Paul Ricard: Pier Guidi pakt met Ferrari de zege en de Endurance-titel

AF Corse - Ferrari 488 GT3
Alessandro Pier Guidi bracht de AF Corse Ferrari #51 vandaag als winnaar over de streep tijdens de GTWCE Endurance-finale in Paul Ricard. Hij won samen met gast-teamgenoten Tom Blomqvist en Come Ledogar vermits zijn vaste bijrijders James Calado en Nicklas Nielsen dit weekend aan de slag waren tijdens de FIA WEC-wedstrijd in Bahrein. Dit wil wel zeggen dat Pier Guidi zo solo het kampioenschap wint nadat hij op de baan de GPX Racing Porsche #12 van Matt Campbell, Matthieu Jaminet en Patrick Pilet kon verslaan.
Ook laatstgenoemde trio maakte dus nog kans op de Endurance-titel en leek ook lang onderweg om deze binnen te rijven. Na het eerste wedstrijduur kwam de Duitse bolide vrij comfortabel aan de leiding maar een strategische beslissing van AF Corse om bij de allerlaatste pitstop alleen de linkerbanden te wisselen zorgde ervoor dat de wedstrijd én het kampioenschap opnieuw richting Italië kantelden. Het verschil op de meet bedroeg na zes uren wedstrijd uiteindelijk minder dan twee seconden.

De AKKA ASP Mercedes #88 van Marciello, Boguslavskiy en Buhk was nochtans naar Frankrijk afgezakt als leider in het Endurance-kampioenschap. Maar met slechts vier wedstrijden, waaronder de 24 Hours of Spa, en slechts de top tien die punten krijgt slaagden noch de Mercedes, noch de als tweede in de titelstrijd geklasseerde Dinamic Porsche #54 (Engelhart, Müller en Cairoli) erin om vandaag mee te dingen voor de Endurance-titel. Boguslavskiy wist wel de algemene rijderstitel voor zich op te eisen, voor Sprint-kampioenen Charles Weerts en Dries Vanthoor.

Laatstgenoemde duo miste vandaag net het podium samen met Christopher Mies, zij werden vierde achter de FFF Racing Lamborghini #63. Bij de start kreeg de WRT Audi #32 een dreun mee van diezelfde Lamborghini maar Mies vocht zich na zijn spin erg sterk terug naar voren tijdens zijn dubbele openingsstint. Frédéric Vervisch's teamgenoot Kim-Luis Schramm nam vanop de dertiende startplaats een erg goede start en pakte zelfs de leiding vlak voor het einde van het eerste wedstrijduur. Zijn start was zelfs iets te goed want de Attempto Audi #66 kreeg een drive-through straf. Zij finishten finaal als negende.

Tijdens een chaotische openingsronde kwam niet alleen Mies in de problemen maar ook onder andere Rodrigo Baptista in de K-Pax Bentley #3. Dit betekende meteen einde oefening voor Maxime Soulet, die geen meter kon rijden vandaag. Adrien de Leener zag als 23e de finish in de Dinamic Porsche #56 en deed daarmee drie plaatsen beter dan Baptiste Moulin (FFF Lamborghini #555).

Iets over halfweg de wedstrijd viel er plots wat regen en lagen enkele delen van de baan er glad bij. Dat ondervond ook Louis Machiels, onze landgenoot schoof van de baan in de AF Corse Ferrari #52 en kwam met een beschadigde achterkant en zonder achtervleugel naar de pits. De Ferrari zagen we daarna niet meer op de baan verschijnen, Machiels kan zich wel troosten met de tweede plaats algemeen in het Pro Am-kampioenschap. Hij moest alleen merkgenoten Chris Froggatt en Eddie Cheever voorlaten in de eindstand.

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in GT World Challenge Europe Endurance op zondag 15 november 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Paul Ricard.