van der Horst

New York: Robin Frijns pakt overwinning - Jean-Éric Vergne kampioen

Robin Frijns
Robin Frijns
Tijdens de laatste race van het seizoen is het Robin Frijns die zijn tweede overwinning van het seizoen op zijn conto kon schrijven. De Nederlander verloor in het begin nog zijn tweede plaats aan Sébastien Buemi (Nissan), maar sloeg terug en passeerde zowel de Zwitser als polesitter Alexander Sims (BMW) richting de zegekrans. Achter Frijns reed Jean-Éric Vergne richting een zevende plaats in de race en realiseerde hiermee een unicum: een tweede opeenvolgende titel in de Formule E.
Frijns in de achtervolging
Frijns in de achtervolging
Van bij de start was het Sims die het voortouw name, terwijl achter hem Frijns al snel zijn tweede plek moest afgeven aan Buemi. Achteraan in het veld was het André Lotterer die met zijn DS Techeetah goed uit de startblokken schoot, maar door zijn gretigheid raakte hij José María Lopez (Geox Dragon) in bocht zes, terwijl die op zijn beurt de Duitser in de muur ramde. Waar Lotterer de pits nog kon bereiken, viel Lopez stil op de baan. Het gevolg was dat beiden de handdoek in de ring gooiden en er een safety car op de baan moest komen.

Jean-Éric Vergne - Winnaar 2018/19 ABB Formula E
Jean-Éric Vergne - Winnaar 2018/19 ABB Formula E
Bij de herstart vertrok Sims als een speer en moest Buemi de ene aanval na de andere van Frijns afslaan. Niet veel later vond de Maastrichter een gaatje bij de Zwitser en ging op jacht naar de Brit. Halfweg de race haalde Frijns hem in en reed zonder problemen richting zijn tweede overwinning in de Formule E. Achteraan was het kijken naar wat de titelkandidaten deden. Pas in het midden van de race begonnen zij op te schuiven naar de top, maar gezien de puntenachterstand moesten zij minstens voor de overwinning gaan om nog enige kans te maken op de titel. Het liep zelfs nog fout af, nadat in de laatste ronde Mitch Evans en Lucas Di Grassi tezamen crashte, waardoor Jean-Éric Vergne zonder problemen richting zijn tweede opeenvolgende titel reed.

Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Stoffel Vandoorne - HWA Racelab
Bij de Belgen kende Stoffel Vandoorne een goede start en kon hij zich even opwerken naar een vierde plek. Na de safety car procedure kreeg Vandoorne het moeilijker en hij viel daarna gestaag door het veld tot een tiende plek. De Rumbekenaar kon profiteren van de crash tussen Evans en Di Grassi om toch nog op een achtste plaats te eindigen en zo vier punten mee naar huis te nemen. Jérôme D'Ambrosio leek net zoals gisteren gestaag op te schuiven, maar moest deze keer genoegen nemen met een 11de plaats, net buiten de punten.

DS Techeetah - winnaars 2018/19 bij de teams
DS Techeetah - winnaars 2018/19 bij de teams
Met deze uitslag gaat Vergne de geschiedenisboeken als eerste piloot die twee (opeenvolgende) titels wint in de Formule E, maar het was voornamelijk achter de Fransman waar de grootste verschuivingen gebeurde. Buemi eindigde met zijn podiumplek op een tweede plaats voor Di Grassi en zag in extremis Evans de winnaar van vandaag passeren richting plaats vier. In de titel om de teams maakte DS Techeetah zich even zorgen na het uitvallen van André Lotterer, maar zij hadden op het einde meer dan genoeg voorsprong op rivaal Audi om de dubbel te realiseren en zo wraak te nemen op de gemiste titel vorig seizoen. Envision Virgin Racing eindigt op een derde plaats.

Foto's: Formula E - Envision Virgin Racing - HWA AG - DS TecheetahSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 14 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New York 2.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons