van der Horst

Monaco: Verstappen wint voor Sainz en Norris

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Monaco gewonnen. De Nederlander reed van start tot finish aan de leiding nadat polesitter Charles Leclerc (Ferrari) de race niet kon starten wegens technische problemen met zijn wagen op weg naar de grid. Carlos Sainz (Ferrari) werd tweede terwijl Lando Norris (McLaren) de laatste podiumplek behaalde. Mercedes zag Valtteri Bottas uitvallen met een probleem tijdens de pitstop en Lewis Hamilton werd pas zevende.
Op weg naar de startgrid reed Charles Leclerc plots traag. Een probleem aan de linkerachterkant van de wagen deed hem opnieuw de pits opzoeken. Daar werd vastgesteld dat het technische probleem niet tijdig kon worden opgelost waardoor de Monegask de race niet kon starten. Dat gaf Max Verstappen en Valtteri Bottas vrij spel in de strijd om de eerste plek bij het ingaan van de eerste bocht. Het was Verstappen die aan het langste eind trok. Bottas werd gevolgd door Sainz en Norris, terwijl ook verderop in de top tien geen inhaalacties volgden.

De enige inhaalactie van de hele race - met uitzondering van verschuivingen bij de start vóór de eerste bocht - kregen we bij de haarspeldbocht. Daar ging Mick Schumacher voorbij zijn Haas-teamgenoot Nikita Mazepin.

Carlos Sainz - Ferrari
Carlos Sainz - Ferrari
Alle rijders reden vrij conservatief om hun zachte banden zo lang mogelijk te laten meegaan, waardoor Verstappen, Bottas en Sainz op een relatief gelijke afstand van elkaar bleven. Vanaf de 23ste ronde slaagde de leider er echter in om het gat met Bottas te vergroten tot uiteindelijk vijf seconden. Sainz naderde op zijn beurt tot op anderhalve seconde van de Fin. Mercedes had duidelijk meer moeite om de bandenslijtage onder controle te houden. Zo ging Lewis Hamilton op het einde van ronde 29 als allereerste vanop de zesde plek de pits binnen, in de hoop zo Pierre Gasly (Alpha Tauri) te kunnen inhalen waar hij tot dan toe achter geblokkeerd zat.

Eén ronde later kwamen Bottas en Gasly ook de pits binnen. Gasly had er een uitstekende dertigste ronde opzitten en zijn team werkte een goede pitstop af waardoor de Fransman opnieuw net voor Hamilton de baan op kwam. Hamilton was furieus en vroeg zich op de radio rondenlang af hoe dit kon gebeuren.

Maar Hamiltons verzuchtingen waren niet de hoofdzorgen voor Mercedes. Bottas' pitstop bleef maar duren. Het rechter voorwiel kwam niet van de wagen. De machine om de wielmoeren te lossen had de moeren zodanig beschadigd dat deze niet meer van het wiel kwamen. Ook een andere machine bracht geen soelaas. Bottas moest dus opgeven, net op een dag waar hij in het kampioenschap het gat met zijn teamgenoot wat had kunnen dichten.

Mercedes moest enkele ronden later Hamilton inlichten dat er nog een tegenvaller was. Niet alleen was Sebastian Vettel (Aston Martin) voor de wereldkampioen geraakt door nog enkele ronden langer buiten te blijven, ook Sergio Perez (Red Bull) haalde de Brit via de pitstop in. Doordat Perez vrije baan kreeg na de pitstops kon de Mexicaan enkele ronden pushen en dat deed hem uiteindelijk vier plaatsen winnen, van P8 naar P4.

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
In de slotfase van de wedstrijd probeerde Sainz het gat met Verstappen te dichten in de hoop de Nederlander nog in een fout te dwingen, maar de Ferrari-rijder kwam nooit dicht genoeg om de uiteindelijke winnaar onder druk te zetten. Perez deed hetzelfde met Norris, en hoewel Perez wel tot vlakbij Norris' bolide raakte, maakte de jonge Brit geen fouten en greep Perez net naast het podium. Vettel behaalde een halve minuut verderop zijn beste resultaat tot nu toe voor Aston Martin en werd beloond met de 'driver of the day'-titel. Gasly bleef zesde terwijl Hamilton niet verder raakte dan P7. Hij ging tien ronden voor het einde wel nog de pits binnen om nieuwe zachte banden te monteren en kon zo nog de snelste ronde neerzetten.

Max Verstapppen leidt zo voor het eerst in z'n F1-carrière het kampioenschap. Hij heeft vier punten voorsprong op Hamilton. Mercedes leidt voor het eerst sinds 2018 niet meer in zowel het rijders- als constructeurskampioenschap. Zij hebben één punt achterstand op Red Bull. Ook verderop is het spannend. Mclaren staat nu derde, twee punten voor Ferrari. Aston Martin volgt op P5, één punt voor Alpha Tauri en twee punten voor Alpine. Alfa Romeo behaalde vandaag z'n eerste punt van het jaar.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Monaco 2021

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:38:56.820
2.Carlos SainzFerrari+8.968s
3.Lando NorrisMcLaren Mercedes+19.427s
4.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+20.490s
5.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+52.591s
6.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+53.896s
7.Lewis HamiltonMercedes+68.231s
8.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+1 ronde
9.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
10.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
11.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
12.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+1 ronde
13.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+1 ronde
14.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
15.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1 ronde
16.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
17.Nikita MazepinHaas+3 ronden
18.Mick SchumacherHaas+3 ronden
19.Valtteri BottasMercedesDNF
20.Charles LeclercFerrariDNS

Foto's: Georges De Coster



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons