van der Horst

Marrakesh: Antonio Félix da Costa claimt pole-positie

Antonio Félix da Costa
Antonio Félix da Costa
Twee weken geleden was Antonio Félix da Costa nog kwaad op zichzelf voor zijn mindere kwalificatieprestatie en hij zwoer te werken aan zijn kwalificatietijden. Vandaag hield de Portugees woord en zette zijn DS Techeetah prompt op pole met een 1:17.158. Hiermee hield hij Maximilian Günther (BMW) en André Lotterer (Porsche) achter zich, beiden binnen een honderdste van een seconde van Félix da Costa. Tijdens de kwalificaties konden we wel een aantal verrassingen opteknen, waaronder Mitch Evans (Jaguar) toch voor de grootste zorgt.
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Kampioenschapsleider Evans moest bij de eerste groep starten, maar kon uiteindelijk geen tijd neerzetten. De Kiwi misrekende zich in de hoeveelheid tijd die hij nog had voor zijn snel rondje en kwam hierdoor te laat over de meet. Hierdoor zal Evans dus helemaal achteraan moeten starten. In dezelfde groep had Stoffel Vandoorne (Mercedes) ook een kwalificatie om te vergeten. De Rumbekenaar moest al een halve tel toegeven op Félix da Costa in zijn groep en zakte gaandeweg terug naar een achttiende plek. Jérôme D'Ambrosio (Mahindra) daarentegen reed een uitermate goeie tijd, maar kwam twee honderdsten te kort voor een plaats in de Superpole en zal vanaf een zevende plaats de race aanvatten.

Maximilian Günther - BMW i Andretti Motorsport
Maximilian Günther - BMW i Andretti Motorsport
In die Superpole mocht Sébastien Buemi (Nissan - P6) het startschot geven, maar hij werd al snel gepareerd door Nyck de Vries (Mercedes - P4). Helaas kon de jonge Nederlander niet lang genieten van zijn polepositie gezien de snelle ronde van Félix da Costa. Edoardo Mortara (Venturi - P5) kon geen vuist maken en moest vrede nemen met een plaats achter de Vries. Toch knijpte de Portugees het nog even nadat Lotterer op 95 duizendsten strandde van zijn tijd en ook wanneer Günther sneller was in de eerste twee sectoren, maar een remfout in bocht 10 zorgde ervoor dat de Duitser strandde op 69 duizendsten en we een unicum kregen. Félix Da Costa is namelijk de eerste die de pole kan pakken nadat hij zich moest kwalificeren vanuit de eerste groep.

Foto's: Kurt VanhoenackerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons