van der Horst

Reacties na afloop van de Belcar Race Day

Start Belcar Race Day 2020
Start Belcar Race Day 2020
Met de Belcar Race Day werd het autosportseizoen 2020 van Circuit Zolder afgetrapt. Voor het eerst werd er geracet op het nieuwe asfaltlint en de mix van onverwachte regenbuien en een loden zon leverde een gesmaakte seizoensopener op, die weliswaar wat te lijden had aan bloedarmoede qua deelnemersaantallen in de verschillende klassen. Autosport legde na afloop zoals vanouds zijn oor te luister bij enkele deelnemers, sommigen onder hen wat onwennig vanwege de geldende coronamaatregelen.
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Luc De Cock (Deldiche Racing - Norma M20 FC #111 - 17de algemeen, 5de Belcar 1): "Dit was niet hoe we het seizoen wilden starten. We hebben heel wat getest in de aanloop naar deze eerste race, zonder echt grote problemen tegen te komen. Tijdens de race hadden we te kampen met een elektrisch probleem, wat voor vermogensverlies zorgde en waardoor er van strijden geen sprake was. Het team heeft een aantal reparaties geprobeerd, maar telkens leek het euvel weer de kop op te steken. Heeft het natte weer er misschien iets mee te maken? Alleszins is het frustrerend, want we waren naar hier gekomen voor de zege. Hopelijk krijgen we tegen volgende week het probleem opgelost, want dan komen we in actie in de Britcar met onze drie wagens in het voorprogramma van het FIA WEC op Spa."

Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Dylan Derdaele (Belgium Racing - Lamborghini Super Trofeo #99 - 4de algemeen, 1ste Belcar 3): "Het was geen eenvoudige wedstrijd, met de wisselende weersomstandigheden. Ik kon in de openingsfase mijn weg naar voren banen en na veertig minuten riep het team me binnen omdat ze merkten dat we met de regenbanden te veel tijd verloren. Nicolas (Saelens n.v.d.r.) vertrok weer op slicks en een uurtje later nam ik het stuur over. We hoopten op een safety car, want we moesten door de vroege eerste stop nogmaals pitten om te tanken. Die neutralisatie kwam er uiteindelijk, waardoor onze zege niet in gedrang kwam."

Deldiche Racing - Norma M20 FC vs. Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Deldiche Racing - Norma M20 FC vs. Belgium Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Thomas Piessens (Deldiche Racing - Norma M20 FC #110 - 3de algemeen, 3de Belcar 1): "Tim (Verbergt n.v.d.r.) nam een goede start en tijdens mijn stint heb ik gestreden om de leidersplaats. De Norma met Hans Thiers kwam net de piste opgereden uit de pitstraat toen ik de Sterrenwacht-bocht instuurde. Ik kon hem buitenom passeren en dat was beslissend voor het verdere verloop. Ik kon hem het grootste deel van mijn stint achter mij houden, tot mijn bandendruk achteraan te hoog werd en de wagen wat moeilijker te besturen was. Ik heb alles gegeven en ben blij met de podiumplaats vandaag."

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Bert Longin (Krafft Racing - Norma M20 FC #11 - 2de algemeen, 2de Belcar 1): "Fantastisch dat we weer mogen koersen, een pluim aan Circuit Zolder. Mooi dat we tweede eindigen, dat is belangrijk voor het team, voor ons rijders en voor onze partners. Ik voel wel dat de zege erin had gezeten, want we finishen op een tiental seconden van de winnaar, terwijl we bij de eerste stop een halve minuut verloren bij het tanken. Waar vorig jaar veel concurrenten tankten met bidons, gebruiken ze nu een tanktoren. Wij niet en dat kost ons dus tijd die op de piste heel moeilijk goed te maken is. Ik hou evenwel een zeer goed gevoel over aan deze race. Kraftt zorgde voor een wagen die zowel in de regen als op het droge goed was en waardoor ik tijdens mijn stint onder andere een kleine minuut heb kunnen dichtrijden op de leider. De kop is eraf, op naar de volgende race!"

Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup
Nicolas Vandierendonck (Thems Racing by EMG Motorsport - Porsche 911 GT3 Cup #12 - 15de algemeen, 4de Belcar 2). "Mijn start op een natte piste verliep goed en ik kon oprukken door het veld, tot ik last kreeg van overstuur met het regenrubber. Mijn volgende stint was uiteraard op slicks en ik ben zeer tevreden om het goede gevoel dat wij hadden bij onze testsessies voor de start van het seizoen bevestigd te zien. In de eindfase werd ik door een tegenstander nog rondgetikt, wat jammer is. De zege zat er op dat ogenblik echter al niet meer in nadat mijn teamgenoot was uitgeweken voor een deelnemer en we daardoor een ronde achterstand hadden opgelopen."

SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup
Ugo de Wilde (SpeedLover - Porsche 911 GT3 Cup #101 - 5de algemeen, 1ste Belcar 2): "Wat een weekend! Op zaterdag heb ik slechts een tiental rondjes kunnen rijden, wat maakte dat ik bij de start van de race misschien 20 minuten ervaring had met deze Porsche. Ik ben echter blij dat ik deze kans kreeg en zo voor de eerste maal met een Porsche een wedstrijd kon betwisten, al was het wel zeer kort dag. Het resultaat zelf is uiteraard super! Wat kan ik daar nog meer over zeggen? Bij het einde van de neutralisatie rook ik mijn kans en ben ik twee concurrenten in één keer gepasseerd in de Villeneuve-chicane. Ik merkte dat ze onderling aan het vechten waren en daarop waagde ik een inhaalmanoeuvre, dat ons dus uiteindelijk deze zege opleverde."

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Koen Wauters (Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup #12 - 6de algemeen, 2de Belcar 2). "Kris (Wauters n.v.d.r.) nam een goede start en na een uitstekende pitstop van Belgium Racing kwam ik weer als leider op de piste. Ik heb het kort nadien echter verknald, want toen ik de leider liet passeren, ging ik even op een vuile strook rijden waardoor mijn banden wat vuil oppikten. Toen ik weer op het gas wilde gaan, ging ik rond. Dat kostte ons een halve minuut en nadien waren we op achtervolgen aangewezen. Ik onthou dat we vandaag streden voor de zege en dat Circuit Zolder vandaag getoond heeft dat autosport weer kan en mag!"

Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo EVO
Mario Martlé (Totaalplan Racing - Lamborghini Huracán Super Trofeo #20 - 9de algemeen, 2de Belcar 3): "Had je mij voor de start gevraagd of ik voor dit resultaat zou tekenen, had ik je zonder aarzelen mijn handtekening bezorgd. Kenneth en ik hadden voor vandaag geen enkele race gereden, enkel een vijftal trackdays. Alles was dus nieuw en we hebben veel kunnen bijleren. Dankzij Cédric konden we de race vanop pole starten, al heeft hij vanwege de compleet onverwachte regenbuien die tijd moeten neerzetten op twee jaar oude banden! We hadden verwacht tijdens de race terug te vallen, maar om dan als tweede af te kloppen, dat is onverhoopt. Als we dit resultaat één keer in het seizoen zouden behalen, zou ons jaar al geslaagd zijn. Dat doen tijdens de seizoensopener maakt mij eenvoudigweg enorm fier op het team."

Red Ant Racing - Porsche 911
Red Ant Racing - Porsche 911
Yannick Redant (Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup #12 - 7de algemeen, 3de Belcar 2): "Het weekend begon slecht, met een crash op zaterdag die toch wel wat gevolgen had. Het team wist de wagen echter weer op te lappen, zodat we ons konden kwalificeren. Ik heb genoten van de wedstrijd, maar ben ergens wel teleurgesteld. We reden aan de leiding, tot de safety car in de eindfase het veld samenbracht en Ugo de Wilde ons wist te passeren. Nu, mijn felicitaties aan hem, want hij heeft enorm goed gereden voor wat uiteindelijk pas zijn eerste race met een Porsche was."

QSR Racing - Audi RS3 LMS
QSR Racing - Audi RS3 LMS
Joël Uylenbroeck (QSR Racing School - Audi RS3 LMS #54 - 10de algemeen, 1ste Belcar 5): "Door de extreme hitte en de coronamaatregelen was het een zeer aparte race. We haalden echter wel het resultaat waarvoor we naar het circuit afzakten, met de pole en nadien een klinkende overwinning in de Belcar 5-klasse. De kop is eraf, niet enkel van het Belcar-kampioenschap en bij uitbreiding het circuit-seizoen in Zolder, maar we hebben ook de eerste punten achter onze naam. We kijken nu reeds gemotiveerd uit naar de volgende afspraak, in Assen begin september."

Foto's: Niels Vaeck, Ronald Janssens & Martijn WoutersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op maandag 10 augustus 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belcar Race Day.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons