van der Horst

Max Mosley overleden

Max Mosley
Max Mosley
Vanuit Groot-Brittannië bereikte ons het bericht dat Max Mosley op 81 jarige leeftijd overleden is. Max Mosley was eerst zelf racer tot hij in 1969 medeoprichter werd van het merk March. De wagens, ingezet door team March of door één van de talrijke teams die een wagen van het merk inzette, waren jaren actief in de Formule 1, Formule 2 en Formule 3 alsook in andere raceklassen en behaalden talrijke overwinningen en titels vooral in de Formule 2 en Formule 3. Mosley maakte echter zelf de overstap naar de FOCA (Formula One Constructors' Association) om daarna de leiding te nemen van eerste de FISA (Fédération Internationale du Sport Automobile) en daarna de FIA (Fédération Internationale de l'Automobile).
  • Hamofa Performance
March 701
March 701
Max Mosley werd geboren op 13 april 1940 in Groot-Brittannië. Hij studeerde er rechten en behaalde in 1964 zijn diploma van advocaat. Maar de jonge Mosley had toen al interesse gekregen voor de autosport. Hij probeerde carrière te maken als racer, maar zag al snel in dat hij meer talent had voor zaken dan voor het besturen van wagens. Zo richtte hij in 1969 samen met Alan Reed, Graham Coaker en Robin Herd het merk March op. De naam werd gevormd door de eerste letter van de achternaam van de oprichters met daartussen een a om het beter te laten klinken. Mosley maakte van March dat al in 1970 in de Formule 1 debuteerde al snel een groot verkoopsucces. In het eerste jaar in de Formule 1 zette het team niet enkel zelf twee wagens in (Chris Amon en Jo Siffert), maar leverde ook bolides aan team Tyrell (Jackie Stewart en Francois Cevert), Mario Andretti en Ronnie Peterson.

March 751
March 751
In de Formule 1 werd March echter nooit een grote naam niettegenstaande enkele sporadische successen zoals een vicetitel voor Ronnie Peterson in 1971 en zeges in de GP van Oostenrijk 1975 (Vittorio Brambilla) en de GP van Italië 1976 (Ronnie Peterson). In de Formule 2 en Formule 3 kende het merk wel grote successen en behaalde het verschillende titels. Op het einde van het seizoen 1977 stapte Mosley op bij March en vervoegde hij de FOCA om er onder de hoede van Bernie Ecclestone de belangen van de Formule 1-teams te verdedigen. Mosley zorgde ervoor dat de commerciële rechten van de Formule 1 in handen kwamen van de teams en niet langer de FISA.

Max Mosley
Max Mosley
In 1986 vervoegde hij zelf de FISA waarvan hij in 1991 de leiding in handen kreeg. In 1993 werd de FISA opgenomen in de FIA en werd Mosley na het aftreden van Jean-Marie Balestre tot president van de FIA verkozen. Aan het hoofd van de FIA zette Mosley zich vooral in voor het verbeteren van de veiligheid zowel bij autoraces als in het dagelijks verkeer. Hij bleef de FIA leiden tot in 2009 toen hij het ambt overliet aan Jean Todt.

Foto's: Niels Vaeck & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op dinsdag 25 mei 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons