Riyad: acht post-race penalty's gooien uitslag overhoop

Jean-Éric Vergne
Terwijl de tweede Ad Diriyah ePrix vroegtijdig afgevlagd werd na een zware crash van Alex Lynn, werd de uitslag een paar uur later nog eens overhoop gegooid door maar liefst acht post-race penalty's, verdeeld over zes piloten. Grootste slachtoffer bleek uiteindelijk Jean-Éric Vergne te zijn, die van een podiumplaats naar een plaats buiten de punten tuimelde.
António Félix da Costa
De penalty's die gisterenavond nog gegeven werden, waren voor zeer uiteenlopende redenen. Vergne werd bestraft omdat hij zijn twee verplichte "Attack Modes" niet had gebruikt. De Fransman hield er een in reserve om deze in de laatste minuten te gebruiken, maar omwille van eerst de "full course yellow", vervolgens de safety car en tot slot de rode vlag, kon Vergne deze niet meer inzetten. Hij kreeg achteraf een tijdstraf van 24 seconden en viel hierdoor terug van plaats drie naar plaats twaalf, waardoor teamgenoot António Félix da Costa naar de derde plaats opschoof.

Naast Vergne kregen Nick Cassidy, Alexander Sims en Norman Nato eveneens 24 seconden straftijd, terwijl Tom Blomqvist en René Rast 48 seconden aan hun broek kregen. Hiermee zijn er nog veel verschuivingen in de uitslag. Zo eindigen beide Dragon / Penske Autosport-wagens van Sérgio Sette Câmara en Nico Müller in de top vijf en haalt Nyck de Vries ook onverwacht punten. Gezien de Nederlander ook de snelste ronde achter zijn naam heeft staan, loopt de Vries uit tot 7 punten van Sam Bird in de tussenstand. Stoffel Vandoorne schuift ook op van zijn achttiende plaats, maar bleef hangen op plaats 13.

Foto's: Formula E

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 28 februari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.