van der Horst

Nordschleife decor voor tweede WTCR-afspraak

WTCR
WTCR
De WTCR-paddock strijkt deze week neer op de Nürburgring waar van donderdag tot zaterdag de tweede meeting van het ingekorte seizoen geprogrammeerd staat. Lynk&Co-rijder Yann Ehrlacher won op overtuigende wijze race 2 in Zolder en verdedigt in de Eifel een bonus van zeven punten op naaste achtervolger Nestor Girolami, winnaar van de seizoensopener in Terlaemen. Lynk&Co bleek in Zolder een klasse apart en dit vertaalt zich ook in de puntenstand waarin Ehrlachers stalgenoten Yvan Muller en Santiago Urrutia op de derde en vierde plaats prijken, voor onze landgenoot Gilles Magnus.
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS3 LMS
Magnus streed voor zijn WTCR-debuut in Zolder dan wel op bekend terrein maar verraste door in qualifying al meteen naar de Q3-shoot out door te stoten. Zonder benzinepompproblemen die hem zowel in race 1 als in race 2 parten speelden was de RACB National Team-rijder in Zolder ongetwijfeld een eind dichter geëindigd dan zijn tiende, resp. vierde stek. Dankzij een gunstige BoP blijkt de Audi RS 3 LMS na een ondermaats  2019 opnieuw competitief. Succesballast komt pas na afloop van de tweede meeting om de hoek kijken en op de snelle, 25 km lange Nordschleife kan het Comtoyou Racing-trio Magnus-Berthon-Coronel zich wellicht andermaal in de kijker rijden.

Münnich Motorsport Honda Civic
Münnich Motorsport Honda Civic
Dat hoopt ook vice-kampioen Esteban Guerrieri. In tegenstelling tot maatje Girolami die in Limburg zijn via de tiende tijd verkregen pole met een zege verzilverde, moest de Honda-topper in race 1 opgeven met motorpech.  Merkgenoot Tiago Monteiro onderging een zelfde droevig lot. De Münnich Motorsport-crew speelde het klaar beide krachtbronnen tijdig te vervangen maar zowel de Argentijn als de Portugees werden voor race 2 naar de laatste startrij verwezen, met een 13de en 15de plek aan de finish als gevolg. Beide Argentijnen bewezen in het verleden dat in de Groene Hel wel degelijk rekening moet gehouden worden met de Honda Civic Type R TCR.

Gabriele Tarquini met Andrea Adamo, Team Manager Hyundai Motorsport Customer Racing
Gabriele Tarquini met Andrea Adamo, Team Manager Hyundai Motorsport Customer Racing
Of zulks ook het geval zal zijn voor het Hyundai-kwartet Michelisz-Tarquini-Catsburg-Engstler dient even afgewacht. De Hyundai i30N kwam in Zolder door een toch wel ongunstige BoP duidelijk topsnelheid tekort. Zeer tot ongenoegen van Hyundai Motorsport-patron Andrea Adamo die Zolder naar verluidt zaterdagavond voortijdig verliet. Adamo vond het ook niet kunnen dat de Audi RS 3 LMS, de Renault Mégane RS TCR en de Alfa Romeo Giulietta Veloce mits 20kg extra gewicht de oude ECU (engine controle unit) mogen blijven gebruiken, terwijl Hyundai en de overige merken wél de nieuwe, door de FIA opgelegde Magneti Marelli ECU moesten implementeren.

Adamo hoopte voor de manche op de Nordschleife duidelijk op een BoP-aanpassing en die kwam er zopas ook. De Hyundai's zien hun motorvermogen opgetrokken van 95% naar 97,5%, identiek aan dat van de Lynk&Co's. De Renaults Mégane komen 10kg lichter aan de start terwijl ook de Zengo Motorsport CUPRA's die zonder voorafgaandelijk testwerk in Zolder een moeilijk debuut kenden 20kg minder ballast meekrijgen. Het minimumgewicht van de Spaanse bolide bedraagt nu 1.285 kg of 30 kg meer dan de lichtgewicht Alfa Romeo Giulietta Veloce van outsider Jean-Karl Vernay die deze week als enige de Team Mulsanne-kleuren verdedigt.

De WTCR-meeting fungeert eens te meer als voorprogramma voor de Nürburgring 24U wat een afwijkende timing en format met zich meebrengt. De vijandelijkheden worden morgen donderdag geopend met twee vrije oefenritten en één kwalificatiesessie van 40 minuten; die gaat pas om ...19u van start en is bepalend voor de grid voor race 2 op zaterdagmorgen. De omgegooide top 10 fungeert als grid voor race 1 op vrijdagnamiddag.

Timing WTCR Nürburgring - Nordschleife:

Donderdag 24 september:
Free Practice 1: 14h30-15h00
Free Practice 2: 15h15-15h45
Qualifying: 19h00-19h40

Vrijdag 25 september: 
Race 1: 16h40 (3 ronden)

Zaterdag 26 september:
Race 2: 10h00 (3 ronden)

Puntenstand - Algemeen:
1 Yann Ehrlacher  43 p
2 Néstor Girolami 36
3 Yvan Muller 31
4 Santiago Urrutia 28
5 Gilles Magnus 25
6 Thed Björk 24
7 Tom Coronel 24
8 Jean-Karl Vernay 20
9 Attila Tassi 17
10 Nathanaël Berthon 15...

Puntenstand WTCR Trophy:
1.Tom Coronel 19p
2.Gilles Magnus 14
3.JK Vernay 13
4.N.Berthon 9
5.Bence Boldizs 2...

Puntenstand Rookie Drivers:
1.Gilles Magnus 25p
2.Luca Engstler 10
3.Bence Boldizs 1
4.Jack Young 0

Foto's: Pro Honda Racing/David Noels, FIA WTCR/DPPI, Thomas SmetsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op woensdag 23 september 2020.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons