van der Horst

Monaco: Jean-Éric Vergne van start tot finish naar de overwinning

Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
In de Monaco E-Prix heeft Jean-Éric Vergne de overwinning behaald. De Fransman pakt zo als eerste twee overwinningen dit seizoen en doorbreekt de reeks van zeven verschillende winnaars die tot nu toe gold. Vergne mocht van pole starten en kon zonder problemen met zijn DS Techeetah Oliver Rowland (Nissan e.Dams) en Felipe Massa (Venturi) afhouden. Voor de Belgen was het een verhaal van net niet: ze vielen uiteindelijk beiden buiten de top 10.
  • St. Paul
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah
Van bij de start bleven de meeste posities ongewijzigd, maar na tien minuten race verremde Pascal Wehrlein (Mahindra) zich bij de eerste bocht. De Duitser viel terug van de tweede naar de vierde plek. Uiteindelijk konden de vier koplopers zich afscheiden van de rest van het peleton, aangezien Sébastien Buemi (Nissan e.Dams) continu moest verdedigen. Achter hem was er een indrukwekkende Sam Bird (Envision Virgin Racing) die aan een serieuze opmars bezig was - startende van een veertiende plaats - met in zijn zog Lucas Di Grassi (Audi). Beiden konden zich opwerken tot in de top 10, maar voor Di Grassi was het verhaal over en uit nadat hij in de barrières geramd werd door de BMW van Alexander Sims.

Sam Bird - Envision Virgin Racing
Sam Bird - Envision Virgin Racing
Vooraan had Vergne alle troefkaarten in handen en moest tot in de laatste ronde verdedigen tegen een aanvallende Rowland en dat met succes. Achter hen probeerde Wehrlein Massa zijn eerste podium te ontfutselen, maar de Mahindra-rijder moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. Achteraan was het kijken naar de strijd van sommige van de titelpretendenten. André Lotterer maakte een blitsstart in de eerste ronde door snel al drie plaatsen op te schuiven. Vanaf dan kon hij maar mondjesmaat verder oprukken en hij eindigde uiteindelijk op plaats negen. Robin Frijns kende meer pech en kwam in aanvaring met de barrières door Sims en teamgenoot Bird moest in de laatste bochten de strijd staken nadat hij de barrières had geraakt aan het Zwembad-gedeelte en zo zijn rechterachterband verloor.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Voor de Belgen waren het twee verschillende verhalen. Stoffel Vandoorne bleef rond de top 10 hangen en kon profiteren van sommige opgaves, maar hij viel op het einde terug naar de elfde plaats, net buiten de punten. Voor Jérôme D'Ambrosio was het weer een gevecht van achteren naar voren, maar in tegenstelling tot Parijs verliep het moeizamer. Hij strandde uiteindelijk op plaats dertien. In de tussenstand is het Vergne die de leiding overneemt, met vijf punten voorsprong op teamgenoot Lotterer en zes op Frijns. Jérôme D'Ambrosio ziet zichzelf verder wegzakken in het klassement en staat nu op 22 punten van de leider. Op nu naar de voorlaatste manche op Europese bodem in de Duitse hoofdstad Berlijn. Die race zal op 25 mei plaatsvinden.

Foto's: Kurt VanhoenackerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 11 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monaco.
  • MF Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons