van der Horst

Marrakesh: Antonio Félix da Costa pakt overwinning - slechte dag voor Belgen

Podium 2020 Marrakesh E-Prix
Podium 2020 Marrakesh E-Prix
Antonio Félix da Costa heeft deze namiddag de Marrakesh E-Prixd gewonnen. De Portugees mocht met zijn DS Techeetah vanaf pole starten en reed uiteindelijk onbedreigd richting de overwinning. Even ontstond de kans op een DS Techeetah 1-2, maar Maximilian Günther (BMW) verstoorde het feestje waarna Jean-Éric Vergne genoegen moest nemen met het laagste podiumtrapje. De Belgen daarentegen konden geen vuist maken tijdens de wedstrijd en eindigde buiten de punten in een bijna incidentloze wedstrijd.
  • Powercars
Start 2020 Marrakesh E-Prix
Start 2020 Marrakesh E-Prix
Al van bij de start kozen Félix da Costa en Günther het hazenpad, terwijl achter hen een gevecht ontstonds om de overige plaatsen. Eens de rust in het peloton min of meer terugkeerde, moest Nyck de Vries (Mercedes) vooraan de rol lossen. De Nederlander reed tot dan op een derde plaats, maar kreeg een drive-through penalty omdat hij teveel energie regenereerde. Hierdoor viel hij terug naar de voorlaatste plaats. Vooraan nam de <Félix da Costa het voortouw met in zijn zog Günther, terwijl ondertussen Vergne aan een aardige opmars bezig was. De tweevoudig kampioen voelde zich net voor de race nog steeds niet denderend maar klom relatief snel op vanaf plaats elf tot in de top vijf.

Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
Eens halfweg de race begon vooraan het tactische spelletje. Félix Da Costa liet expres Günther de leiding overnemen, waarbij de Portugees kon besparen op zijn batterij. Ondertussen kwamen Vergne en André Lotterer (Porsche) dichterbij de leiders, maar het was uiteindelijk de Fransman die het leidende duo kon pakken. In het laatste kwart van de race zette Félix da Costa zijn aanval in met een welgetimede Aanvalsmodus-activatie waarbij hij de leiding terug overnam en eens Günther ook nog Vergne voor zich kreeg, wist de Duitser dat de tweede plaats het hoogst haalbare was. Het duurde tot de voorlaatste bocht vooraleer hij die kon veiligstellen, op elf seconden van de winnende Félix da Costa.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Voor de Belgen was de race ééntje om snel te vergeten. Jérôme D'Ambrosio had nochtans een goede start en gooide zich in de top vijf, maar naarmate de race vorderde verloor hij meer en meer plaatsen. Hij besloot de race uiteindelijk op een dertiende plek. Stoffel Vandoorne reed een vrij anonieme race en eindigde op plaats vijftien, twee plaatsen hoger dan zijn startpositie. Met deze uitslag wordt Félix da Costa de nieuwe leider in het klassement met 11 punten voorsprong op Mitch Evans (Jaguar), die overigens 18 (!) plaatsen goedmaakte en als zesde eindigde. Alexander Sims (BMW) was de enige opgever in de race en hij zakt één plaatsje in het klassement, maar wel al op 21 punten. Vandoorne blijft nog net in de top vijf. Gezien de race in Sanya uitgesteld is, zal er pas begin april terug geracet worden en dat bij de Rome E-Prix.

Foto's: Kurt Vanhoenacker



Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 29 februari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Marrakech.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons