van der Horst

Mazda MX5 Cup: Filip Wojtowicz vervoegt Belgische delegatie

Polyparts/Champion Lubricants-team - Mazda MX5 Cup
Polyparts/Champion Lubricants-team - Mazda MX5 Cup
Ondanks de walk over van Stéphane Lémeret tijdens de Gamma Days op TT Circuit Assen, was het eerste seizoen van de Mazda MX5 Cup een redelijk Hollands getint verhaal! Voor de tweede uitgave van de Mazda MX-5 Cup mogen we ons wellicht opmaken voor meer Belgische oppositie. Naast BMS Motorsport – dat weldra de namen zal bekendmaken van de twee rijders –, het Force Racing rondom team owner Patrick Dubois met Cédric Wauters als pion en de journalisten MX-5 van Mazda Belgium, gaat het Polyparts/Champion Lubricants-team van Patrick Mertens voor een eerste full seizoen en rekent hiertoe op het talent van 20-jarige Filip Wojtowicz!
De in Edegem woonachtige Filip is in de Belgische paddock wellicht een nobele onbekende, maar in de Nederlandse DNRT-circuitracerij is hij al vele jaren een vaste waarde.

“Net zoals in karting ben ik altijd voorstander geweest van het zuivere sprintwerk en zocht ik voor de overstap naar de autosport een betaalbare formule zonder het zitje te moeten delen met anderen,” licht Filip toe. “In 2016 bestond er buiten de veel té dure TCR Benelux in België geen enkele haalbare sprintklasse en daarom zijn wij samen met mijn sponsors en partners onze zinnen gaan zetten op de in Nederland zeer toegankelijke DNRT-races. Sprints, dus, waarin kan gereden worden met de niet meest recente auto’s, zo kwam ik er achtereenvolgens aan de start in een 206 GTI en een BMW E30.”
Ondanks zijn prille leeftijd kan Filip een aardig palmares voorleggen en deed hij hierbij ervaring op in de meest uitéénlopende disciplines. Parallel met het debuut in DRNT ging hij immers aan de slag in rallycross én karting.

“Ik debuteerde in rallycross via de Ford RST Junior Cup, werd datzelfde jaar Rookie-kampioen in DNRT en pakte ondertussen een aantal kartraces mee in de GK4-klasse. Omdat rallycross een geheel andere rijstijl vergt – kort en krachtig presteren – ben ik niet een beetje fier dat ik in mijn tweede jaar meteen de titel pakte in zowel de BelNed Supernationals Min-klasse als het Nederlands kampioenschap. Ook komend jaar ga ik actief blijven in rallycross en dit zowel in het Belgisch als het BelNed kampioenschap. Wij dromen stilletjes een race mee te pikken in de RX2-categorie!”

Als men weet dat 20-jarige Wojtowicz – geboren in Polen maar sinds de kleuterschool opgegroeid in de Antwerpse regio – nog studeert aan de Antwerpse hogeschool, is het de vraag hoe hij het allemaal klaarspeelt om bijna full time te racen.

“Ik kan gelukkig rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Champion Lubricants, smeeroliën van Wolf Oil Corporation met zetel in Hemiksem,” verduidelijkt Filip prompt. “Zij zijn al vele jaren mijn vaste sponsor en dankzij hen kon ik een eerste keer kennismaken met rallycross. Ook Patrick Mertens moet ik betrekken in mijn verhaal, want hij stond borg voor de aankoop van de Volvo en toen wij na het DNRT wilden doorgroeien naar een hogere klasse op circuit, werd opnieuw Patrick bereid gevonden om over te gaan tot de aankoop van de Mazda MX5. Voor mezelf en het team van Patrick wordt het een uitdaging om aan de start te verschijnen van een voor ons geheel nieuwe discipline, maar wij hebben al voor hetere vuren gestaan. In functie van mijn studies en op te nemen vrije dagen, zal ik tijdens de testdag op 26 maart op Circuit Zandvoort voor de eerste keer kennismaken met de 184 pk-rijke Mazda MX5 Cup. Ik kijk er naar uit!

Voor geïnteresseerde kandidaat-rijders in de Mazda MX-5 Cup organiseert promotor V Max Racing Management op zaterdag 14 maart op Circuit Zolder alvast een extra testdag. Meer info via: dickvanelk@mazda-mx5cup.nl

Mazda MX5 Cup

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op maandag 9 maart 2020.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons