van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 20

Dries Vanthoor en Charles Weets
Dries Vanthoor en Charles Weets
Wie afgelopen weekend aanwezig was op Circuit Zolder, was getuige van een spannend slot in het Belcar Endurance Championship. Dat terwijl er ook Belgisch succes was in Misano met een dubbele overwinning voor Team WRT. Terwijl de meeste Belgen kunnen uitrusten op deze Pinkstermaandag, ligt er DTM op de Lausitzring, GT Open in Spa-Francorchamps en British GT in Donington Park in het verschiet en zijn er ook elders nieuwsfeiten te rapen. Een overzicht!
DXDT Racing - Corvette Z06 GT3.R
DXDT Racing - Corvette Z06 GT3.R
*** Corvette heeft niet lang moeten wachten op succes. In de Fanatec GT World Challenge America wist DXDT Racing niet één, maar twee keer de wedstrijd te winnen op Circuit of the Americas. Tommy Milner en Alec Udell versloegen op zaterdag de ST Racing BMW van Samantha Tan en Neil Verhagen, terwijl Jake Pedersen en Trent Hindman in de RS1 Porsche op het laagste podiumtrapje stonden. Op zondag versloegen Milner en Udell dan weer de Wright Motorsports Porsche van Elliot Skeer en Adam Adelson, en stonden Tan en Verhagen een trapje lager dan de dag ervoor.

CrowdStrike by Riley - Mercedes-AMG GT3 Evo
CrowdStrike by Riley - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** CrowdStrike by Riley heeft zijn rijdersbezetting vastgelegd voor de CrowdStrike 24 Hours of Spa. Naast Colin Braun en George Kurtz, zakken ook Ian James en Nick Catsburg af naar de Ardennen. Terwijl Braun en Kurtz praktisch onafscheidelijk zijn, stapt James over van zijn Heart of Racing Aston Martin. Al heeft deze ook ervaring met Mercedes. Zo was hij ook van de partij in Bathurst met het Duitse merk. Catsburg heeft ook ervaring met het merk met de Ster, gezien hij vorig jaar nog de SunEnergy1 Racing Mercedes mee naar klassewinst piloteerde.

Phantom Global Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
Phantom Global Racing - Porsche 911 GT3-R (992)
*** Phantom Global zal ook van de partij zijn met zijn Porsche in Spa. Het Chinese team, dat ondersteuning krijgt van Team75 Bernhard, tekende eerder dit jaar al present in Bathurst voor de Intercontinental GT Challenge en eindigde daar als vierde. Ze komen uit in de Pro-klasse uitkomen met Thomas Preining, Jaxon Evans en Joel Eriksson. Overigens een debuut in de 24 uur voor deze laatstgenoemde.

Century Motorsport - BMW M4 GT3
Century Motorsport - BMW M4 GT3
*** Century Motorsport heeft dan weer kopzorgen met één van zijn wagens. Normaal zou het aan de start verschijnen met twee BMW M4 GT3, maar de bolide die in de Bronze Cup gaat uitkomen heeft een probleem. Eén van de piloten heeft zich namelijk last-minute teruggetrokken, waardoor men op zoek moet naar een nieuwe naam.


Kazuki Nakajima, Sébastien Buemi & Fernando Alonso
Kazuki Nakajima, Sébastien Buemi & Fernando Alonso
*** In Le Mans zal Kazuki Nakajima de grand marshal zijn. Nakajima is de meest succesvolle Japanse Le Mans-rijder, met drie algemene overwinningen achter zijn naam, overigens allemaal op een rij. Hij hing de helm aan de haak en nam een andere rol op bij Toyota Gazoo Racing Europe. De Spirit of Le Mans prijs gaat dan weer naar Deborah Mayer. De Zwitserse is de bezieler van Iron Dames, waar ook Sarah Bovy deel van uit maakt. Sinds het project gestart is, hebben de dames in roze enorm veel poles achter hun naam gezet, en sinds 2022 ook een aantal overwinningen. Deze prijs wordt gegeven aan de persoon die de waarden van endurance racen omarmt. Een perfecte keuze dus!

Action Express Racing - Cadillac V-Series.R
Action Express Racing - Cadillac V-Series.R
*** Dat Action Express Racing koos voor Felipe Drugovich om richting Le Mans te trekken, was toch een verbazende zet. Vooral gezien men in IMSA Tom Blomqvist als derde piloot heeft voor de Michelin Endurance Cup, en ook een goede aanwinst is voor het team. Maar de Brit kan niet afreizen richting Le Mans, vanwege verplichtingen in de IndyCar Series. Blomqvist komt sinds dit jaar uit in het kampioenschap bij Meyer Shank Racing - waar hij ook voor reed in IMSA de vorig jaren met de Acura - en dat weekend is er een belangrijke test gepland. Hij zal wel terug instappen voor de overige manches in MEC met Indianapolis en Petit Le Mans.

BMW M Team WRT - BMW M V8 Hybrid
BMW M Team WRT - BMW M V8 Hybrid
*** In tegenstelling tot Cadillac, houdt BMW de deur open om hun LMDh te leveren aan klantenteams. Dat bevestigde Andreas Roos aan Sportscar365. Al heeft het voorlopig geen prioriteit. Men wil namelijk eerst hun eigen programma's in zowel IMSA als het FIA WEC op punt krijgen alvorens te denken aan plannen om klanten te ondersteunen. Klantenwagens blijven nog steeds een gevoelig onderwerp voor constructeurs. Terwijl Porsche er vol voor gegaan is - en er in Spa deze maand succes mee behaalde - zegt Cadillac resoluut nee en zijn er ook twijfels te bespeuren bij Lamborghini. Bij BMW denkt men ten vroegste aan 2027.

JDC-Miller Motorsports - Porsche 963
JDC-Miller Motorsports - Porsche 963
*** Dat terwijl JDC-Miller Motorsports met twee wagens aan de start wil verschijnen in IMSA. Het team van John Church heeft al één knalgele Porsche 963 op de grid staan, maar zou er graag nog een tweede aan toevoegen. Dit kan zowel voor een volledig seizoen, al is het voor een programma in de Michelin Endurance Cup. Nu nog het budget rondkrijgen...

Aston Martin Valkyrie AMR Pro
Aston Martin Valkyrie AMR Pro
*** Aston Martin ligt nog op koers met het testprogramma voor de Valkyrie. De ontwikkelingsfase van de Hypercar is rond en kan men beginnen met een testwagen op de baan. Dit programma zou gesplitst worden in twee delen, waarbij men zowel in de Verenigde Staten als in Europa actief moet zijn, al zou dat voorlopig met slechts één enkel chassis zijn. Aston Martin en Heart of Racing willen met deze wagen richting IMSA en het FIA WEC gaan.

Max Verstappen
Max Verstappen
*** Tot slot een uniek gegeven omtrent Max Verstappen. Afgelopen weekend werd namelijk de virtuele 24 uur van de Nürburgring afgewerkt op iRacing. De Nederlander is één van de spilfiguren bij Team Redline, een topteam wat het virtuele racen betreft. Wat hij klaarspeelde, was toch verbazingwekkend. Terwijl hij dit weekend nog de pole en overwinning behaalde in de Grote Prijs F1 van Emilia Romagna, reed hij tussendoor ook wat stints op zijn simrig. Overigens won hij en zijn team de wedstrijd met een BMW M4 GT3.

Foto's: Fanatec GT World Challenge Europe - Fanatec GT World Challenge America - Intercontinental GT Challenge - British GT - Niels Vaeck - Racing International Photography - Gert Starckx - Porsche AG - Aston Martin Press Office  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons