van der Horst

Openingsraces Zandvoort: Wie worden de opvolgers van Kenny Herremans, Tomas De Backer en FordStore Feyaerts?

Kenny Herremans - AM FordStore Feyaerts
Kenny Herremans - AM FordStore Feyaerts
De deelnemerslijst van de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup is bijna een copie van de entry van 2020. Met uitzondering van Dylan Derdaele, zijn alle tenoren van vorig jaar opnieuw van de partij en tellen we voor de openingsraces slechts drie nieuwe gezichten. Hoewel. Walter Cleynhens maakte reeds in 2018 even kennis met de Ford-merkenrace en dus zijn Junior Planckaert en… Michelangelo Amendola de enige nieuwe gezichten!
De bijzondere omstandigheden waarin we leven, hebben gelukkig niet te veel invloed op de bezetting en we betreuren enkel de (tijdelijke) afwezigheid van het Alnimax-duo Alexander Borgmans en Maxim De Witte en het uitgestelde debuut van teamowner Geoffrey Vanspringel in een tweede auto van de Brusselse Ford-verdeler. Tom Feyaerts zat al in de handen te wrijven voor dit mini-duel tussen twee Ford-verdelers… 

Ruben Valckenaere - TeamFloral
Ruben Valckenaere - TeamFloral
Een vorig jaar beresterke Ruben Valckenaere, 3de in de Junior-punten, tenslotte moet met spijt in het hart verstek geven voor de afspraak in de Nederlandse duinen: hij dient volgende week een zoveelste ingreep te ondergaan aan de nog niet geheel herstelde linkervoet – een gevolg van een zwaar verkeersongeval, eind 2018 – en kreeg van de behandelende geneesheren het advies om nu geen onnodige risico’s te nemen, lees niét deelnemen aan een autorace! 
 
Bovenaan de lijst prijkt natuurlijk Kenny Herremans, de tweevoudige Ford-kampioen die voortaan aantreedt met het #3. De AM Afsprakenmaker-rijder van ook al tweevoudig Ford Dealer Team-kampioen FordStore Feyaerts is de grote favoriet om zichzelf op te volgen. Op basis van wat we vorig jaar te zien kregen, zal Herremans opnieuw ernstig rekening mogen houden met de tegenstand van Junior-kampioen én Ford Peerlings-kopman Tomas De Backer, die nipt 2de eindigde achter Herremans, en niet op zijn minst vice-Junior Milan De Laet, die trouw blijft aan EJ Automotive.  
 
Nathan Vanspringel en Tomas De Backer
Nathan Vanspringel en Tomas De Backer
Kapers op de kust? Nathan Vanspringel, Junior-kampioen in 2019, is gebrand om het minder geslaagd seizoen van 2020 goed te maken. Terug-van-weggeweest Walter Cleynhens heeft al een tijd niet meer achter het stuur gezeten van een race-bolide en mist wat ‘rodage’, maar zijn verleden indachtig in dit soort merkenracerij, moet hem toelaten snel aansluiting te vinden met Herremans & Co. Hetzelfde verwachten we van Philippe Huart, die in een recent Fiesta-verleden meeknokte voor de zeges en nu onder het tentzeil van Ford Peerlings ervaringen zal uitwisselen met ‘copain’ Cleynhens. Tom Feyaerts toonde vorig jaar dat hij op de piste zijn mannetje staat en we zijn benieuwd of hij die evolutie kan doorzetten. Wegens het niet rondkrijgen van een akkoord met een rijder/met budget, besliste Bart Loenders zelf achter het stuur te kruipen van de #28, in de hoop via een goede prestatie potentiële kandidaten vooralsnog over de streep te trekken. En wat te denken van het debuut van Junior Planckaert? Diens eerste opdracht bestaat eruit om de gele Team Longin-Fiesta zonder brokken naar de finish te brengen en alzo race-kilometers te verorberen. En dan is er, last minute, de deelname van 19-jarige Michelangelo Amendola bij EJ Automotive. De Genkenaar kan adelbrieven voorleggen in karting, Britse F. Ford, Deense F4 en het internationaal getinte MRF-kampioenschap en wil zich via de Fiesta Cup klaarstomen voor een switch naar de GT4. Een concurrent voor het podium in de Junior Ford Fiesta Sprint Cup? 
 
Drie auto’s bij Ford Peerlings, een gelijkaardig aantal voor FordStore Feyaerts en voorlopig slechts één verdediger in de rangen van Vanspringel Automobiles: net zoals vorig jaar kan elke Ford Dealer-auto punten scoren in het genaamde Ford Dealer Team Championship. FordStore Feyaerts behaalde al twee keer de titel en FordStore Vanspringel was kampioen in 2019. Zorgt Ford Peerlings voor de afwisseling van de wacht? 
 
Zoals vorig jaar gaan de Belgen samen met een tiental Nederlandse Fiesta’s de piste op, maar zijn er twee nog steeds twee gescheiden kampioenschappen. Voor de meer dan virtuele gevechten – met goed twintig Fiesta’s -  tussen het Noorden en het Zuiden geldt opnieuw de zeer gesmaakte Dutch Belgian Super Star of een Top 20 ‘overall’, met 20 punten voor de 1ste, 19 voor de 2de, 18 aan de 3de, enz. en een podium Top 3. Als we de twee deelnemerslijsten vergelijken, bemerken we dat de Belgen over meer ervaring beschikken tegenover de iets minder getrainde Nederlandse jongens en meisjes. Op uitzondering van Laurens de Wit, 30 jaar en klaar voor een vierde seizoen in de Fiesta van het verenigde Bas Koeten Racing/Vakgarage Technova College en is in die Dutch Belgian Super Star de gedoodverfde tegenstander van Herremans, De Backer, De Laet & Co… 
 
De Openingsraces op Circuit Zandvoort beginnen op zaterdag 10 april met twee vrije trainingen van telkens dertig minuten, waarna om 17u35 de kwalificaties zullen bepalen wie er op de startgrid vooraan komt te staan. Start van Race 1 op zondag 11 april om 11u00 en klokke 14u20 is er Race 2, tevens over dertig minuten.
 
Deelnemerslijst - Ford Fiesta Sprint Cup BE 2021  

 
3. AM FordStore Feyaerts, Kenny Herremans  
4. FordStore Feyaerts, Tom Feyaerts                          
8. TeamFloral, Ruben Valckenaere (*)  
11. Team Longin by FordStore Feyaerts, Junior Planckaert                 
14. Alnimax Racing, Alexander Borgmans (*)              
19. Alnimax Racing, Maxim De Witte (*)    
28. Nitro Racing, Bart Loenders                                          
29. Vanspringel Automobiles, Nathan Vanspringel  
30. Vanspringel Automobiles, Geoffrey Vanspringel (*)  
76. EJ Automotive, Milan De Laet  
89. EJ Automotive, Michelangelo Amendola 
96. Ford Peerlings, Walter Cleynhens                                           
97. Ford Peerlings, Tomas De Backer                
98. Ford Peerlings, Philippe Huart   
                      
Italic: Junior 
(*): Niet aan de start in Round 1 
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op donderdag 8 april 2021.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons