van der Horst

Marc VDS krijgt gelijk in beroep - WRT behoudt titel

Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3
Marc VDS Racing - BMW Z4 GT3
Bijna vijf maanden nadat het doek is gevallen over de tweede jaargang van de Blancpain Endurance Series is er eindelijk duidelijkheid over wie er zich definitief kampioen mag noemen. Na een zitting vorige week donderdag besloot de International Court of Appeal (kortweg ICA) Marc VDS te volgen en de beslissingen van de stewards en het hof van beroep in Madrid te verwerpen. Het W Racing Team werd echter enkel bedacht met een boete van €10.000, en verder was er geen sprake van enige tijdstraf. De uitslag van de beslissende race in Navarra die met een rode vlag werd afgevlagd blijft dus ongewijzigd en bijgevolg blijft de titel in het WRT-kamp.
Pitstop WRT Audi #1
Pitstop WRT Audi #1
Na de afloop van de race in Navarra protesteerde Marc VDS Racing destijds de uitslag wegens onreglementaire pitstops in het WRT-kamp. In casu was er sprake van schending van artikel 92 van het sportieve reglement dat de pitstopprocedure regelt;  meer bepaald zou WRT de luchtdrukslang al tijdens het tanken hebben aangesloten, wat niet mag. WRT beargumenteerde dat dit een gebruikelijke manier van handelen is in de pitlane om de wagen elektrisch te aarden tijdens het tanken, en niet in de eerste plaats om de wagen te liften. Het ICA oordeelde echter dat de wagen reeds met een aparte kopere kabel werd geaard en dat de luchtslang geen bijkomende veiligheid bood. Marc VDS Racing kreeg dus gelijk en de WRT Audi #1 had dus wel degelijk artikel 92 van het sportieve reglement geschonden. WRT voegde er nog aan toe dat dit nochtans een vaste parktijk was in de pitlane voor verschillende teams.

Haase/Ortelli/Mies - WRT
Haase/Ortelli/Mies - WRT
Bij het bepalen van de omvang van de straf baseerde het Hof zich op de eigen reglementen (niet die van de BES) om een geldboete op te leggen en dus geen tijdstraf. Marc VDS had dit laatste uitdrukkelijk gevraagd om zo de WRT Audi met nummer #1 te laten terugvallen in de uitslag achter het exemplaar #6, zodat de Marc VDS BMW niet werd bijgehaald in de stand en kampioen werd. Dit gebeurde echter niet en bijgevolg zullen de troepen van Graaf Marc van der Straten-Ponthoz zich moeten neerleggen bij de titel van vice-kampioen; ondanks het feit dat men voor wat de grond van de zaak betreft gelijk heeft gekregen.

Het volledige arrest in PDF-formaat.

Foto's: VImages/Fabre



Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Endurance op vrijdag 8 maart 2013.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons