van der Horst

Indy 500: de vaste waarden, de rookies of de ééndagsvliegen?

Start Indianapolis 500 2018
Start Indianapolis 500 2018
Komende maandag is het Memorial Day in de Verenigde Staten. Voor de modale Amerikaan een gewone feestdag, voor een racefan een dag volgend op een feestdag waar ze al een heel jaar naar uitkijken: de Indianapolis 500. Voor de inmiddels 103de editie zakken er gemakkelijk tegen de 2 à 300.000 bezoekers richting de snelheidstempel om hun favoriete piloot aan te moedigen. De race zelf is voornamelijk strategisch 200 rondjes afwerken met voor de winnaar een tikkeltje geluk. Dit seizoen is het moeilijk om te zeggen wie er een voordeel heeft gezien er nog geen enkel ovaal bezocht is geweest, maar toch waagde Autosport.be er zich aan u een kijk te geven op de favorieten voor zondag avond.
  • LTF

De vaste waarden

Josef Newgarden - Team Penske
Josef Newgarden - Team Penske
Als u de voorbeschouwing van vorig jaar gelezen hebt, kon u lezen dat wij Josef Newgarden en Alexander Rossi naar voor schuifden als favorieten. Dit jaar zal het ook niet anders zijn. Beiden konden al dit seizoen een overwinning op zak steken, maar Newgarden doet het iets beter dan zijn concullega. De man uit de staat Tennessee is al vanaf race één leider in het kampioenschap en verstevigde zijn leiding met twee tweede plaatsen in COTA en Long Beach. Rossi daarentegen staat slechts twee plaatsen lager. Beiden haalden de Fast Nine qualifying - de Superpole voor de negen beste gekwalificeerden - maar werden toch verrast door Simon Pagenaud.

Simon Pagenaud
Simon Pagenaud
De Fransman is op dreef na zijn overwinning eerder deze maand op het grand prix circuit en pakte de pole voor zondag. Zal hij de dubbel kunnen realiseren zoals Will Power deed vorig jaar? Al is Scott Dixon ook niet te onderschatten. De Nieuw-Zeelander kwam vorig jaar net te kort en eindigde op een derde plaats achter toen een ontketende Power. Dit jaar doet Dixon het al zeer, waarbij hij maar liefst viermaal al op het podium stond in vijf races. Het vertrouwen is er dus mag hij zeker niet ontbreken in de lijst der favorieten.

De rookies

Colton Herta - Hardinger Steinbrenner Racing
Colton Herta - Hardinger Steinbrenner Racing
Voor Pagenaud en co zal het niet alleen afrekenen zijn met de vaste gezichten in het veld, ook de rookies zullen zich mengen in de debatten. In de paddock duikt dan meteen de naam Colton Herta op. De jonge Amerikaan kende nog maar één lichtpunt dit seizoen, met name zijn overwinning in COTA en bombardeerde zich zo tot de jongste winnaar in de geschiedenis van de IndyCar Series. Dat hij iemand is om in de gaten te houden, liet hij zien in de kwalificaties met een vijfde startplaats.

Felix Rosenqvist - Chip Ganassi Racing
Felix Rosenqvist - Chip Ganassi Racing
Daarnaast zullen ook twee Noord-Europeanen hun eerste Indy 500 aanvatten: Marcus Ericsson en Felix Rosenqvist. Een inherent nadeel voor hen, is het gebrek aan ervaring in deze discipline, zo bewees Rosenqvist door kennis te maken met de beruchte muren van het circuit tijdens de trainingsweek, al zijn er over de jaren al meerdere verrassingen geweest. De laatste Indy 500-rookie die weinig tot geen ervaring had in ovaalracen en toch won dateert uit 2016. Zijn naam: Alexander Rossi.

De ééndagsvliegen

Hélio Castroneves - Team Penske
Hélio Castroneves - Team Penske
Net zoals andere jaren komen er ook ditmaal veel piloten op het evenement af om hun kans te wagen om als overwinnaar de wereldbefaamde melkdouche te krijgen. Eén van die piloten die helemaal bovenaan staat: Hélio Castroneves. De Braziliaan stapte in 2018 bij Team Penske over van de IndyCar naar het WeatherTech Sportscar Championship met maar één voorwaarde: de Indy 500 staat op mijn programma. Castroneves zit namelijk al op drie overwinningen en wil graag tot een select groepje behoren met namen als A.J. Foyt, Al Unser Sr. en Ricky Mears. Vorig jaar crashte Castroneves en smeekte achteraf tijdens een interview om hem dit jaar terug te laten rijden. Roger Penske dacht er over na en gaf zijn zegen.

Ed Carpenter - Ed Carpenter Racing
Ed Carpenter - Ed Carpenter Racing
Een tweede naam die al elk jaar beter en beter wordt: Ed Carpenter. Vorig jaar pakte de eigenaar van het gelijknamige Ed Carpenter Racing nog de pole, dit jaar moest hij tevreden zijn met een tweede startpositie. Toch blijft hij elk jaar op niveau rijden, terwijl hij jaarlijks maar een race of zes betwist - uitsluitend ovaalraces zijn. Al kon hij de ultieme bekroning nog niet volbrengen. Vorig jaar moest hij de duimen leggen tegen Dixon en bolde als tweede over de stenen meet. Wordt 2019 zijn jaar om eindelijk te zegevieren? We zullen het zondagavond te weten komen.

Foto's: IndyCar Series - Indianapolis Motor Speedway - Team PenskeSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op dinsdag 21 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indianapolis 500.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons