van der Horst

New York: Eindelijk raak voor Sébastien Buemi - titelstrijd nog niet afgelopen

Sébastien Buemi - Nissan e.Dams
Sébastien Buemi - Nissan e.Dams
In de voorlaatste ronde van seizoen vijf is het Sébastien Buemi die zijn eerste overwinning van het seizoen pakte. Buemi startte met zijn Nissan vanaf pole en kon alle aanvallen van zich afslagen en zo zijn eerste overwinning in twee jaar bemachtigen voor Mitch Evans (Jaguar) en Antonio Félix da Costa (BMW). De race zelf werd getekend door vele chaotische momenten, waar onder meer kampioenschapsleider Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) één van de grootste slachtoffers was en zo het gevecht terug open ligt met nu vier prominente kandidaten die kans maken op de titel.
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah in de achtervolging
Jean-Éric Vergne - DS Techeetah in de achtervolging
Bij de start was Buemi goed weg vanaf pole en het was niet Pascal Wehrlein (Mahindra), maar Alex Lynn (Jaguar) die de tweede plaats opeiste. Achteraan verloor Vergne wat plaatsen waardoor hij in de achtervolging moest en het werd nog moeilijker nadat hij schade opliep tijdens een botsing in bocht zeven, waardoor hij zijn voorvleugel moest vervangen en ver van de punten terug de baan op kwam. Vooraan moest Buemi een gretige Lynn van zich afhouden, totdat de Brit technische problemen opliep en teleurgesteld zijn wagen moest parkeren. Het gevolg hiervan was dat we een safety car op de baan kregen.

Mitch Evans - Jaguar Panasonic Racing
Mitch Evans - Jaguar Panasonic Racing
Na de herstart waren ondertussen Evans - gestart vanaf een dertiende plaats - en Da Costa opgeschoven naar de top vijf. en rukten zelfs op tot de top door een goeie Alexander Sims (BMW) voorbij te geraken. Lucas Di Grassi was ook aan een opmars bezig en werkte zich op tot een vijfde plaats. Dankzij de neutralisatie kon Vergne terug aansluiten en zich terug knokken naar een negende plek. Door een tijdstraf die Sam Bird kreeg tijdens de race, zag het er naar uit dat de titel meer in het zicht kwam voor de Fransman, tot de in de laatste ronde. Vergne wilde Felipe Massa voorbij steken maar beiden raakten elkaar. Hierdoor kregen we een domino-effect waar de DS Techeetah zwaar geraakt werd en Vergne terugviel naar een vijftiende plek, ver buiten de punten. Vooraan bleef Buemi koel onder alles en zonder enige bedreiging pakte hij de eerste overwinning voor Nissan en zijn eerste overwinning sinds... de Berlin e-Prix 2017.

Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Jérôme D'Ambrosio - Mahindra Racing
Voor de Belgen was het een race met twee gezichten. Beiden moesten achteraan starten en terwijl Jérôme D'Ambrosio maar gestaag kon opschuiven, deed Stoffel Vandoorne dit wel en nestelde zich op een tiende plaats. Toch geraakte beiden mee verwikkeld in de crash tussen Massa en Vergne, waarbij de Rumbekenaar geblokkeerd geraakte en 13de eindigde. Ook D'Ambrosio moest het ongeval tussen beide kemphanen ontwijken en werd letterlijk over Vergne gekatapulteerd door André Lotterer, waardoor hij onverwacht op een zevende plek eindigde.

Met deze uitslag krijgt de strijd om de titel een heel ander beeld. Vergne is nog altijd leider, maar blijft steken op 130 punten. Hierdoor zal hij morgen Lucas Di Grassi (22 punten), Mitch Evans (25 punten) en Sébastien Buemi (26 punten) van zich moeten afhouden als hij zijn tweede opeenvolgende titel niet wil mislopen. Ook in het teamkampioenschap doet DS Techeetah een slechte zaak. Terwijl het Frans-Chinese team geen enkel punt scoorde, nadert Audi tot op 24 punten, waardoor dit evenmin beslist is. Wie zal beide titels mee naar huis nemen? We zullen morgen het antwoord weten tijdens de laatste e-Prix van het seizoen.

Foto's: Nismo - DS Performance - Jaguar Racing - Mahindra RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 1.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons