona - Zengo Motorsport
Mikel Azcona - Zengo Motorsport
In Q2 wist Azcona voor het eerst de rollen om te keren en gaf op zijn beurt Guerrieri het nakijken. De Cupra-rijder kon dus in Q3 als enige de pret bederven voor Honda dat immers alle vier zijn Civics voor de shoot out zou kwalificeren. Net als in Q1 deed Ehrlacher ook hier een prima zaak. De kampioenschapsleider vertrekt door het omgooien van de top 10 in race 2 als tweede maar krijgt morgen vanzelfsprekend een vrijgeleide van diens oom Muller die naast hem vanop de pole start. Comtoyou-rijders Berthon en Magnus monopoliseren hier de tweede startrij.

Honda beresterk in qualifying
Honda beresterk in qualifying
In de shoot out koos Q2-snelste Azcona ervoor om als eerste van start te gaan. De Zengo Motorsport kreeg bij het uitrijden van de pitlane echter plots het rode licht te zien, mogelijk werd de Spanjaard te laat de baan opgestuurd. Honda was zo al meteen verzekerd van de eerste twee startrijen voor de afsluitende wedstrijd. De broederstrijd zag Guerrieri het snelste rondje afwerken, een halve seconde beter dan Attila Tassi. Tiago Monteiro en Nestor Girolami volgden op meer dan een seconde.

Esteban Guerrieri komt als grote winnaar uit deze verregende kwalificatie; nog voor hij morgen tweemaal vanop pole vertrekt scoort de Argentijn reeds tien punten en wipt over Berthon en Magnus naar de derde plaats achter Ehrlacher (3p) en Coronel.

Hungaroring - Uitslag Q1
Hungaroring - Uitslag Q2
Hungaroring - Uitslag Q3

Kampioenschap:(o.v.)

1.Ehrlacher 116p
2.Coronel 92
3.Guerrieri 88
4.Magnus 82
5.Berthon 78...

Foto's: FIA WTCR/DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 17 oktober 2020.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons