van der Horst

Onbegrip over verzetten van datum van de 6H Fuji

Start Procedure 2016 WEC 6 Hours of Fuji
Start Procedure 2016 WEC 6 Hours of Fuji
Het verplaatsen van de datum van de 6 Uur van Fuji, verreden in het kader van het FIA WEC, zorgt voor heel wat commotie. Om de deelname van publieksmagneet Fernando Alonso te kunnen garanderen, vindt de uithoudingsrace nu een week vroeger plaats, op 14 oktober in plaats van 21 oktober. Hierdoor ontstaat er echter een clash met de IMSA-seizoenfinale Petit Le Mans, vastgelegd van 10 tot 13 oktober, waardoor veel rijders die met het FIA WEC en IMSA een dubbel programma rijden in de problemen komen.

Frédéric Vervisch en Renger Van Der Zande
Frédéric Vervisch en Renger Van Der Zande
Om de Mclaren-piloot de kans te geven om de 6 Uur van Fuji in de Toyota LMP1 te betwisten, werd de wedstrijd met een week vervroegd om niet samen te vallen met de Grand Prix van de Verenigde Staten. Dat valt dus niet bij iedere rijder in goede aarde, getuige de reacties in de media. Renger van der Zande moet de race in Japan laten schieten omdat zijn Amerikaanse programma bij het Konica-Minolta WTR-team prioriteit heeft. “Ik vind het een heel vreemde beslissing”, vertelt de Nederlander tegenover Autosport.nl. “Ik ben heel dankbaar dat mijn team in het WEC, Dragonspeed, hier begrip voor heeft. Hier is echt een soort ‘powerplay’gaande. Niet alleen de rijders, maar ook teamleden en technici komen in de problemen. Ik kan me niet voorstellen dat IMSA hier blij mee is, en dat terwijl er juist wordt gepleit voor meer samenwerking tussen IMSA en het FIA WEC." Ook Ford-fabriekscoureur Oliver Pla uitte kritiek op de beslissing. “Bedankt FIA WEC”, reageert de Fransman op twitter. “Jullie onvermogen om rekening te houden met de rijders die een contract hebben met een team om te racen in het IMSA endurance-kampioenschap is stuitend!”

Meervoudig Le Mans-winnaar Andre Lotterer was duidelijk op twitter: “Is het niet makkelijker voor iedereen als Fernando Alonso misschien een race in de Formule 1 mist? Zal dat veel voor hem veranderen?” aldus de tot nu eenmalige F1-piloot.

Fernando Alonso
Fernando Alonso
Gerard Neveu, CEO van het FIA World Endurance Championship, sprak met de collega’s van Autosport over de beslissing om de Japanse wedstrijd te verplaatsen. “We proberen altijd de belangen van het kampioenschap te behartigen. Dat staat altijd voorop wanneer we een dergelijke beslissing nemen”, vertelt de Fransman. “Hoe zouden we het kunnen uitleggen dat we iemand als Fernando Alonso voor Toyota in de paddock rond hebben lopen, maar zonder hem naar Japan gaan voor de thuisrace van Toyota? De 36-jarige Spanjaard strijdt dit jaar voor het wereldkampioenschap, maar om dat te kunnen winnen zal hij geen enkele meeting mogen missen. Een logische keuze dus voor ons en de Japanse fans zullen er blij mee zijn.” Als een van de mogelijke oplossingen hoopt Neveu op een nieuwe datum voor de Petit Le Mans, maar IMSA liet al verstaan dat dat niet tot de mogelijkheden behoort.

Foto's: Vincent Wouters & Racing International Photography
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in FIA World Endurance Championship op zondag 11 februari 2018.
  • LTF

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons