van der Horst

Nogaro: Laurens Vanthoor blikt terug op eerste prachtprestatie van 2013

Laurens Vanthoor - Stéphane Ortelli
Laurens Vanthoor - Stéphane Ortelli
Na een eerste jaar GT racing bij het Belgian Audi Club Team WRT besloot Laurens Vanthoor om opnieuw zijn vertrouwen te schenken aan het Belgische topteam. De jonge Limburger ziet naast de Blancpain Endurance Series zijn programma dit jaar nog uitgebreid met de FIA GT Series, alsook enkele races van het VLN kampioenschap en de fameuze 24 uren van de Nürburgring. In al deze kampioenschappen komt Vanthoor uit op een Audi R8 LMS ultra van WRT. Het seizoen startte dit Paasweekend met de eerste manche voor de FIA GT Series 2013 op het Franse circuit van Nogaro.
  • Hamofa Performance
Nog voor het seizoen begonnen was kreeg Laurens Vanthoor de bevestiging dat hij voortaan de titel van officieel Audi GT piloot mag dragen, Audi kan dus op elk moment beroep doen hem doen voor eender welk GT kampioenschap. Een mooie bevestiging dat het talent en de inzet van Vanthoor niet onopgemerkt gebleven zijn bij de Duitse fabriek.

Laurens Vanthoor - Stéphane Ortelli
Laurens Vanthoor - Stéphane Ortelli
De eerste afspraak van het jaar was dus op het circuit van Nogaro waar de eerste manche van de FIA GT Series plaatsvond. Er werd zowel op zondag als maandag een race over één uur verreden, maar beide wedstrijden kenden een totaal verschillende afloop voor Vanthoor. Terwijl de kwalificatierace uitdraaide op een regelrechte ramp, reed de Belg op maandag misschien wel de mooiste race van zijn leven.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
De kwalificatie toonde aan dat de tandem Vanthoor en de Fransman Stéphane Ortelli met de WRT Audi R8 LMS ultra een te duchten combinatie vormt. De Audi #11 reed er de vijfde tijd en startte na de sanctie voor de Sébastien Loeb Racing McLaren van Zuber/Parisy de kwalificatierace van op de tweede startrij, een positie die het beste liet verhopen voor de race zelf. Maar het draaide anders uit, bij de start werd Vanthoor, die de eerste stint voor zijn rekening nam, achteraan aangereden door een BMW en belandde in de grindbak. Daar de safety car de baan werd opgestuurd, kon onze landgenoot echter terug aanpikken aan de staart van het peloton. Ortelli klom uiteindelijk nog op naar een vijfde plaats, maar een nieuw incident ruïneerde de mooie remonte.

Laurens Vanthoor - Wolfgang Reip - Enzo Ide - Anthony Kumpen
Laurens Vanthoor - Wolfgang Reip - Enzo Ide - Anthony Kumpen
Laurens Vanthoor, ”De BMW ramde mij na slechts enkele honderden meters in de race....ik vraag me af waar die gast mee bezig was. Gelukkig kwam de safety car uit en slaagde ik er in om terug aan te sluiten aan de staart van het veld. Gedurende mijn stint slaagde ik er in om verscheidene deelnemers voorbij te gaan en dankzij zowel een zeer snelle pitstop van de WRT crew en een mooi staaltje racen van mijn ploegmaat klommen wij op tot de vijfde positie, wat een prachtig resultaat zou zijn gezien het incident bij de start. Echter ook Ortelli werd geraakt met schade aan de carrosserie en lekke band als gevolg. Resultaat: onze race was verknald. Wij staan nu slechts zestiende op de grid van de hoofdrace, een enorme handicap bij een sprintrace.”  

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS Ultra
De hoofdrace kende echter een totaal ander verloop en de beide rijders leverden een staaltje fantastisch racen. Zij begonnen aan een schitterende remonte die hen uiteindelijk bracht tot op het tweede schavotje van het podium. Vooral Vanthoor trakteerde ons op een prachtig spektakel toen hij in de laatste ronde nog twee plaatsen won danzij twee ongeloofelijke inhaalmanoeuvres. Laurens Vanthoor, ”Het voelt aan alsof ik de beste race van mijn leven reed, het gevecht om de tweede plaats in de laatste ronde was fantastisch, het voelt aan alsof ik juist het kampioenschap heb gewonnen.”

De volgende afspraak voor Laurens Vanthoor is op 14 april in Monza voor de openingsmanche van de Blancpain Endurance Series, een week later staat hij dan paraat op het circuit van Zolder voor de tweede manche van de FIA GT Series tijdens de Belgian First Races.

Foto's: Vincent Wouters & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in FIA GT Series op woensdag 3 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Coupes de Pâques.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons