van der Horst

Puebla 2: Edoardo Mortara sterkste in de race

Edoardo Mortara
Edoardo Mortara
Nadat Edoardo Mortara zaterdag nog als derde eindigde in Puebla, deed de Zwitser er zondag nog een schepje bovenop. De Venturi-piloot nam halfweg de race de leiding over en gaf deze niet meer af. Pascal Wehrlein eindigde met zijn Porsche als tweede nadat de overwinning hem gisteren nog ontnomen werd, al werd er wederom een onderzoek naar hem gestart. Ditmaal omwille van dat de Duitser teveel energie gebruikte. Rookie Nick Cassidy eindigde met de Envision Virgin Racing als derde, wat resulteerde in zijn eerste podium in de Formule E.
Start 2021 Formula E Puebla
Start 2021 Formula E Puebla
Oliver Rowland (Nissan e.Dams) nam vanaf de pole-positie de kop, maar al snel zag hij niet Wehrlein, maar Mortara in zijn zog verschijnen. Nissan kwam met een zeer agressieve strategie naar boven, waarbij Rowland zijn twee Attack modes al in de eerste twaalf minuten van de race ingezet had. Uiteindelijk bleek het een foute keuze, want de Brit zag uiteindelijk Mortara voor hem uitkomen nadat hij zijn Attack mode gewapend had. Het ging dan van kwaad naar erger voor hem, want hij raakte ook nog eens de muur, waardoor Wehrlein hem ook kon passeren. Vooraan leek het op een duel tussen Mortara en Wehrlein uit te draaien, maar door een fout van de Duitser, reed de Zwitser richting zijn tweede overwinning ooit voor zowel zichzelf en Venturi in de Formule E.

Achteraan was Cassidy opgeklommen van een achtste plaats tot net achter Rowland. De Nieuw-Zeelander slaagde er ook in om de Brit te passeren. Rowland probeerde nog wel in de eerste bocht zijn plaats terug te winnen, maar kwam van een kale reis terug en moest uiteindelijk vrede nemen met een vierde plek. Jake Dennis (BMW) vervolledigde de top vijf. Al kan dit nog veranderen, want na de race raakte bekend dat Wehrlein wederom onderzocht wordt omdat hij teveel energie gebruikte op een bepaald moment. Voor de titelpretendenten werd het ook een lastige race. Nyck de Vries (Mercedes) moest zijn wagen parkeren na een aanrijding met Lucas di Grassi (Audi) en ook António Félix da Costa (DS Techeetah) crashte. Van de top zes in de stand eindigde Mitch Evans (Jaguar) als negende, voor René Rast (Audi) en Robin Frijns (Envision Virgin Racing).

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne (Mercedes) geraakte in de eerste bocht al betrokken bij een aanrijding. Het hinderde hem weinig en hij kon toch omhoog klimmen in het klassement tot net aan de top tien, maar viel uiteindelijk terug naar een dertiende plek. In de stand neemt Mortara prompt de leiding over met tien punten voorsprong op Frijns. Da Costa, Rast en Evans staan op twaalf punten, terwijl de Vries en Vandoorne terugvallen naar plaatsen zes en zeven, wat ondanks zijn terugval wel een voordeel oplevert voor de Rumbekenaar, want tijdens de eerste kwalificatiesessie op 10 juli in New York zal hij in de tweede kwalificatiegroep mogen starten.

UPDATE:Na de race kreeg Wehrlein een timepenalty van 5 seconden waardoor hij terugvalt van de tweede naar de vierde positie. Cassidy en Rowland schuiven een plaats op naar respectievelijk de tweede en derde plaats.

Foto's: Formula E - Mercedes-EQ Formula E Team



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 20 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Puebla 2.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons