van der Horst

Marrakech: Race 2: Ook youngster Pepe Oriola wint voor het eerst

Pepe Oriola - Seat Leon WTCC
Pepe Oriola - Seat Leon WTCC
Na Michel Nykjær in race 1 noteren we met de zege van de amper 18-jarige Pepe Oriola een derde verschillende winnaar in vier WTCC-races. Met zijn zege wordt de Spanjaard Oriola tevens de jongste WTCC-winnaar ooit. Race 2 gaf overigens een nagenoeg identiek scenario te zien als bij het eerste treffen. Ook nu diende de wedstrijd geneutraliseerd te worden nadat een Honda Civic hard in de muur was geknald. Deze keer liet zowaar veteraan Gabriele Tarquini zich in de verraderlijke chicane op een fout betrappen, met desastreuze gevolgen. Niet alleen voor de Honda, maar ook op sportief vlak. Want via een felbevochten tweede stek voor stalgenoot Tom Chilton, doet uiteindelijk Yvan Muller de beste zaak in de tussenstand waarin Tarquini nu de tweede plaats moet delen met Nykjær.
Door het omgooien van de top 10 na Q2 krijgen we een onuitgegeven startgrid te zien. Twee Spanjaarden, Fernando Monje en Pepe Oriola, palmen de eerste startrij in, voor twee andere SEAT-rijders, regerend FIA GT-kampioen Marc Basseng en WTCC-kampioen Rob Huff. Volgt een Chevy-quintet aangevoerd door Alex MacDowall.

Reeds bij het eerste aanrempunt loopt het fout. Huff wil via een risicovolle uitrempoging aan Monje voorbij, maar beide SEAT's raken elkaar, met behoorlijk wat schade en opgave voor de Brit als gevolg. Monje kan wel verder, maar knalt een ronde later in de achtertrein van James Thompson's Lada met een dubbele opgave als resultaat. Oriola profiteert van het gedrum achter zich en schudt achtervolger Muller van zich af. Achter de Fransman wringt een agressieve Chilton zich mits een tik voorbij Nash die in één ruk ook door 'rookie' Basseng wordt gepasseerd.

Het leiderstrio Oriola-Muller-Chilton maakt het elkaar flink lastig, waardoor Basseng en Nash opnieuw kunnen aansluiten. Wanneer beide laatstgenoemden zwaar in de clinch gaan, moeten ze opnieuw terrein prijsgeven. Net als de achterop komende Tarquini overigens die moeite heeft met het tempo en het aan de stok krijgt met MacDowall.

De Italiaan komt onder grote druk te staan en gaat in de fout. De Honda gaat in een chicane té hard over de boordstenen en wordt  tegen de aanstormende Chevy van MacDowall én de muur gekatapulteerd. Brokken alom en ook nu moet de safety car tussenbeide komen om de gehavende wagens af te voeren. Na de zware crash van Monteiro in race 1 prijst de JAS Motorsport/Honda-crew zich ongetwijfeld gelukkig met een onderbreking van drie weken voor de volgende heat op de Slovakia Ring.

De neutralisatie is een prima zaak want een adempauze voor leider Oriola, reeds de hele race onder zware druk van de ervaren Muller die maar geen gaatje vindt. Zeker nu de baancommissarissen niet bepaald snelheidsrecords vestigen waardoor het veld voor nog amper één ronde vrije baan krijgt. Een ronde waarin geen positiewissels meer worden genoteerd.

Marc Basseng
Marc Basseng
Oriola, vorig jaar reeds tweede in Portimao, pakt zodoende zijn allereerste zege, voor Muller en leerling-stalgenoot Chilton die (gelukkig) maar weinig respect toont voor zijn leermeester. Zowel Chilton en Nash hebben de stiel geleerd in het Britse BTCC en nu het ex-Ford AON-duo over een competitieve wagen beschikt, is het voortdurend in de vuurlinie terug te vinden. Net als Marc Basseng trouwens, een regelrechte aanwinst voor de WTCC-paddock.

Na een negende stek in race 1 werkt BMW-snelste Tom Coronel zich vanuit twaalfde stelling terug naar een knappe zesde plaats voor Nykjaer, Engstler en O'Young. Ook Charles Ng pakt als tiende een eerste punt.

Yvan Muller kon zijn zegescore in Marokko weliswaar niet aandikken, maar lachte na afloop ongetwijfeld in zijn vuistje. Door de nulscore van Tarquini bedraagt diens puntenvoorsprong op de Italiaan en Michel Nykjaer thans 37 punten.

Uitslag race 2 FIA WTCC Marrakech 2013

01.Pepe Oriola in 28:08.7
02.Yvan Muller +0.430
03.Tom Chilton +0.677
04.James Nash +0.948
05. Marc Basseng +1.808
06.Tom Coronel +2.028
07.Michel Nykjaer +2.326
08.Franz Engstler +4.377
09.Darryl O'Young +4.889
10.Charles Ng +6.273
11.Mehdi Bennani +6.349
12.Fredy Barth +6.385
13.Kozlovskiy +7.037
14.Stefano D'Aste +7.698

DNF:
Michelisz - Tarquini - MacDowall - Munnich -Huff - Thompson - Monje

Kampioenschap:

1.Y.Muller 88p; 2.Tarquini en Nykjaer 51p; 4.T.Chilton 48p; 5.J.Nash 43p; 6.P.Oriola 39p; 7.M.Basseng 28p; 8.A.MacDowall 26p; 9.R.Huff 19p; 10.T.Monteiro 14p...

Yokohama Trophy:

1. NASH James 35p
2. NYKJÆR Michel 29
3. MACDOWALL Alex 20
4. O'YOUNG Darryl 17
5. BARTH Fredy 13
6. MONJE Fernando 11
7. ENGSTLER Franz 10
8. NG Ka Ki Charles 8
9. D'ASTE Stefano 6
10. DAYRAUT Jean-Philippe 5



Foto: FIA WTCC, Hans van Onsem




Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Championship op zondag 7 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons