van der Horst

Maleisië: Zege gaat in rook op voor Hamilton – Ricciardo leidt Red Bull 1-2

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo heeft de Grote Prijs van Maleisië gewonnen. De Australiër won in Sepang van Red Bull-teamgenoot Max Verstappen. WK-leider Nico Rosberg kende een moeilijke wedstrijd nadat een aanrijding in de eerste bocht hem naar de laatste plaats stuurde. Maar door de late opgave van Mercedes-teamcollage Lewis Hamilton verstevigde de Duitser zijn eerste plaats in het wereldkampioenschap. Kimi Räikkönen eindigde met zijn Ferrari achter Rosberg op een vierde plaats voor Scuderia Ferrari. McLaren-Honda onderging een puike wedstrijd: Fernando Alonso, die laatst vertrok, behaalde knap P7 en Jenson Button werd tijdens zijn 300ste F1-race negende. Jolyon Palmer behaalde zijn allereerste WK-punt met P10.
  • De Swert Opticiens
Het leek erop dat de wedstrijd nog voor de start gestopt zou worden. Carlos Sainz zijn motor viel uit maar kon er uiteindelijk toch terug leven inblazen . Toen de rode startlichten uitgingen was het Sebastian Vettel die een goede start nam. Vooraan waren beide Mercedes goed weg. Max Verstappen moest Vettel voor zich laten. De viervoudigde wereldkampioen nestelde zich aan de binnenkant richting de eerste bocht maar de Nederlander gaf de Duitser geen ruimte. Er was geen plaats meer om de bocht normaal aan te snijden en de Ferrari knalde op de rechterachterband van de indraaiende Mercedes #6. De linkervoorophanging van de rode bolide brak en het was over en uit. Rosberg kon zijn weg verder zetten vanaf de laatste plaats.

Met Rosberg ver weg van de eerste plaats was het gewoon controleren voor Lewis Hamilton. Hij rekte zijn eerste stint op de softbanden uit om daarna met de harde compound een mooie kloof te rijden dat hem een comfortable tweede pitstop zou gunnen. De regerende wereldkampioen reed de perfecte wedstrijd, tot 15 ronden van het einde zijn Mercedes-krachtbron er de brui aan gaf. Met een grote rookpluim en steekvlam achteraan zijn Zilverpijl riep de Brit over de boordradio:”Oh, no, no, no!” Hij parkeerde de W07 Hybrid en klom uit de wagen. Hij ging op zijn hurken zitten met zijn handen op zijn hoofd. Wat een gemakkelijke zege moest worden en de terugname van de eerste plaats in de ranking werd het vandaag nul punten, en 24 tellen achter op Rosberg.

De WK-leider vocht zich terug door het pak na zijn aanrijding met Vettel in de eerste ronde. Toen hij was opgeklommen naar de vierde plaats kreeg hij de Ferrari van Kimi Räikkönen in het vizier. Het was niet makkelijk om de Iceman voorbij te gaan dus besloot hij het in de tweede bocht het vele agressiever aan te pakken en botste tegen de Fin aan om zo de derde plaats te bemachtigen. De stewards onderzochten het incident en konden zich uiteindelijk niet vinden in de actie van de Duitse Monegask, en gaf hem een penalty van 10 seconden aan zijn broek. Doch wist de zoon van voormalig wereldkampioen Keke makkelijk de kloof te overbruggen en hield op die manier Räikkönen van het laatste podiumplaats.

Met het uitvallen van Hamilton leek het erop dat we een felle strijd gingen krijgen om de zege door beide Red Bull-piloten. Eerder waren beide heren het ook bikkelhard maar fair aan het uitvechten voor P2. Met de opgave van Mercedes #44 en de virtual safety car als gevolg besloot de Red Bull-leiding aan de pitmuur om beide kemphanen tergelijkertijd binnen te roepen voor hun laatste pitstop. Het gevecht om de zege kwam ook op die manier ten einde en een vervolg op de multi 21-sage van weleer wilden ze kost wat kost vermijden. Daniel Ricciardo won de wedstrijd voor Max Verstappen en het team behaalde hun eerste 1-2 zege sinds Brazilië 2013.

Fernando Alonso mag zeker de ster van de wedstrijd genoemd worden. Vanop de laatste startplaats klom de Spanjaard in zijn McLaren-Honda op naar een mooie zevende plaats, gevolgd door Nico Hulkenberg voor Force India en teamcollega Jenson Button die vandaag zijn 300ste Grote Prijs afwerkte. Op het einde van de race kroop Alonso stilletjes dichter richting Sergio Perez in de tweede Force India maar kon hem uiteindelijk niet meer voldoende bijbenen. Jolyon Palmer, die een nachtmerrie seizoen ondergaat bij het team van Renault, behaalde dan toch eindelijk zijn eerste puntje in de F1 met een tiende eindpositie.

Daniel Ricciardo zijn geluk kon niet op, op het podium. Wederom deed hij zijn schoen uit en goot ze vol met champagne om het vandaar uit leeg te drinken. Ook bood hij zijn baas Christian Horner de schoen aan die van de combinatie voetzweet en champagne mocht genieten. Het schoeisel werd nogmaals gevuld voor de jonge Max Verstappen en WK-leider Rosberg. Rosberg zijn gezicht sprak boekdelen en vond het, begrijpelijk wel, niet smaken. Toen WEC-wereldkampioen en voormalig Red Bull-rijder Mark Webber het podium opkwam voor zijn 'na de wedstrijd' interviews nam hij lachend de schoen van Dani Ric en gooide het van het balkon af. “Voor mij niet deze keer, dank je”, zei hij nog.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Maleisië 2016

#RijderTeamResultaat
1.Daniel RicciardoRed Bull Racing1:37:12.776
2.Max VerstappenRed Bull Racing+2.443s
3.Nico RosbergMercedes AMG+25.516s
4.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+28.785s
5.Valtteri BottasWilliams+61.582s
6.Sergio PérezForce India+63.794s
7.Fernando AlonsoMcLaren Honda+65.205s
8.Nico HülkenbergForce India+74.062s
9.Jenson ButtonMcLaren Honda+81.816s
10.Jolyon PalmerRenault+95.466s
11.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+98.878s
12.Marcus EricssonSauber+1 lap
13.Felipe MassaWilliams+1 lap
14.Daniil KvyatToro Rosso+1 lap
15.Pascal WehrleinManor+1 lap
16.Esteban OconManor+1 lap
17.Felipe NasrSauberDNF
18.Lewis HamiltonMercedes AMGDNF
19.Esteban GutierrezHaasDNF
20.Kevin MagnussenRenaultDNF
21.Romain GrosjeanHaasDNF
22.Sebastian VettelScuderia FerrariDNF



Foto: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons