van der Horst

Monaco: António Félix da Costa wint titanenstrijd

Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
Antonio Félix da Costa - DS Techeetah
António Félix da Costa heeft op een straffe wijze de Monaco ePrix gewonnen. De DS Techeetah-racer lag constant in gevecht met Robin Frijns (Envision Virgin Racing) en Mitch Evans (Jaguar), maar kon in de laatste ronde de overwinning verzekeren. Hij haalde het voor de Nederlander en de Nieuw-Zeelander. Langs Belgische zijde verliep de race minder voor Stoffel Vandoorne, hij kende meermaals problemen.
  • Hamofa Performance
Start 2021 Formula E Monaco ePrix
Start 2021 Formula E Monaco ePrix
Hoewel Félix da Costa van pole mocht starten, duurde het maar vijf minuten vooraleer Frijns de leiding overnam. Van dat moment werd het een heus tactisch steekspel tussen de Portugees en de Nederlander met onder meer het wapenen van de Attack Mode. Beide heren lagen geregeld om de beurt op kop, totdat Evans zich op een kwartier van het einde mee kwam moeien in de strijd vooraan. Terwijl Félix da Costa de leiding overnam net na de tunnel, had de Kiwi maar een halve ronde en een schitterend inhaalmanoeuvre op Beau Rivage nodig om de kop te nemen. Dan volgde even een rustperiode nadat René Rast (Audi) de muur raakte in Sainte-Devote en niet meer verder geraakte, waardoor de safety car op de baan kwam.

Met nog minder dan tien minuten te gaan begon het te spannen vooraan, waarbij Evans de ene aanval na de andere moest afweren van de Portugees. Uiteindelijk werd het nog een steekspel inzake energiemanagement, waarbij Evans in het nadeel stond en de leiding moest afgeven op een halve ronde van het einde aan de DS Techeetah-rijder, die zonder zorgen richting de eerste winst van het seizoen reed. Achter hem spande het nog om wie tweede zou worden en het was Frijns die Evans net voor de meet kon verslaan. Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) en Maximilian Günther (BMW) vervolledigden de top vijf.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Een team dat met lege handen naar huis gaat is Mercedes. Nyck de Vries besloot om voor de race nog zowel de power box als de versnellingsbak te veranderen, wat hem een stop en go van tien seconden opleverden. Tegen het einde van de race zou de Nederlander zelfs nog stilvallen en uiteindelijk opgeven. Ook Vandoorne kende allesbehalve een vlotte race. De Rumbekenaar geraakte in de openingsronde betrokken bij een oponthoud in de Fairmont Hairpin waardoor hij terugviel tot buiten de top twintig. Vandoorne vocht zich nog terug naar een vijftiende plek tot voor de safety car-periode, maar eens de herstart raakte hij de achterkant van Pascal Wehrlein (Porsche), waardoor beide heren niet meer verder konden.

Met deze uitslag neemt Frijns de leiding over van zijn landgenoot met acht punten voorsprong. Evans neemt de derde plaats over, voor Félix da Costa. Vandoorne valt terug naar een zesde plaats in de stand met veertien punten achterstand op de Nederlander. Hiermee zitten wij exact in de helft van het kampioenschap, al is het nu wel een maand wachten vooraleer de Formule E terug in actie komt. Dat zal zijn in Puebla, Mexico op 19 en 20 juni.

Foto's: Kurt VanhoenackerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 8 mei 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons