van der Horst

Monza: Mercedes of toch opnieuw Red Bull in Ferrari-land?

Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Met de komst naar Monza houdt het Formule 1-circus al zijn laatste stop op Europese bodem om vervolgens nog zes wedstrijden af te werken die zullen beslissen over de wereldtitel. Het staat nu al vast dat Nico Rosberg als leider Europa verlaat met de huidige voorsprong van 29 punten op zijn teamgenoot Lewis Hamilton. De Brit is niet verrassend gebrand op revanche na de aanrijding met zijn Duitse teamgenoot in Spa.
  • Prospeed Competition
Rosberg vs. Hamilton
Rosberg vs. Hamilton
Realistisch gezien had één van de beide Silberpfeile in Spa met de zege aan de haal gegaan indien ze mekaar niet hadden geraakt bij wat we nu al als hét incident van het jaar kunnen beschouwen. Daniel Ricciardo profiteerde echter optimaal en scoorde zijn tweede zege op rij in de Red Bull nadat hij vlak voor de zomerpauze ook al in Hongarije de beste was. Als de weergoden hem goed gezind zijn zit er zelfs een hattrick in voor de sympathieke Australiër daar de huidige weermodellen een plaatselijk onweer op zondag niet uitsluiten boven het Parco di Monza.

Monza: De GP van Italië 2013 in beeld gebracht
De tifosi zien natuurlijk liever een scharlaken-rode bolide uit Maranello winnen, al zal Ferrari daar ook een portie geluk voor nodig hebben. Met Fernando Alonso en Kimi Räikkönen hebben ze twee toppiloten maar de wagens zijn dit seizoen gewoon niet snel genoeg. En laat snelheid nu net het belangrijkeste zijn op de supersnelle omloop van Monza, waar traditioneel de hoogste topsnelheden van het seizoen gehaald worden.

Monza: De GP van Italië 2013 in beeld gebracht
Pirelli laat dan ook op dit abrasieve circuit de zachte banden op stal, de teams zullen dus de keuze hebben tussen medium en hard rubber. Twee belangrijke chicanes op de omloop worden voorafgegaan door een recht stuk met een DRS-zone, normaliter zal er dus geen gebrek zijn aan inhaalacties. De eerste chicane, Rettifilo, situeert zich bovendien vlak na de start, een typische plaats waar de rijders tijdens de eerste kilometer met mekaar in aanraking komen of een stukje van het circuit afsnijden.

Monza: De GP van Italië 2013 in beeld gebracht
Van de huidige rijders won Hamilton al één keer in Monza, in 2012, terwijl Fernando Alonso al twee Italiaanse Grote Prijzen op zijn naam kon schrijven (2007 en 2010). De man die hier het meest zegevierde is echter Sebastien Vettel, na zijn mooie debuutzege met de Toro Rosso in 2008 in de gietende regen won hij relatief makkelijk ook de edities van 2011 en 2013 in de dominante Red Bull-wagen.

Foto's: Georges De Coster, Racing International Photography



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons