van der Horst

Motorsport Games: De 21 Belgen in Frankrijk: deel 1

Paddock 2022 FIA Motorsport Games
Paddock 2022 FIA Motorsport Games
Terwijl vandaag de openingsceremonie van de FIA Motorsport Games in Marseille plaatsvond, beginnen morgen de eerste sessies op het Circuit Paul Ricard. Zestien disciplines komen er in actie in vier dagen tijd. De RACB wilde graag in alle zestien divisies schitteren, maar moest tevreden zijn met veertien. Daarin zullen 21 landgenoten aan de start verschijnen. Een overzicht van de Belgen, hun categorieën en hoe hun medaillekansen liggen.
  • Skylimit Events
Europese titel voor Kobe Pauwels in RX3
Europese titel voor Kobe Pauwels in RX3
Als we naar de disciplines kijken en aangeven wie een kans maakt op goud, schuiven we met veel plezier Kobe Pauwels naar voren. De Limburger heeft al zo goed als de RX3-titel op zak en kent de wagen waarmee hij de Cross Car Cup Senior zal aanvatten, met dank aan zijn deelnames aan het Belgisch kampioenschap. Al oogt de competitie niet mals, met Europees Cross Car kampioen Fransman David Meat, en voormalig Europees Rallycross kampioen bij de Supercars, de Let Reinis Nitiss. In de junior-klasse zal Romuald Demelenne ons vertegenwoordigen. De jongeman uit Verviers doet het momenteel niet onaardig met een vierde plaats in de XC Academy Trophy, maar zal wel moeten opboksen tegen heren die op Europees niveau actief zijn.

Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS TCR
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS TCR
Nog een medaillekandidaat krijgen we in de Touring Cup. Op basis van de deelnemerslijst staat Gilles Magnus met stip als favoriet genoteerd. Op zich ook niet onlogisch, gezien de Schotenaar al zilver haalde in Vallelunga drie jaar geleden. Daarenboven is hij één van de weinigen in het veld die ook WTCR rijden. Aan concurrenten nochtans geen gebrek. Duizendpoot Tom Coronel is er één van, maar ook Teddy Clairet uit Frankrijk of Isidro Callejas of Jack Young uit Ierland. Aan Magnus om te bewijzen dat hij de druk aankan.

Ook aan de karting-zijde hebben we wel een paar namen die het verschil kunnen maken. Thibaut Ramaekers behoort tot het kransje favorieten in de Karting Sprint Junior, discipline die 31 deelnemers telt. Een status die hij dankt aan zijn derde plaats in de IAME Euro Series, al wordt er ook gekeken naar de Portugees Rodrigo Seabra,  de beste rookie in het Duits kartingkampioenschap en vierde in de ADAC Kart Masters dit jaar. Ook de Spaanse Aran Garcia López en de Fransman Jules Caranta staan prominent vooraan op de lijst van kanshebbers.

Anthoine Morlet - Team Belgium
Anthoine Morlet - Team Belgium
In de Senior klasse wordt onze landgenoot Elie Goldstein, kleinzoon van meervoudig kartwereldkampioen François, als één van kanshebbers naar voren geschoven. De Brusselaar won vorig jaar in de IAME Benelux Series en was dit jaar al winnaar in de IAME Euro Series. De  tegenstand  is ook niet mals met Oscar Wurz, zoon van Alexander Wurz en de Israëliër Elkin Ariel, waarvan de grootvader nog Belgisch kampioen is geweest. Bij de Karting Endurance staat er nog een voormalig medaillewinnaar op de lijst. Antoine Morlet was drie jaar geleden tweede in de Karting Slalom Cup en stapt nu over naar de Karting Endurance, waarbij hij het samen met Maxime Drion, Jeremy Peclers en Sita Vanmeert  moet uitvechten tegen vijftien andere naties.

Esports telt dit jaar het grootst aantal deelnemers. Maar liefst 57 simracers zullen het tegen elkaar opnemen. Voor ons land zal Mathias Kuhn onze kleuren verdedigen. Op zich geen slechte keuze, aangezien hij goed bekend is met Assetto Corsa Competizione. Op hoog niveau deed hij mee met de Alpine Esports Series en deed het er niet onaardig. Met namen als James Baldwin of Jaroslav Honzik zijn ook daar de deelnemers niet min. Hij zal er trouwens Baldwin opnieuw tegenkomen. De Brit liet zijn kunnen al zien tijdens de virtuele race voor de Spa 24 Hours, zij het daar wel tegen iets minder doorwinterde simracers en natuurlijk was hij in 2019 ook winnaar van de World Fastest Gamer. Kuhn koos voor de McLaren 720S GT3  dit weekend, wat de populairste keuze is. Gaat dit hem een streepje voor geven of wordt  het afzien? Zaterdagavond weten we meer.

Morgen volgt het tweede deel van ons overzicht, waarin wij de resterende disciplines belichten.

Foto's: FIA Motorsport Games - Johnny Loix - RACB National TeamDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op woensdag 26 oktober 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Motorsport Games.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons