van der Horst

Magny-Cours Cups: The Golden Horse II (Blaise-Piette-Dupont) overleeft de slijtageslag

Podium 24H Magny-Cours 2CV Racing Cup
Podium 24H Magny-Cours 2CV Racing Cup
Met niet minder dan 45 wagens op de deelnemerslijst, heel het weekend mooi weer en een goede sfeer op de piste en de paddock, werd de eerste editie van de 24 Uur 2CV/C1 van Magny-Cours een geslaagde première en dat voor meer dan een reden.
Start 24H Magny-Cours
Start 24H Magny-Cours
De thermometer flirtte met de 30 graden gedurende het voorbije pinksterweekend en dat maakte dat mens en machine in Magny-Cours geleden hebben. Zondagnamiddag bleek al dat heel wat rijders last van de warmte kregen, maar iedereen herstelde van de eerste stevige warmte. In het kamp van de 2CV, werd de uithouding van de machines zelf daarentegen werkelijk op de proef gesteld en weinig teams ontsnapten aan de nodige problemen. Heel wat kandidaten op de titel mochten al snel een kruis over hun sportieve ambities in Frankrijk trekken. Zo kwamen in de tweede ronde al Philippe Marquet (#4 P4M 1) en Emmanuel Henry (#60 Team Crespin) onzacht met elkaar in aanraking in de bocht van Estoril. Dat was nog niet het einde van hun lijdensweg, want al snel kregen ze ook technische problemen, waaronder een defecte motor voor de #4.
 
De #33 P4M 2 (Bouchereau-Bressan-De Kelper) was als een pijl in een boog vertrokken en leek lang vooraan mee te spelen, tot bij het ochtendgloren hun chassis letterlijk in twee brak. De #2 Dubbel Crash by Kimy Racing (van der Straten-Boveroux-Berben) verging het amper beter, zij moesten de handdoek werpen omdat heel wat onderdelen erg te lijden hadden. Nog zo’n kandidaat op de zege, de #6 RTA (Nopère-Devos-Jassogne-Courtois) kende rond middernacht dan weer een motorbreuk. De #22 WAMB Racing (Busschaert-Busschaert-Hertsens-Francis) verdween kort voor de finishvlag van het toneel, met een breuk van de achteras en dat terwijl het podium echt in zicht was. Helaas voor hen.
 
Wacky Racers - 2CV Racing Cup
Wacky Racers - 2CV Racing Cup
Ze behoren al jaren tot de favorieten in de 2CV Racing Cup, maar The Golden Horse had wel nog nooit een race over 24 uur gewonnen. In Magny-Cours keerden echter de kansen van het team uit Malmedy en dat na een perfect gereden wedstrijd. De mannen van André Blaise bouwden hun race stap voor stap op en namen ’s ’s nachts de leiding over om die niet meer uit handen te geven. De #16, met Jean-Pierre Blaise en Sébastien Piette, samen met Pierre Dupont voor de gelegenheid, tekenden zo voor een tweede zege van het seizoen na de openingsmanche op Circuit Zolder.
 
De #70 CGS Racing Team won vorig jaar nog de 12-uursrace van Magny-Cours en het team behoorde dus ook ditmaal tot de favorieten, maar de grijs en blauwe 2CV van Christophe Hooreman, Steve Hooreman, David Dermont, Gary Adnitt en Mathieu Detry kwam uiteindelijk twee ronden of een handvol minuten tekort om weer te zegevieren. Zij werden dus tweede.
 
Finish 24H Magny-Cours
Finish 24H Magny-Cours
Het werd zo’n harde wedstrijd dat de derde équipe op het podium tegen een achterstand van niet minder dan 28 ronden op de winnaars aankeek. Ondanks enkele vrije figuren en een olielek tikte de #26  van Stéphane Lacoste, Martin Lachaud, Philippe Bolland en Jérôme Bourdon dan toch als derde aan en dat is veelbelovend. De #17 Team Seventeen HAFA (Tiggeleer-Graham-O’Keefe) had heel wat miserie met de aandrijving, maar werd toch vierde, voor de #10 JMCE (Licops-Licops-Lacroix-Bertho) die ook niet van pech gespaard bleven.
 
In de andere categorieën was de #13 2CV Passion (Chenier-Sailly-Ehrardt-Rousse-Orel) de enige in ‘Classique’ en zijn wonnen dus, met een mooie 29ste plek algemeen als resultaat! Ondanks het feit dat ze niet geklasseerd werden omwille van een onvoldoende afstand pakten de rijders van de #90 2CV (Brethenoux-Lercher-Berue) de zege in de klasse ‘Prototype’. In Xperimentale verdween de Burton #78 van Gascard Speed Organisation (Gascard-Vanderfeesten-Coppieters) na 104 ronden uit de race.
 
De 2CV Racing Cup neemt nu een pauze van bijna vijf maanden alvorens ze zich opmaken voor de belangrijkste afspraak van het seizoen, de 24 Uur 2CV op het circuit van Spa-Francorchamps, en dat op 20-21-22 oktober.

2CV Racing CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op dinsdag 30 mei 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Magny-Cours Cups.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons