van der Horst

Nordschleife: Yvan Muller snelt naar eerste WTCR-zege in prangende openingsrace

Start Race 1
Start Race 1
Toerwagenracen van de bovenste plank, deze eerste FIA WTCR-wedstrijd op de Nordschleife. Yvan Muller mag dan al stellen zich in eerste plaats om zijn team te bekommeren, de Fransman gaf het hele veld, polesitter en teamgenoot Thed Björk incluis, toch maar het nakijken. Na een spannende slotronde met vier stuurde Rob Huff zijn Sebastien Loeb Racing VW naar alweer een podiumplaats, onder de neus van Norbert Michelisz. Gabriele Tarquini crashte uit de race maar blijft puntenleider.
Thed Björk - Yvan Muller - Rob Huff
Thed Björk - Yvan Muller - Rob Huff
Muller legde de basis voor zijn latere succes bij de start waarin hij teamgenoot en polesitter Thed Björk verschalkte en het peloton op sleeptouw nam. Terwijl Norbert Michelisz vasthield aan zijn derde stek voor Rob Huff, noteerden we contact tussen beide Boutsen-Ginion-rijders Lessennes en Coronel, waarbij eerstgenoemde ook contact met Yann Ehrlacher niet kon vermijden. Tarquini laat zich evenmin onbetuigd en tikt Esteban Guerrieri dwars, de Argentijn moet al snel de handdoek in de Ring gooien.

Tom Coronel - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
Tom Coronel - Boutsen Ginion Honda Civic TCR
Jean-Karl Vernay profiteert en meldt zich meteen in vijfde stelling voor Tarquini, Coronel en het Audi-duo Vervisch-Rast dat nog voor het verlaten van het nieuwe circuit ettelijke plaatsen heeft goedgemaakt. 
Terwijl Huff zijn 60 kg lichtere VW Golf GTi ten koste van Michelisz naar de derde plaats stuurt, gaat ook Vervisch door op zijn elan. Na op rechte eind van Döttinger Höhe makkelijk Coronel's Honda ter plekke te hebben gelaten waagt de West-Vlaming zich aan een prangend slipstreammoment met Tarquini. Zonder succes zo te zien, tot de Italiaan zich te snel in de eerstvolgende bocht aanmeldt en er zijn Hyundai tegen de vangrail parkeert. Ook pechvogel Vervisch zal wat later met een motorprobleem langs de kant van de baan tot stilstand komen.
 
Benjamin Lessennes - Boutsen Ginion Racing
Benjamin Lessennes - Boutsen Ginion Racing
Bij het ingaan van de derde en laatste ronde vinden we het leiderskwartet Muller-Björk-Huff-Michelisz op een zakdoek terug maar een ultiem slipstreamfestival levert geen positiewissels meer op. Vernay heeft inmiddels de rol gelost. Gevolgd door WRT-teamgenoten René Rast en Gordon Shedden - die zich voorbij Lessennes en Coronel heeft gehesen - weet de Fransman  zijn vijfde stek evenwel veilig.  Zowel Lessennes als Coronel hebben in de slotkilometers geen verhaal tegen het slipstreamwerk van Pepe Oriola. Beiden weten in tegenstelling tot Comtoyou-rijders Aurelien Panis en Denis Dupont, resp. 11de en 12de, wel punten te pakken.

Fred Vervisch
Fred Vervisch
In die puntenstand doen naast Vervisch vooral Guerrieri, Ehrlacher en Tarquini een slechte zaak. De Italiaan blijft met een bonus van 14 punten op Muller wel leider.  De Fransman klimt dus naar de tweede plaats, Michelisz is nu derde voor Ehrlacher en Huff die de podiumplaatsen aan elkaar rijgt.  Lessennes totaliseert inmiddels 20 punten en is twaalfde, Coronel zeventiende. Pechvogel Vervisch en Dupont blijven puntenloos.
 
Morgen in de vooravond staat enkel de kwalificatiesessie voor races 2 en 3 op het programma, beide races worden zaterdag op de middag verreden.


Uitslag Race 1 WTCR Nordschleife

Foto's: FIA WTCR/DPPI & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op donderdag 10 mei 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24H Nürburgring.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons