van der Horst

Portugal: Hamilton verbreekt record met 92ste overwinning

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton heeft op dominante wijze de Grote Prijs van Portugal gewonnen op het circuit van Portimao. De Brit was na de start nochtans teruggezakt naar de derde positie, maar kwam uiteindelijk 25 seconden voor teamgenoot Valtteri Bottas over de finish. Max Verstappen werd opnieuw derde na een vrij eenzame race, terwijl Charles Leclerc zijn goede kwalificatie ook kon vertalen naar een vierde positie in de race. De rest van het veld werd overigens door Hamilton gedubbeld.
  • Hamofa Performance
Kimi Räikkönen - Alfa Romeo C39
Kimi Räikkönen - Alfa Romeo C39
Bij de start van de eerste F1-race op het Portimao-circuit in Algarve viel er lichte regen uit de lucht. Dat werd vooral duidelijk halverwege de eerste ronde. Bij de start kon Hamilton zijn eerste positie behouden en ging Verstappen voor Bottas, maar de Fin kon zijn tweede plek enkele bochten verder terugwinnen. Verstappen moest zich ook verdedigen tegenover Sergio Perez en de twee raakten elkaar al in bocht vier waarbij Perez spinde en de pits moest opzoeken. Toen vanaf bocht zeven iedereen last had van het vochtige wegdek, waren vooral de rijders met de zachte banden in het voordeel. Bottas profiteerde van een schuiver van Hamilton om de eerste positie over te nemen. Carlos Sainz kon vanaf zijn zevende startplek niet alleen Alex Albon, Sergio Perez en Charles Leclerc inhalen, maar slaagde er zelfs in om Verstappen en ook Hamilton voorbij te gaan. Hij was dus tweede op het einde van de eerste ronde. Ook diens teamgenoot Lando Norris was goed gestart en lag vierde na de eerste ronde, net voor Verstappen. De meest ervaren rijder van het veld, Kimi Raikkonen, maakte maar liefst tien plaatsen goed in de eerste ronde om als zesde over de lijn te komen, gevolgd door Leclerc, Ricciardo, Albon en Gasly.

In de tweede ronde slaagde Sainz erin om de leiding over te nemen van Bottas, maar vanaf dan bleef de regen uit. Dat betekende dat stelselmatig de orde hersteld werd. Verstappen haalde in de vijfde ronde Norris in voor de vierde positie en één ronde later ging Bottas terug voorbij Sainz. Nog eens een ronde verder volgde ook Hamilton het voorbeeld van zijn teamgenoot, terwijl Verstappen in de achtste ronde Sainz ook inhaalde. Het was dan al duidelijk dat de DRS-zone heel erg effectief was waardoor inhalen vaak iets te gemakkelijk ging deze namiddag.

Vervolgens kregen we wel nog inhaalacties te zien, maar verliep de race vrij voorspelbaar. In de achttiende ronde haalde Stroll langs de buitenkant op het rechte stuk Norris in, maar de Canadees stuurde voor de eerste bocht in alsof Norris er niet meer was. De twee raakten elkaar en moesten allebei de pits opzoeken voor een nieuwe voorvleugel. Stroll kreeg later nog vijf seconden straftijd voor het incident, die nog eens aangevuld werden met vijf extra seconden omdat hij te vaak de 'track limits' niet respecteerde. Stroll reed na zijn pitstop de hele tijd in laatste stelling om uiteindelijk vijftien ronden voor het einde van de race op te geven.

Hamilton was ondertussen aan het jagen op zijn teamgenoot en in de twintigste ronde ging de wereldkampioen hem ook voorbij op het rechte stuk. Hij reed gewoon weg van Bottas, die geen antwoord had op de snelheid van de Brit. Hoe spannend de eerste ronden ook waren, zo weinig viel er de laatste 45 ronden te beleven.

Sergio Perez - Racing Point
Sergio Perez - Racing Point
Enkel in de slotfase was het nog uitkijken naar de race tussen Perez, Gasly en Sainz. De Mexicaanse Racing Point-rijder reed op oude zachte banden en in de voorlaatste ronde kon Gasly hem inhalen, terwijl Sainz hem in de laatste ronde voorbij ging. Perez reed echter een heel degelijk race, wetende dat hij na de eerste ronde laatste was en uiteindelijk dus als zevende over de lijn kwam. Hij werd dan ook bekroond tot driver of the day.

Esteban Ocon had een erg goede strategie door 53 ronden op de medium compound te rijden om dan over te schakelen op het zachte rubber. De Fransman schoof zo op van P11 naar P8 en finishte net voor teamgenoot Ricciardo. Sebastian Vettel maakte ook vijf plaatsen goed ten opzichte van zijn startpositie en pikte zo het laatste puntje mee.

Foto's: Alfa Romeo Racing ORLEN, Racing Point & Mercede-AMG Petronas Motorsport

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Portugal 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:29:56.828
2.Valtteri BottasMercedes+25.592s
3.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+34.508s
4.Charles LeclercFerrari+65.312s
5.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
6.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+1 ronde
7.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+1 ronde
8.Esteban OconRenault+1 ronde
9.Daniel RicciardoRenault+1 ronde
10.Sebastian VettelFerrari+1 ronde
11.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
12.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+1 ronde
13.Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
14.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
16.Kevin MagnussenHaas+1 ronde
17.Romain GrosjeanHaas+1 ronde
18.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+2 ronden
19.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+2 ronden
20.Lance StrollRacing Point BWT MercedesDNF



  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons