van der Horst

Jenson Button snelste, di Resta actiefste op eerste testdag in Jerez

Paul di Resta - Sahara Force India VJM06
Paul di Resta - Sahara Force India VJM06
Ondanks dat de McLaren al vroeg op de dag geplaagd werd door een mechanische panne slaagde Button er in om de snelste tijd van de dag neer te zetten met de MP4-28. De Brit was zelfs acht tiende van een seconde sneller dan de tweede, Mark Webber op de nieuwe Red Bull RB9. Grosjean in de Lotus en di Resta in de Force India volgden in de rangschikking.
Romain Grosjean
Romain Grosjean
De week leek slecht te beginnen voor McLaren, nadat Button al na drie ronden in de eerste sessie geconfronteerd werd met problemen met de brandstofpomp van de MP4-28, een euvel dat de wagen van Hamilton verleden jaar al teisterde bij de GP van Abu Dhabi. McLaren kreeg de wagen pas terug operationeel nadat de middagsessie al gestart was, maar enkele ronden volstonden voor Button om op harde banden dan nog een zeer snelle 1:18.861 neer te zetten. Button liet daarmee zijn naaste achtervolger, Mark Webber, achter op meer dan acht tiende seconde. Romain Grosjean was de ganse tijd snel onderweg met de Lotus en was na de morgensessie de snelste man op de baan alvorens eerst Webber en daarna Button onder de tijd van de Fransman gingen.

Paul di Resta was de meest actieve rijder van de dag en legde niet minder dan 89 ronden af in zijn Force India VJM06, wat hem uiteindelijk de vierde tijd opleverde, voor Daniel Ricciardo op de Toro Rosso. Felipe Massa maakte geen grootse indruk met de nieuwe Ferrari, de Braziliaan verbeterde zijn tijden nog gestaag op het einde van de dag, maar strandde met de zesde tijd. Ook voor Mercedes verliep de dag alles behalve dan goed, in de morgensessie vatte de wagen van Rosberg vuur nadat de elektrische bekabeling een panne veroorzaakte waarna niet-opgebrande brandstof op de uitlaten vervolgens in brand vloog. De bedrading moest vervangen worden, maar wegens een gebrek aan wisselstukken bleef de wagen voor de rest van de dag aan de kant. Mercedes verzekerde echter dat de wagen voor morgen terug rijklaar zou zijn wanneer Hamilton het stuur moet overnemen.  Rosberg klokte nog de achtste tijd tussen de Sauber van Hulkenberg en de oude Williams van Maldonado. De twee rookies sloten de rangen af, van de Garde op de Lotus was nog heel wat sneller dan Chilton op de Marussia, die bovendien van de baan ging tengevolge van een deffect in de achterophanging.    

Jerez: Tijden eerste dag

01. Jenson Button (McLaren): 1.18;861
02. Mark Webber (Red Bull) 1.19;709
03. Romain Grosjean (Lotus) 1.19;796
04. Paul di Resta (Force India) 1.20;343
05. Daniel Ricciardo (Toro Rosso) 1.20 ;401
06. Felipe Massa (Ferrari) 1.20;536
07. Nico Hulkenberg (Sauber) 1.20;699
08. Nico Rosberg (Mercedes) 1.20;846
09. Pastor Maldonado (Williams) 1.20;864
10. Giedo van de Garde (Caterham) 1.21;915
11. Max Chilton (Marussia) 1.24;176

Foto: Sahara Force India Formula One Team & racing intl photoDit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op dinsdag 5 februari 2013.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons