van der Horst

Riyad: BMW scoort 1-2 - Vandoorne net naast het podium

Alexander Sims
Alexander Sims
Alexander Sims heeft bij de tweede race in het kader van de Saudia Diriyah E-Prix zijn allereerste Formule E-zege gepakt. De Brit mocht met zijn BMW net zoals gisteren vanop pole starten en kon deze keer de koppositie wel vasthouden, waardoor hij eindelijk mocht juichen na zoveel pech tijdens het voorbije seizoen. Achter hem ging het er rommeliger aan toe, maar het was teamgenoot Maximilian Günther die als tweede eindigde, terwijl Lucas Di Grassi (Audi) op het laagste podiumtrapje mocht plaatsnemen. Stoffel Vandoorne kende met zijn Mercedes een zeer goede race en strandde aan de voet van het podium nadat de Rumbekenaar vanaf een elfde startplek vertrok.
Start 2019 Formula E Ad Diriyah ePrix 2
Start 2019 Formula E Ad Diriyah ePrix 2
Nog voor de start officieel gegeven werd, moest Jérôme D'Ambrosio al de handdoek in de ring gooien. De Belg geraakte niet weg voor de opwarmronde en moest noodgedwongen terug de pits in geduwd worden waardoor hij voor de eerste keer in zes seizoenen een race niet startte. Vooraan was het, net zoals gisteren, Sims die de E-Prix vanaf de start aanvoerde, terwijl er achter hem een heuse afvalrace plaatsvond. Eerst werd Sébastien Buemi geraakt door Antonio Félix da Costa, waardoor de Zwitser spinde en terugviel in het veld. Buemi wou direct ook terug vertrekken en ging met een heel gevaarlijk manoeuvre de baan terug op, waarvoor hij ook een 10 seconden penalty kreeg. Da Costa van zijn kant moest het bekopen met een drive-through penalty.

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Belangrijker was dat we beide Envision Virgin Racing Audi's verloren. Sam Bird kwam bij een gevecht met Mitch Evans (Jaguar) in de muur terecht en Evans moest de pits opzoeken om zijn band te vervangen. Nog geen tien minuten later was het Robin Frijns die de controle over zijn bolide verloor, met een smak tegen de muur als gevolg. Voor beide incidenten moest de safety car op de piste komen zodat de marshalls de wrakken konden opruimen. Door de vele uitvallers konden heren als Maximilian Günther en Stoffel Vandoorne profiteren om op te schuiven naar de top vijf. Toch maakte de Rumbekenaar dezelfde fout als gisteren door de Aanvalsmodus te wapenen op een slecht moment, waardoor hij zijn tanden stukbeet op het trio vooraan.

Sims kon uiteindelijk dankzij zijn ploegmakker Günther - overigens zijn eerste podium in de Formule E - zorgeloos richting de overwinning rijden, terwijl Di Grassi vrede moest nemen met een derde plaats. Achter hen waren het de Mercedessen van Vandoorne en Edoardo Mortara (Venturi) die de top vijf vervolledigden. Met deze uitslag maakt Sims een mooie sprong in het klassement en neemt hij de leiding over van Sam Bird. Bird van zijn kant ziet ook Stoffel Vandoorne over hem springen naar de tweede plaats op 8 punten van Sims. Nu zullen we twee maanden moeten wachten alvorens de volgende manche wordt verreden. Deze zal plaatsvinden in Santiago op 18 januari volgend jaar.

Foto's: Formula ESchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 23 november 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons