van der Horst

Monza: Nabeschouwing van Maxime Potty

Het TCR Europe en TCR Benelux kenden dit weekend hun ontknoping op de befaamde Autodromo Nazionale di Monza. De uitgelezen kans dus voor Maxime Potty om zijn strijdlust te tonen, ook al lag het eindresultaat – met een 20e en vervolgens 9e plaats – niet geheel in de lijn der verwachtingen.
Bij het analyseren van deze afspraak in Lombardije, was de conclusie snel getrokken. “We ontbraken topsnelheid en, op de lange rechte lijnen van Monza, betaal je dat cash”, vertelt Maxime. De Team WRT-rijder stelde nochtans alles in het werk om een goed resultaat te behalen, zoals hij bij de kwalificaties duidelijk liet merken. Hij zette een zeer goede chrono neer door gebruik te maken van de slipstream van zijn teamgenoot Santiago Urrutia en kon zo een 10e plaats pakken, wat gelijk staat aan de pole voor Race 2.

“Van bij de openingsronde van de eerste race begreep ik dat het nog moeilijker zou worden dan we reeds voorzien hadden”, vertelt Maxime. “Ik vertrok vanaf de 10e plaats, maar op elke rechte lijn verloor ik tijd. Ik had absoluut geen verhaal tegen de wagens die over een veel betere topsnelheid beschikten. Ze maakten gebruik van mijn slipstream om me te passeren en ik kon op geen enkel moment weerwerk bieden. In het beste geval, kon ik de aansluiting behouden, in het slechtste geval moest ik aanzien hoe een concurrent naast me kwam en me voorbijstak nog voor we de remzone in gingen. Uiteindelijk besloot ik compleet machteloos op de 20eplaats. Dat was ongelooflijk frustrerend!”
 
Op zondag pakte Maxime de pole positie en hij was vastberaden om zijn huid duur te verkopen. “Ik maakte een perfecte start”, verduidelijkt hij. “Ik kwam de eerste bocht als leider uit en… nog voor de tweede chicane was Josh Files me gepasseerd. Vervolgens heb ik alles in het werk gesteld om me te verdedigen, maar wanneer je verdedigend rijdt, geef je je concurrenten meteen ook de kans om sneller uit een bocht te komen. Doordat ik Gianni Morbidelli achter me probeerde te houden, nadat hij in mijn slipstream dook, sneed ik de Parabolica niet perfect aan, waardoor hij me kon passeren. Echte fouten begin ik niet, maar toch sloot ik deze allerlaatste manche van het seizoen af op de 9e plaats. Daarmee pakte ik ondanks alles toch nog enkele punten.”

Maxime, die TCR Europe afsloot op de elfde plaats en TCR Benelux op de zevende, onthoudt van dit seizoen vooral zijn twee podiums in Hockenheim en Spa-Francorchamps als absolute hoogtepunten. Hij mag zich ook optrekken aan het feit dat hij heeft bijgedragen aan de titel van vicekampioen die WRT pakte bij de teams. “Als ik het positief bekijk, dan stel ik vast dat ik de best geklasseerde Volkswagen-rijder ben”, verduidelijkt de rijder uit Hamoir. “De samenwerking met Team WRT was uitstekend. Helaas volgden de resultaten gewoon niet. Ik heb dit jaar enorm veel bijgeleerd en dat laat me toe om in de toekomst sterker terug te slaan. Ik verzeker je dat ik, samen met mijn entourage, reeds hard werk aan de toekomst. Daarover zeer binnenkort meer!” 

Persbericht Maxime Potty



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in TCR Europe op maandag 14 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Monza.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons