Poleposition en derde plaats voor Ean Eyckmans in Genk

Start OKJ
Start OKJ
Tijdens de finaledag van het openingsweekend van het Europees kampioenschap karting in Genk, heeft Ean Eyckmans de verwachtingen ingelost. Eyckmans mocht de finale vanaf de pole aanvangen en werd uiteindelijk derde na Freddie Slater en Aksha Bora. In de OK-klasse was Rafa Camara de beste. Met de Brabander en Lecertua haalden beide Belgen daarin de finale!
Freddie Slater neemt optie op OKJ titel,  Eyckmans heer en meester in de regen!
Ean Eyckmans
Na een wisselvallige vrijdag, was er op zaterdag geen ontkomen meer aan, regen, regen en nog eens regen. Het deerde onze landgenoot Ean Eyckmans zichtbaar niet want hij zette een ijzersterke kwalificatie neer, waarin hij een honderste tekort kwam voor de pole voor de finale. Eyckmans blijkt hersteld te zijn van zijn ribblessure, al speelde het weer ook in zijn voordeel. Regenachtige omstandigheden zijn doorgaans iets minder belastend om in te racen, al doet dat niets af aan de schitterende resultaten die Eyckmans halfweg dit Europese openingsweekend al had neergezet.

Tom Braeken
Tom Braeken
Wie op voorhand al had aangegeven dat de regen welkom zou zijn, was Tom Braeken. De Limburger kwalificeerde zich op vrijdag, op een droge piste, als 53e, maar zette prima prestaties neer tijdens de heats op zaterdag. Braeken klom zodoende op naar P29 waarmee hij zich als tweede Belg wist te plaatsen voor de finale.

Douwe Dedecker
Voor die finale waren er 36 startplaatsen. Onze twee andere landgenoten haalden die limiet niet. Douwe Dedecker kwalificeerde zich op vrijdag als 61ste en Lenn Nijs als 73ste. Beiden kwamen ze op zaterdag niet helemaal uit de verf, mede door pech en crashes. Na de heats stonden ze beiden in elkaars buurt gerangschikt, op P64 en P65. Dat volstond jammergenoeg niet voor een plaats in de finale.

Freddie Slater
In volledig droge omstandigheden sprongen om iets voor 14 uur de lichten op groen voor de start van de finale. Eyckmans kende een prima start terwijl Freddie Slater, de man naast hem op de grid, twee plaatsen moest inleveren. De openingsronde was niet Eyckmans' beste ronde van de wedstrijd. De Kosmic fabrieksrijder had zichtbaar moeite met het vinden van grip en moest bij het ingaan van ronde twee meteen drie concurrenten laten voorbijgaan. Aksha Bora, Freddie Slater en Dion Gowda reden nu voor onze landgenoot. Gowda bleek al snel een vogel voor de kat toen Eyckmans autoritair weer voorbij laatstgenoemde ging. Toen Slater de leiding overnam van Bohra was er geen houden meer aan. De regerende wereldkampioen kreeg een vrijgeleide en reed onbedreigd naar de zege. Eyckmans dichtte in de slotfase nog het gat met Bohra maar kon geen risico's nemen met een opzittende Alex Powell achter zich. Powell slaagde er evenwel niet in om een aanval te plaatsen, maar dat kon ook Eyckmans niet meer aan het adres van Bohra. Met winst voor Slater, een tweede plaats voor Bohra en P3 voor Ean Eyckmans lag het podium definitief vast. Voor Tom Braeken werd het een wedstrijd in mineur. Hij moest al in de openingsfase opggeven na contact met een concurrent.
Camara eerste leider in OK, Belgen halen de finale.
Rafa Camara
Rafa Camara
Ook voor de finale van de OK waren er 36 startplaatsen voorzien. Wie zich tot dat groepje kon rekenen, werd beslist in de kwalificatieheats op zaterdag en zondagochtend. Onze twee Belgen, Yannick de Brabander en Lorens Lecertua deden het verdienstelijk en wisten zich beiden naar een finaleplaats te rijden. De Brabander deed dat met P11, Lecertua moest het met P36 stellen. Op de eerste rij vonden we meteen de twee topfavorieten terug. Arvid Lindblad pakte de pole voor Rafa Camara, zijn grootste concurrent voor de titel. Op de tweede rij, starttten Juho Valtanen en Ariel Elkin.

Net zoals in de OKJ, kwam de polesitter als beste weg en verloor de man aan de buitenkant meteen enkele plaatsen. Het bracht Linblad in een prima stelling om al vroeg in de wedstrijd het tempo te bepalen. Maar in de openingsronden beschikte Juho Valtanen over de beste papieren. De Fin nam kortstondig de leiding maar zou later weer wat terugvallen. In tussentijd had Rafa Camara een moeilijke openingsronde te verwerken maar was de snelheid helemaal terug. Hij verzekerde zich al snel van een podiumplaats maar was duidelijk op jacht naar meer. Net voor halfweg de wedstrijd passeerde hij Lindblad om de zege uiteindelijk niet meer uit handen te geven. De achtervolgers zagen Nikola Tsolov nog voorbijkomen richting de tweede plaats, maar hij werd bestraft met vijf seconden straftijd wegens duwen. Tsolov viel vooraan dus weg en zo kreeg Lindblad alsnog de tweede plaats toebedeeld. Edoardo Villa werd derde, voor Valtanen op P4. Yannick de Brabander viel in de openingsfase terug naar een twintigste plek maar herstelde naar het einde toe wel prima en kwam uiteindelijk als zestiende over de streep. Ook Lorens Lecertua deed het verdienstelijk. Hij startte als 36e en laatste, maar eindigde na een sterke inhaalrace als 24e.

Veel rust is de deelnemers niet gegund want nog eind deze maand kent het EK zijn verdere verloop. De deelnemers trekken dan naar een relatief onbekende baan in het Franse Aunay-Les-Bois.

Foto's: FM-Images

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 16 mei 2021.